fbpx
Varga Endrére, az Index lapigazgatójára, a Totalcar ügyvezetőjére, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) elnökére emlékeztető arc Pápai Gábor karikatúráján

Félmillió forintot követel lapunktól az Index és a Totalcar igazgatója, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete új elnöke egy fotó miatt

Varga Endre, az Index.hu Zrt. lapigazgatója és a Totalcar nemrég kinevezett ügyvezetője, akit nemrég a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete elnökének is megválasztottak, félmillió forint sérelemdíjat követel lapunktól, amiért az MTE élére történő megválasztásakor leközöltük az álláspontunk szerint szakmai közszereplőnek minősülő új elnökről készült portréfotót. A Media1 ellentmondással él Varga lapunk tartalomszolgáltatásának ellehetetlenítésére irányuló kísérlete kapcsán.

Varga Endre, akit mielőtt februárban kineveztek az Index élére lapigazgatónak, a Matolcsy György nevével fémjelzett MNB-nél dolgozott osztályvezetőként, a napokban váratlanul fizetési meghagyási eljárást indított a Media1 ellen.

A Makay Ügyvédi Iroda közbenjárásával Varga Endre 500.000 Ft főkövetelést (sérelemdíjat) és további 53.000 Ft eljárási költséget követel, amiért indoklása szerint úgymond megsértettük a képmáshoz fűződő személyiségi jogát, amikor 2022. június 21-én, „Új ügyvezető a Totalcar, új elnök a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete élén” című hírünkhöz képi illusztrációnak Vargáról fényképet közöltünk. A fényképen Varga szerepel egy semleges háttér előtt öltönyben, a képen semmi különös nem látszik. (A hírben a képi illusztrációt Varga félmilliós követelése miatt egy Pápai Gábor karikaturista által készített rajzra cseréltük.)

A hír, ahogy címéből is kiderül, arról szólt, hogy Varga lett az indexes lapigazgatói posztja mellett a Totalcar új ügyvezetője, és a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) elnöke. Vagyis Varga szakmai sikeréről számoltunk be.

Közszereplő, aki a tartalomszolgáltatókat képviseli, de mégsem tűri, hogy fotót közöljünk róla

Varga Endre több szempontból is közszereplőnek minősül, és ezáltal köteles lenne eltűrni, hogy róla akár az engedélye nélkül is fotót közöljön a sajtó, ráadásul a fotót maga tette nyilvánossá.

Varga egyrészt a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete elnökeként mint a hazai tartalomszolgáltatók úgymond érdekvédője, egy szakmai egyesület vezetője, másrészt két médiavállalatnál, az Index.hu Zrt.-nél és a Totalcarnál is vezető pozíciót tölt be: egyrészt ő az Index.hu lapigazgatója, másrészt júniusi hírünkből az is kiderül, hogy ő lett a Totalcar ügyvezetője. Ráadásul korábban egy állami intézménynél, az MNB-nél volt osztályvezető.

Külön érdekesség, hogy Varga Endréről a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) honlapján is található a múltkori hírünkhöz felhasználthoz hasonló fotó, ahogy az Index.hu és a Totalcar impresszumában is látható kép Vargáról.

Varga Endre, az Index.hu lapigazgatója
Varga Endre, az Index.hu lapigazgatója

 

Varga Endre, a Totalcar impresszumában
Varga Endre, a Totalcar impresszumában

Ellentmondással élünk Varga kérelmével szemben

Egy, a Media1 által megkérdezett médiajogász szerint nonszensz, hogy Varga el akarja magát tüntetni a Media1-ről, miközben ő lett a hazai online portálokat képviselő MTE elnöke, így már csak ezért is közszereplőnek minősül.

Az ügy további érdekessége, hogy Varga egyáltalán nem tiltakozott a fotó közlésekor, nem kérte, hogy azt távolítsuk el, hanem egyből a fizetési meghagyás módszerével élt, 500 ezer forintot és a további költségeket követelve lapunktól.

Varga Endre életútjáról is olvashatnak a Media1 korábbi írásában.

A Media1 természetesen ellentmondással él a nyilvánvalóan megalapozatlan, komolytalan és a tartalomszolgáltatásunk működését ellehetetleníteni hivatott, a média szabad működését alapjaiban korlátozni próbáló fizetési meghagyási eljárás ellen, egyúttal felszólítjuk Varga Endrét a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete éléről történő távozásra, amennyiben nem hajlandó elviselni azt, hogy a hazai tartalomszolgáltatók egyike, az egyik vezető hazai médiás hírportál úgy számol be a megválasztásáról, hogy azt a képmásával illusztrálja.

Vargának ellentmondásunk miatt várhatóan bíróságon, egy bírósági perben kell majd bizonyítania azt, hogy érvelésünkkel ellentétben nem szakmai közszereplő és ezáltal nem közölhettünk volna róla fotót a szakmai szervezet élére történő kinevezésekor.

Az Index és a média szabadsága

Nem ez az első eset, hogy az Index valamely vezető munkatársa a médiaszabadság szempontjából erősen megkérdőjelezhető lépéseket tesz.

Épp a múlt héten írta meg a Media1, hogy az Index egyik vezetője nem engedte megjelenni Torkos Matild, a lap egyik főmunkatársának már jóváhagyott és lektorált interjúját Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölttel.

Az interjút készítő munkatársat azután idén júliusban védett kora ellenére elbocsátották átszervezésre való hivatkozással, amikor betegszabadságáról visszatért a laphoz. A Sajtószakszervezet elnöke azt nyilatkozta a Media1-nek, hogy Torkos Matild akár munkaügyi pert is indíthat az Index ellen, mivel meglátása szerint egy védett korú személy nem bocsátható el jogszerűen ilyen indokra való hivatkozással.

Ismert ügy az is, hogy Fekete-Szalóky Zoltán, az Index főszerkesztője egy telefonbeszélgetésről kiszivárgott hangfelvételen azt mondta, hogy elfogadhatónak tartja, hogy Mészáros Lőrinc 100 millió forintja miatt a lap bizonyos témákat elhallgasson vagy ne kezeljen olyan hangsúlyosan. A hangfelvételek a Direkt36-on való kiszivárgása után személyes adattal való visszaélés és üzleti titok megsértése miatt tettek rendőrségi feljelentést, és a rendőrség március óta nyomoz.

Frissítés 2022.07.13. 12:15

Újabb fejlemények a Varga-ügyben!

További hírek érhetők el a Media1-en.

Megtalál minket Facebookon is. Kérheti tartalmainkat Telegramon is.

Varga Endrére, az Index lapigazgatójára, a Totalcar ügyvezetőjére, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) elnökéhez hasonló alak. Kép: Pápai Gábor rajza (c) Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások