fbpx
Panyi Szabolcs

Vizsgálatot indított a Pegasus kémszoftverrel megfigyelt Panyi Szabolcs újságíró ellen az adatvédelmi hatóság – 4 hónap kellett, hogy a NAIH beismerje, alaptalanul

Újabb abszurd fejlemények az újságírók, médiatulajdonosok, jogászok és más fontos hazai személyek megfigyelésére Magyarországon is bevetett Pegasus kémszoftver ügyében.

Kiderült, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) – mely gyakorlatilag eltusolta a Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírója ellen is bevetett Pegasus használatával kapcsolatos bejelentéseket azzal, hogy idén januárban hosszadalmas vizsgálat után azt állapította meg, hogy jogszerűen használta a magyar állam a lehallgatásokra és a telefon kamerájának rejtett módon történő bekapcsolására is alkalmas izraeli kémszoftvert – négy hónappal ezelőtt, idén márciusban vizsgálatot indított Panyi ellen, amiért az újságíró a kémszoftverrel kapcsolatos oknyomozó újságírói munkájával összefüggésben, ellenőrzésképpen felhívott egy feltehetőleg titkosszolgálati dolgozót, akinek a telefonszáma – valószínűleg a Pegasus működésének tesztelése céljából – szintén szerepelt a Pegasussal megfigyelt telefonszámok adatbázisában.

A NAIH azt vélelmezte, hogy Panyi illegálisan tárolja a titkosszolgálati dolgozó telefonszámát és ezáltal jogellenes adatkezelést végez. A 4 hónapon át tartó vizsgálódás során különféle kérdéseket is küldött a hatóság Panyinak, így például nyilatkoztatni próbálták arról, hogy hogyan jutott az ügy kapcsán Panyi ellen bejelentést tevő személy (egy titkosszolgálati dolgozó) telefonszámához, valamint érdeklődtek nála arról is, hogy milyen célokra használta fel a telefonszámot.

A tényfeltáró újságíró végül ma, szerdán a Facebookon számolt be a történet folytatásáról. Ez alapján úgy tűnik, a Péterfalvi Attila vezette hatóság végül Panyi válaszai alapján beismerte, hogy a vizsgálódás Panyival szemben alaptalanul folyt, és megszüntették vele szemben az eljárást. Ezek szerint nem kell bírságot fizetnie a kémszoftverrel megfigyelt újságírónak, mivel nem követett el jogsértést, nem kezelt jogellenesen adatot.

Tavaly nyáron derült ki, hogy Magyarország is alkalmazza a Pegasus nevű kémszoftvert. A megfigyelt célszemélyek között volt Simicska Ádám, Simicska Lajos nagyvállalkozó fia, aki egy ideig a Magyar Nemzet kiadójának volt az ügyvezetője, Varga Zoltán, a 24.hu-t működtető Central Médiacsoport tulajdonosa mellett több más személy is.

A Pegasus-ügyről itt érhetők el eddigi írásaink, interjúink.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Kérheti híreinket Telegramon is.

Borító: Panyi Szabolcs újságíró. Fotó: Ancsin Gábor/Képszerkesztőség
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások