fbpx
Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor.

Megérkezett a fotó- és hangcenzúra: elfogadta az Országgyűlés, kiretusáltathatják magukat a fotókról az Orbánnal és Novákkal azonos tömegrendezvényekre járók

Elfogadta az Országgyűlés azt az alaptörvény-módosítást, ami lehetővé teszi, hogy ha valaki azonos tömegrendezvényen vett részt a kormányfővel vagy a köztársasági elnökkel, akkor kérhesse, hogy az ezt megörökítő fényképről távolítsák el a képmását. A hangfelvételekkel kapcsolatban is kéréseket fogalmazhatnak meg az eseményeken résztvevők.

Előfordulhat, hogy a jövőben többé nem láthatjuk Orbán Viktor társaságában Mészáros Lőrincet a fotókon, videókon – írtuk meg mi is még júniusban annak kapcsán, hogy a kormány a 2023-as központi költségvetést megalapozó salátatörvénybe eldugott egy jogszabály-módosítást, melynek értelmében a miniszterelnökkel (jelenleg Orbán Viktor), illetve a köztársasági elnökkel (jelenleg Novák Katalin) egy rendezvényen részt vevő személyek kérhetik, hogy a rendezvényen készülő képeken és videókon tegyék őket felismerhetetlenné. Az akkor még csak elfogadásra váró salátatörvényből gyorsan, kevesebb mint egy hónap alatt, mára elfogadott jogszabály lett.

Az Országgyűlés ma, kedden 134 igennel megszavazta a kormánypárti törvényjavaslatot.

Az új, a miniszterelnök és a köztársasági elnök köreinek rejtőzködését elősegítő szabályozás értelmében, aki közös rendezvényen vett részt a kormányfővel vagy a köztársasági elnökkel, nem csupán a képek esetében kérheti, hogy tegyék őt felismerhetetlenné, de igaz ez a hangfelvételekre, videókra is. 

„Az érintett a tudomásszerzéstől számított 48 órán, de legfeljebb a kép-, illetve hangfelvétel közzétételétől számított 15 napon belül kérheti, hogy a kép-, illetve hangfelvételen őt tegyék felismerhetetlenné”.

Az ellenzéket ez a szabályozás arra emlékezteti, amikor Sztálin mellől kellett eltüntetni bizonyos személyeket a fotókról. A legújabb alaptörvény-módosítással jelentősen megnehezedik, bizonyos esetekben gyakorlatilag el is lehetetlenül a fotós és videós stábok dolga. Akár az Orbánnal vagy Novákkal azonos rendezvényen résztvevő valamennyi személy is kérheti, hogy tüntessék el az arcát a fotókról, videókról.

A salátatörvény részeként elfogadott alaptörvény-módosítás miatt egyébként mostantól a megyéket vármegyének, a kormánymegbízottakat főispánnak kell nevezni.

Borító: Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor a Nemzeti Sport Online egyik videójában.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások