fbpx
Az augusztus 20-i nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs ülése, háttérben az M1 adásával.

Már a tűzijátékkal kapcsolatos döntés előtt is kirúgással fenyegették a meteorológusokat, pedig Áder János korábban még kitüntetést is adott az OMSZ egyik most menesztett vezetőjének

Az OMSZ ugyan javasolta, hogy valamivel később tartsák meg a tűzijáték sorsával kapcsolatos ülést szombaton, amikor pontosabb előrejelzést lehet adni, ám ezt a kérést a G7 informátorai szerint nem vette figyelembe az Operatív Törzs. Két éve a Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter által most kompetenciahiányosnak nevezett OMSZ és hétfőn menesztett egyik vezetőjét, Horváth Gyulát Áder János köztársasági elnök még állami díjban részesítette.

Mint arról a Media1 is beszámolt, hétfőn azonnali hatállyal leváltotta Palkovics László szakminiszer az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnökét, Radics Kornéliát és szakmai elnökhelyettesét, Horváth Gyulát, miután hétvégén a kormánypárti média az OMSZ-t tette felelőssé, amiért az augusztus 20-i tűzijáték eredetileg tervezett időpontjában mégsem volt eső Budapesten, ahogy azt az időjósok valószínűnek tartották.

Megírtuk azt is, hogy az OMSZ több vezetője közös közleményben fejezte ki tiltakozását a kormány az OMSZ-re gyakorolt politikai nyomásgyakorlása miatt, ami jelentős mértékben akadályozza a szakmai munkavégzést.

A G7.hu kedden több, az intézményhez közel álló, korábbi és jelenlegi dolgozóval is beszélt az augusztus 20-i előrejelzésről és a politikai körülményekről.

„A politikai nyomásgyakorlás konkrétan azt jelentette, hogy már augusztus 19-én állásvesztéssel fenyegették az intézmény vezetőit, ha nem adnak szinte percre pontos vihar-előrejelzést. A Mándoky-koncertet végül el is kapta a zivatar, amit az OMSZ sikeresen előre jelzett, majd pedig az Operatív Törzs learatta ezért a babérokat. Másnap aztán, amikor a prognosztizáció ellenére nem jött a vihar, az egészet rátolták az OMSZ-re. Mindenkiben volt megfelelési kényszer, de most leginkább nagy összetartozás-érzést és szolidaritást tapasztalok a kollégák között”

– mondta az OMSZ egyik névtelenséget kérő jelenlegi munkatársa.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) honlapja, a met.hu 2022. augusztus 23-án.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) honlapja, a met.hu 2022. augusztus 23-án.

Hiába kértek halasztást

A G7 szerint a társintézményekkel és az Operatív Törzzsel az OMSZ az idei tűzijáték előtt több csatornán is folyamatos kapcsolatban állt. A portál információi szerint félóránként küldték a frissített előrejelzéseket, és az Operatív Törzs ülésein is jelen volt az OMSZ kapcsolattartója, hogy segítsen szóban is értelmezni a valószínűségi előrejelzéseket.

A lap úgy tudja, hogy a hektikus időjárásból fakadó nagy bizonytalanság miatt az OMSZ már pénteken javasolta az Operatív Törzsnek, hogy a szombat délre tervezett döntést a tűzijáték megtartásáról vagy lefújásáról néhány órával, például délután háromra kellene halasztani.

Az ülést azonban mégis szombat délben tartották meg, hiába kérte az OMSZ a halasztást. Egy, az Országos Meteorológiai Szolgálatnál korábban dolgozó meteorológus a G7 érdeklődésére elmondta:

„A napközbeni adatok alapján készült előrejelzések mind azt mutatták, hogy nagyon csúnya idő lesz, ezekből annál jobbat nem lehetett volna kifőzni, az OMSZ teljesen a protokoll szerint járt el. Abból, amit tudtak, egy tök racionális döntés született, sőt, az Operatív Törzs is racionális döntést hozott a meglévő információk alapján a halasztásról. És vajon ki merte volna azt mondani a 2006-os tragédia után, hogy á, talán megússzuk, vállaljuk be a kockázatot?”.

Arról is írtunk, hogy egy mai, kedd délelőtti állásfoglalásában elfogadhatatlannak tartotta az Országos Meteorológiai Szolgálat, hogy a kormány politikai nyomást gyakorol a szakmai munkájukra.

Korábban még szerette a kormány és a köztársasági elnök az OMSZ vezetőit, ma már mégis kompetenciahiányt emlegettek

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón arról beszélt, hogy az OMSZ vezetőinek leváltásában csak az utolsó csepp volt a pohárban az augusztus 20-i prognózis, valójában kompetenciagondok merültek fel.

Ennek azonban erősen ellentmond, hogy 2020-ban Orbán Viktor miniszterelnök még méltatta az OMSZ-t, sőt Áder János akkori köztársasági elnök 2020-ban Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben is részesítette a most menesztett Horváth Gyulát.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Az augusztus 20-i nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs ülése, háttérben az M1 adásával. Fotó: Kovács Zoltán / Facebook

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások