fbpx
Részlet a Telex „A szemét útja a Tiszán: Ukrajnától Magyarországig” című videójából.

Átalakul a Telex tulajdonosi struktúrája

A mostanáig Kárpáti Márton kizárólagos tulajdonát képező Van Másik Kft., a volt indexesek által működtetett Telex portál kiadója részvénytársasággá alakul és a szerkesztőség, valamint a kiadó néhány vezetője, beleértve a főszerkesztőt, Dull Szabolcsot és Munk Veronika tartalomfejlesztési vezetőt, valamint Kárpáti Márton informatikai vezetőként dolgozó testvérét, Kárpáti Andrást és a céghez tavaly becsatlakozó Pusztay András értékesítési és gazdasági igazgatót, az Index.hu Zrt. volt vezérigazgatóját, tulajdonrészt szerez a médiavállalatból.

Megvalósul, amit Kárpáti Márton, a Telex kiadóját tulajdonló Van Másik Kft. alapító-tulajdonosa még 2020 őszén, a Telex indulásakor ígért a Media1-nek adott interjúban, és aminek mostanáig történő elmaradása a Media1 információi szerint nemrég belső feszültségeket okozott a lapnál:  a volt indexesekből álló szerkesztőség most tulajdonossá válik a lapban az eddigi 100 százalékos tulajdonos, Kárpáti Márton mellett.

Az átalakulást, ami technikailag úgy néz ki, hogy a kft.-ből részvénytársaság lesz, ma egy, a Media1-nek is eljuttatott hírlevélben jelentette be a Telex, amiben az áll:

„Kedves Dániel!
Átalakul a Telexet kiadó Van Másik Kft. A jelenleg egyszemélyes, Kárpáti Márton alapító tulajdonában álló cég zrt.-vé alakul. Az átalakulás fő célja – ahogy azt a Telex létrejöttétől kezdve folyamatosan akartuk –, hogy a Telex a telexeseké legyen, és örökre az is maradjon.

Ez maradéktalanul teljesülni fog, ugyanis csak a Telexben dolgozók jutnak részvényekhez, és a jövőben is biztosítani szeretnénk jogi eszközökkel, hogy ne kerülhessen semmilyen politikus vagy oligarcha kezébe, irányítása alá a cég.

A részvények 75%-a dolgozói részvény lesz, a szerkesztőség kérésének megfelelően a dolgozók közt egyenlő arányban elosztva. Ebből a részvényből csak Munk Veronika, alapító-főszerkesztő kap a többieknél nagyobb hányadot. A dolgozói részvénynek az a különlegessége, hogy kizárólag a Van Másik munkavállalója kaphatja, külső szereplő sosem. Ez a részvényfajta biztosítja azt, hogy a Telex mindig, azaz 50-100 év múlva is a telexeseké legyen.

A részvények fennmaradó 25%-a törzsrészvényként Dull Szabolcs főszerkesztő, Kárpáti Márton üzletfejlesztési és stratégiai igazgató, Kárpáti András informatikai igazgató és Pusztay András gazdasági és értékesítési igazgató között oszlik majd el.
A Telex nemcsak a mindenkori telexeseké lesz, hanem a szerkesztőségnek komoly beleszólási joga lesz a legfontosabb kérdésekbe:

  • a mindenkori főszerkesztő igazgatósági tagként vesz részt a társaság irányításában
  • a szerkesztőségnek ezen felül szavazati joga lesz a cég irányító testületében
  • külső befektető bevonásához a szerkesztőség választott testületének a hozzájárulása kell, vagyis ha a szerkesztőség nem támogatja, nem szerezhet senki, semmiféle külső szereplő tulajdont a cégben, és senki nem vehet fel hitelt a részvényeire. Ez nagyon komoly biztosíték arra, hogy a Telex szerkesztősége nélkül nem kerülhet ide külső szereplő tulajdonosként
  • a szerkesztőség javaslattételi és hozzájárulási jogot szerez a főszerkesztő kinevezésére, eltávolítására: a mindenkori főszerkesztő kinevezését vagy eltávolítását a szerkesztőség választott bizottságának is jóvá kell hagynia, azaz senki nem távolíthatja el erőszakkal a főszerkesztőt.
  • Ha bármelyik részvényes távozik a cégtől, a részvényeit a Zrt., illetve a telexesek szerezhetik meg.

Az átalakulást, az ismertetett konstrukciót a Telex szerkesztősége június 1-én, elsöprő többséggel elfogadta.”

Az egyik leendő részvényes, a hírlevélben említett Kárpáti András Kárpáti Márton testvére, aki informatikai igazgatóként dolgozik a cégnél, és aki az Index szétesése előtt 9 nappal létrejött Kárpátok Kft. tulajdonosa, mely a telex.hu domént átvette a korábbi tulajdonosától az Indexnél történt távozások idején. A szintén részvényessé váló Pusztay András gazdasági és értékesítési igazgatóként tavaly áprilisban csatlakozott be a laphoz, egyébként az Index.hu Zrt vezérigazgatója volt a nagy 2020-as szétesésig.

A Telex 2020 őszén azután indult el, hogy az Index teljes stábja felmondott miután a főszerkesztőt, Dull Szabolcsot 2020. július 22-én Bodolai László, az Index.hu Zrt. vezérigazgatója elbocsátotta. Kárpáti Márton, a Telex eddigi 100 százalékos tulajdonosa arra hivatkozva, hogy külföldre költözik, még a tömeges távozások előtt felmondott az Indexnél, ahol főszerkesztő-helyettes volt. Munkaszerződése megszűnésekor felmentették a versenytilalmi korlát alól. Ennek köszönhetően tudott a Telex gyorsan elindulni, mivel így nem volt jogi akadálya az új lap alapításának, illetve annak, hogy az Index újdonsült versenytársánál ügyvezető legyen. Kárpáti így vált az akkor létrejövő újság 100 százalékos tulajdonosává, ami most megváltozik.

Dull Szabolcs az Indextől történő távozásakor nem tudott egyből csatlakozni a stábhoz, mivel munkaszerződésében versenytilalmi korlátozást vállalt, ezért ő csak 2021 elején igazolt végül a Telexhez. Egy ideig Munk Veronikával, az alapító-főszerkesztővel közösen, társfőszerkesztői rendszerben dolgoztak együtt, de 2021 végétől Munk Veronika tartalomfejlesztési vezető lett és megvált a főszerkesztői poszttól. Munk Veronika férje, Nádori Péter internetes szakember, még előbb, 2021 márciusában távozott is a laptól.

Munk Veronika és Dull Szabolcs a Telex webshopjának termékeit népszerűsíti
Munk Veronika és Dull Szabolcs a Telex webshopjának termékeit népszerűsíti (korábbi felvétel)

A Telex kiadójának nemrég nyilvánosságra hozott pénzügyi adatairól itt írtunk részletesen. Az adatok alapján rendkívül sikeressé vált üzletileg a vállalkozás az elmúlt évben.

Frissítés 2022.06.26.

Fenti hírünk megjelenése után nem sokkal exkluzív interjút készítettünk Dull Szabolccsal, a Telex.hu főszerkesztőjével és leendő egyik részvényesével. Az itt elérhető beszélgetésből további érdekességek kiderülnek a részvényesi programjukról.

Még több hír érhető el a Media1-en.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások