fbpx
vihar, villamlás, időjárás

Leváltották az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét és elnökhelyettesét, kommunizmust emleget az ellenzék

Hétvégén a kormányközeli sajtó az OMSZ-t tette felelőssé, amiért az augusztus 20-i tűzijáték eredetileg tervezett időpontjában mégsem volt eső Budapesten, ma pedig már azonnali hatállyal mennie is kellett az állami szakmai intézmény vezetőinek. Ellenzéki pártok kritikusan reagáltak a történtekre.

Két nappal azután, hogy a meteorológusok esőt prognosztizáltak a műholdképek alapján készített számítások alapján augusztus 20-án 21 órára, de az előrejelzésük nem jött be, és emiatt a Fidesz-közeli médiumok vasárnap totális össztűz alá vonták az Országos Meteorológiai Szolgálatot, Palkovics László a Technológiai és Ipari Minisztérium vezetője hétfőn azonnali hatállyal felmentette az OMSZ elnökét, Radics Kornéliát valamint szakmai elnökhelyettesét, Horváth Gyulát – ezt a minisztérium közölte hétfőn délután, írja a hvg.hu.

A portál szerint az OMSZ vezetői felmentését nem indokolták meg a levélben, és csak annyit közöltek, hogy az utódokról később születik döntés.

Mint arról mi is beszámoltunk, a kormányközeli sajtótermékek gyanús egymás utánban, alig néhány perc különbséggel tették felelőssé az állami szakmai intézményt, amiért az időjárási körülmények végül nem voltak olyan rosszak szombat este, mint amire az időjósok előrejelzése alapján számítani lehetett, és amire alapozva halasztotta el az Operatív Törzs szombaton délben az estére tervezett tűzijátékot egy héttel későbbre.

tűzijáték Budapesten
Tűzijáték Budapesten a Parlament épülete felett 2017. augusztus 20-án. Fotó: stock / depositphotos.com

Az időjósokra olyan médiumok támadtak rá írásaikkal mint például a HírTV, az Origo, a PestiSrácok, a Magyar Nemzet, a 888.hu, a Demokrata.

Ilyen címek jelentek meg vasárnap:

13:42 Alaposan elmérte az OMSZ: simán meg lehetett volna tartani az augusztus 20-i tűzijátékot (Mandiner)

14:34: Súlyosan tévedett az OMSZ augusztus 20-ával kapcsolatban, hibás volt a meteorológiai szolg… (Origo – bf)

14:57 Súlyosan tévedett az OMSZ augusztus 20-ával kapcsolatban, hibás volt a meteorológiai szolg… (MNemzet)

15:48 Nemcsak a tűzijáték, a vihar is elmaradt (PestiSrácok)

16:37 Súlyosan tévedett az OMSZ augusztus 20-ával kapcsolatban, hibás volt a meteorológiai szolg… (888.hu)

18:01 Téves előrejelzés miatt maradt el a tűzijáték (Demokrata)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az őt ért sajtótámadásokra egy Facebook-bejegyzésben reagált. Megemlítették, hogy az előrejelzésben is hangsúlyozták a modellszámításból fakadó bizonytalansági tényezőt, valamint elnézést kértek.

Így fogalmaztak:

„A tegnap esti események a tegnap délelőttig rendelkezésre álló modelleredmények, illetve az ezekből alkotott forgatókönyvek nem valósultak meg. Az akkori eredmények közül a legkevésbé valószínű történt meg. Ez a bizonytalansági faktor sajnos benne van a szakmánkban, ezt igyekeztünk kommunikálni is. Elnézést kérünk a kellemetlenségekért!”.

Az augusztus 20-i tűzijátékot egyébként végül augusztus 27-én rendezik meg – feltéve, hogy az időjárási körülmények ezt lehetővé teszik majd.

Frissítés 18:50

Szabó Rebeka, a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési képviselő Facebookon reagált az OMSZ vezetőinek menesztésére.

Ezt írta:

„Palkovics mindenhez is értő miniszter kirúgta a Meteorológiai Szolgálat két vezetőjét, mert nem a kormánynak tetsző időjárást jósoltak a szent tűzijáték estéjére.
Az ostoba diktátorok szokták a tudósokat lefejezni, pardon, elbocsátani, amikor azok a tudomány elvei, és nem a politika elvárásai szerint dolgoznak. Mi jön még, készülhetnek a klímatudósok és az evolúciókutatók? A természetvédelmi szakembereknek végülis már egy ideje befellegzett….
Sok rémes dolog történik ebben az országban, de amikor a politikai vezetés ennyire közvetlenül belenyúl a tudomány működésébe, az biztos jele annak, hogy nagyon gyorsan csúszunk le a lejtőn. ”

Frissítés 18:52

Barkóczi Balázs, a DK szóvivője és országgyűlési képviselője szerint a lépés azt bizonyítja, hogy Magyarországon kommunista diktatúra van:

„Mind tudjuk a magyarázatot, Horváth elvtárs és Radics elvtárs előre megfontolt szándékkal, nyilvánvalóan külföldi érdekeket szolgálva a tűzijáték ellehetetlenítésével akarták aláásni szorgos népünk közös nemzeti ünnepét. Az elvtársak mindent bevallottak, önkritikát gyakoroltak, a Párt bölcs döntésével – az internálásukkal – mélyen egyetértenek. Mi meg már megint megérkeztünk a kommunista diktatúrába. Még jó, hogy előre megyünk, és nem hátra, ki tudja különben hol találnánk magunkat.”

Frissítés III.

Lilu, az RTL Klub műsorvezetője is reagált a történtekre.

„Ez még A tanúban is erős lett volna” – így reagált Lilu az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőinek elbocsátására

Frissítés 202.08.23. 11:20

Az OMSZ vezetősége közös közleményben elfogadhatatlannak nevezi, hogy a kormány befolyásolni próbálja szakmai munkájukat.

Lázadozik az Országos Meteorológiai Szolgálat, amiért a kormány politikai nyomást gyakorol a szakmai munkájukra

További hírek érhetők el a Media1-en.

Borító: depositphotos.com (stock.) A kép illusztráció, nem augusztus 20-án készült!
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások