fbpx
Budapest vihar, villámlás idején

Elfogadhatatlannak tartja az Országos Meteorológiai Szolgálat, hogy a kormány politikai nyomást gyakorol a szakmai munkájára

Az OMSZ vezetősége (köztük jó néhány osztályvezető, valamint egy főosztályvezető és a nemzetközi elnökhelyettes) közös közleményben elfogadhatatlannak nevezi, hogy szakmai munkájukba bele akar szólni a kormány.

Facebookon tettek közzé egy állásfoglalást az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vezetői kedden, miután tegnap azonnali hatállyal elbocsátotta Palkovics László miniszter az OMSZ elnökét és szakmai elnökhelyettesét, Radics Kornéliát és Horváth Gyulát.

A közleményben az OMSZ vezető munkatársai arra figyelmeztetnek, hogy bár az Országos Meteorológiai Szolgálat önálló központi hivatal, nem politikai, hanem szakmai háttérintézmény, ennek ellenére működésére, szakmai tevékenységére, előrejelzéseire a kormányzat befolyást próbál gyakorolni, ami elfogadhatatlan. Jelzik, hogy olyan szintű politikai nyomásgyakorlás helyeződik az intézményre, hogy a továbbiakban nem tudják befolyásmentesen, szakmai tudásuk javát nyújtani kormánytisztviselői esküjüknek megfelelően.

ÁLLÁSFOGLALÁS AZ ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT VEZETŐI RÉSZÉRŐL Az OMSZ a 2006. augusztus 20-i tragikus kimenetelű ünnepi rendezvények óta minden évben részt vesz az ünnepségek biztonságos lebonyolításáért felelős Operatív Törzs munkájában. Tette mindezt ezen évek alatt szakmai tudásának legjavát nyújtva, támogatva ezzel számos fontos és felelős döntés meghozatalát.
Így történt ez az idei évben is: az ünnepi rendezvények lebonyolításához számos egyedi produktummal és különleges/speciális előrejelzéssel, extra mérések elvégzésével és értékelésével járult hozzá az OMSZ. A tűzijáték időpontjára és helyszínére vonatkozó prognózisokat is legjobb szakmai tudásunk alapján készítettük: az események időpontjához közeledve a rendelkezésünkre álló információk és adatok alapján támogattuk a legjobb döntés meghozatalát.
Azonban az Operatív Törzzsel folytatott kapcsolattartási folyamat során olyan elvárások és nyomásgyakorlás merült fel augusztus 19-től kezdve a tűzijáték lefújásának pillanatáig, ami nagy mértékben rátelepedett előrejelzéseink kiadására, kommunikációjára és teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a meteorológiai előrejelzésekben rejlő, tudományosan is elfogadott bizonytalanságot. Határozott álláspontunk, hogy az OMSZ kollégái a jelentős döntéshozói nyomásgyakorlás ellenére is tudásuk legjavát nyújtották és semmiféle vélt vagy valós káreseményért nem felelősek.
Az augusztus 21-től kezdve, az OMSZ-ra nehezedő, több tárgyi csúsztatást és téves információt is tartalmazó, rosszhiszemű médiamegjelenéseket teljes mértékben méltatlannak tartjuk szolgálatunkkal, kollégáinkkal, valamint a teljes meteorológus szakmával szemben, mint ahogy azt is, hogy a döntéshozatallal kapcsolatos felelősséget kizárólag az OMSZ-ra hárítják át. Szinte ezzel egyidőben történt az OMSZ elnökének, dr. Radics Kornéliának és szakmai elnökhelyettesének, Horváth Gyulának felmentése, amit –egyéb indoklás híján – a médiahírek alapján az augusztus 20-i eseményekkel hozunk összefüggésbe. Ezt elfogadhatatlannak, alaptalannak és az Operatív Törzs kollektív felelősségének téves áthárításának tartjuk.
A fent leírtak összességében olyan súlyú politikai nyomásgyakorlást jelentenek az OMSZ-ban folyó több, mint 150 éves munkára nézve, melyben a továbbiakban nem tudjuk – kormánytisztviselői eskünkhöz hűen – befolyásolásmentesen, szakmai tudásunk javát nyújtani.
Az OMSZ integritásának visszaállítása és szakmai függetlenségének megőrzése érdekében az alábbi lépéseket tartjuk elengedhetetlenül szükségesnek:
1. Az Operatív Törzs idén augusztus 20-hoz köthető tevékenységének, döntéshozatalainak, kapcsolattartási módszereinek átvilágítását független vizsgálóbizottság által. Az átvilágítás eredményeinek nyilvánossá tételét és azok alapján a döntéshozatali mechanizmusok fejlesztését.
2. Az augusztus 20-ra vonatkozó meteorológiai prognózisok szakmai kiértékelését független vizsgálóbizottság által. A kiértékelés nyilvánossá tételét. A vizsgálat idejére dr. Radics Kornélia és Horváth Gyula felmentésének visszavonását.
A fenti állásfoglalást az Országos Meteorológiai Szolgálat alábbi vezetőinek nevében adtuk:
Szűcs Mihály – nemzetközi elnökhelyettes
Papp Gabriella – főosztályvezető
Gaál Áron – osztályvezető (ov.)
Berényi Lívia – ov.
Buránszkiné Sallai Márta – ov.
Löwinger Endre – ov.
Balogh Éva – ov.
Hodossyné Rétfalvi Rita – ov.
Konkolyné Bihari Zita – ov.
Dézsi Viktor – ov.
Bötkös Tamás – ov.
Lábó Eszter – ov.
Steib Roland – ov.
Kis-Kovács Gábor – ov.
Csonka Tamás – ov.”
 

Mint arról beszámoltunk, az OMSZ vezetőinek elbocsátását több párt is bírálta és a diktatúrák működéséhez hasonlította, de megszólalt az RTL Klub műsorvezetője, Lilu (Kovalcsik Ildikó) is, aki szintén erős kritikát fogalmazott meg a menesztések miatt.

„Ez még A tanúban is erős lett volna” – így reagált Lilu az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőinek elbocsátására

Megírtuk azt is, hogy az OMSZ-t vasárnap a Fidesz-közeli sajtó szabályosan össztűz alá vette, amiért szombaton 21 órakor, az augusztus 20-i tűzijáték tervezett időpontjában nem esett az eső Budapesten, holott az ezt valószínűsítő prognózis miatt az Operatív Törzs elhalasztotta az eseményt augusztus 27-re.

 

Már a tűzijátékkal kapcsolatos döntés előtt is kirúgással fenyegették a meteorológusokat, pedig Áder János korábban még kitüntetést is adott az OMSZ egyik most menesztett vezetőjének

További hírek

Borító: Budapest vihar, villámlás idején. Fotó: Depositphotos.com / stock
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások