fbpx
Köves Slomó rabbi

Bréking: Kivonul a 168 Órából és a Klubrádióból a Köves Slomó-féle EMIH

A 168 Óra többségi tulajdonjoga Milkovics Pálhoz, a Pesti Hírlap tulajdonosához, a 168 Óra kisebbségi tulajdonosához kerül. A Klubrádió esetében kisebbségi részesedése lesz Milkovicsnak.

Nem támogatja többé a baloldali médiát az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, ezt Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija a HVG-nek adott interjúban jelentette be, hozzátéve, hogy a 168 Órát teljes egészében átadják Milkovics Pálnak, a Pesti Hírlap tulajdonosának és a Klubrádióban meglévő kisebbségi üzletrészt is átadják Milkovicsnak. Az indoklás röviden az, hogy „a betegesen gyanakvó helyzet miatt”.

Ellenséges légkörben

Köves Slomó azt mondta a lapnak, 2015-től kezdődően azért nyújtott az EMIH segítséget a súlyos anyagi gondokkal küzdő 168 Órának és a megszűnés előtt álló Klubrádiónak, mert azt gondolta, hogy ezeken a felületeken lehetőségük lesz a számunkra fontos társadalmi és kulturális üzenetek eljuttatására, nem utolsósorban az antiszemitizmus elleni harc kompromisszumok nélküli képviseletére.

„Nemcsak arra kértük nemzetközi támogatóinkat, hogy fektessenek be (a Brit Média Kft.-n keresztül) az egyes médiumokba, hanem a Klubrádió ingatlanát is megvásároltuk Arató Andrástól, és ingyenesen biztosítottuk az épületben a rádió működési feltételeit, beleértve az ő személyes irodáját is. Eszünk ágában sem volt beleszólni az újságírók napi munkájába – soha nem is vádolt ezzel minket senki –, de a kezdetektől betegesen gyanakvó, ellenséges légkörben saját céljainkat sem tudtuk érvényesíteni. Öt-hat év keserű tapasztalatai után fel kellett ismernünk, hogy a nyilvánosság politikai polarizáltsága és a hideg polgárháborús viszonyok miatt a helyzet egyelőre nem érett az általunk képviselt értékelvű megközelítésre” – mondta a kormánnyal való jó kapcsolata miatt sokat bírált vezető rabbi.

Nem működőképes a modell

Az interjúban szóba került, hogy Rózsa Péternek (a 168 Óra nemrégiben éppen Milkovics által menesztett főszerkesztőjének) volt egy műsora a Klubrádióban, ahol Köves Slomó gyakori vendég volt. Erre a rabbi azt mondta, négy év keserves harc árán sikerült elérni, hogy megszülessen ez a zsidó tematikájú műsor. Nagyjából ez állt szemben a hétszáz millió forinttal, amit a támogatóik az évek során elköltöttek a két médiumra.

Köves Slomó ezután tért rá arra, hogy eladják a 168 Órát, illetve a Klubrádióban meglévő részesedésüket.

„Be kellett látni, hogy ez a modell nem működőképes. Így támogatóink úgy döntöttek, hogy további két lépéssel hátrébb lépünk. A folytatáshoz egy olyan szakmai befektetőt kerestünk, aki komoly szakmai vízióval a további fenntartható működés lehetőségét tudja biztosítani. Őt a Pesti Hírlap tulajdonosa, Milkovics Pál személyében találtuk meg. Átadtuk számára az irányítási jogokat, és a folyamat végén tulajdonosi jogokat is átadjuk” – mondta a rabbi.

Az átadás egy hosszabb folyamat lesz

Köves Slomó bejelentése alapján tehát a sajtóban szereplő húsz százalék után többségi tulajdonossá válik Milkovics Pál a 168 Órában (azaz a Brit Média Kft.-ben), és a Klubrádió kisebbségi részvénycsomagja is az övé lesz. Arra, hogy ez mikorra valósulhat meg, azt mondta, ez egy hosszabb, organikus folyamat során történik meg.

Nem kételkedik Milkovicsban

Arra, hogy nem tölti-e el aggodalommal önt és támogatóit, hogy a Milkovics-féle Pesti Hírlap körül megjelent a Habony Árpádhoz köthető Lokál című kormányközeli lapnál korábban vezetői pozíciót betöltő Keresztesi Péter, vagy az, hogy Milkovics jelezte az újságíróknak, hogy „kiegyensúlyozottabb” lapot szeretne, és az, hogy sokan távoztak a laptól, Köves Slomó azt mondta, nincs oka kételkedni abban, hogy Milkovics a vállalásainak megfelelően, a médiumok alapértékeit nem sértve formálja egy 21. századi, versenyképes sajtótermékké a 168 órát.

Milkovics Pál, a Pesti Hírlap tulajdonosa kezében tartja a lap 0. számát
Milkovics Pál, a Pesti Hírlap tulajdonosa kezében tartja a lap 0. számát

Köves Slomó ezek után méltatta Milkovics Pált, mondván nagyon ígéretes elgondolásai vannak.

„Egyébként pedig bármi történt a 168 Órával, kezdve attól, hogy megmentettük, folyamatosan azt írta a baloldali média, hogy valójában a Fidesz áll a folyamatok mögött azzal a céllal, hogy beszántsák vagy áthangolják” – szúrt oda a rabbi balra.

Milkovics Pál egyébként idén júliusban jelent meg kisebbségi részesedéssel a 168 Órában. Azt június végén tagadta a Media1-nek, hogy Habony Árpád embere lenne.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: Köves Slomó rabbi
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások