fbpx
telex

Volt indexesek Telex néven terveznek oldalt, a domént hamarosan átveszi a Van Másik Kft.

Munk Veronika, az Index volt főszerkesztő-helyettese jelentette be egy olvasói támogatást kérő videóban pénteken, hogy Telex néven készülnek új hírportált indítani egykori munkatársaival. Bár a telex.hu internetes végződés hátteréből akár arra is lehetne következtetni, hogy a távozó indexesek előre megsejthették Dull Szabolcs főszerkesztő július 22-i kirúgását, Kárpáti Márton alapító a Media1-nek azt mondta, nem erről van szó.

A távozó indexesek a Facebook-oldalukon és az augusztus 13-án beregisztrált telex.hu-n közzétett videójukban és egy írásos felhívásban jelentették be, hogy Telex néven új, se nem baloldali, se nem jobboldali hírportál elindítását tervezik.

Az oldal elindításához az egykori és leendő olvasóik anyagi hozzájárulását kérik.

„Teljes gőzzel azon dolgozunk, hogy mielőbb elindulhasson az újság, de nem lesz egyszerű, ezért a segítségeteket kérjük! Az újság elindításához szükséges kezdő pénzmennyiségre gyűjtünk, ha tehetitek, támogassátok a Telexet, és ezt osszátok is meg minél több emberrel!”

A videóban Munk Veronika, az Index.hu volt főszerkesztő-helyettese kér segítséget.

Korábban a volt  indexesek búcsúvideójukban arról beszéltek, hogy egy előfizetéses alapú új oldalt terveznek. A mostani videóban azonban nem előfizetőkről beszéltek, hanem alapító támogatókról, az ő segítségüket kérik, azonban előre jelzik, hogy a terv az, hogy később előfizetéses alapon működjön az oldal.

Napokkal Dull Szabolcs kirúgása előtt létrejött az oldal mögött álló Kárpátok Kommunikációs Ügynökség Kft., de nem ez a cég lesz a kiadó

Beszámoltunk már arról, hogy korábban Kárpáti Márton, szintén egykori indexes főszerkesztő-helyettes Van Másik Kft. néven hozott létre új médiavállalatot. A telex.hu tulajdonosa azonban nem a Van Másik Kft., hanem az Internetszolgáltatók Tanácsa által működtetett doménadatbázis szerint egy bizonyos Kárpátok Kommunikációs Ügynökség Kft.

Ezt a céget idén az Opten adatai szerint július 13-án, Dull Szabolcs főszerkesztő július 22-i elbocsátása előtt 9 nappal alapították.

A cég tulajdonosa és ügyvezetője egy bizonyos Kárpáti András, aki Kárpáti Márton testvére. Ő egyébként néhány másik cégben is érdekelt az Opten céginformációs rendszer adatai szerint.

A Kárpátok Kommunikációs Ügynökség Kft. július 13-i megalapításából arra lehetne következtetni, hogy a volt indexesek már előzetesen felkészülhettek a távozásuk esetleges bekövetkezésére, talán megsejthették, mi vár rájuk.

Update 16:05

Kárpáti Márton,  a Van Másik Kft. ügyvezetője a Media1-nek azonban elmondta, hogy a fentiek hátterében az áll, hogy a telex.hu-t egy harmadik féltől kellett megvenni, és mivel a vásárlás pillanatában már kiszivárgott a sajtóban a távozó indexesek cégének neve, nem akarták, hogy a domén megvásárlását megelőző ártárgyalásokon ez feljebb hajtsa az árat, ezért vette meg eredetileg a domaint a Kárpátok Kommunikációs Ügynökség kft., mely Kárpáti Márton testvéréé. A Van Másik Kft. hamarosan átveszi a végződést, ők lesznek a végső tulajdonosai a doménnek, ez a kft. lesz a kiadó. Nem arról van tehát szó, hogy előre felkészültek az ügyletre, a Kárpátok Kommunikációs Ügynökség Kft. megalapítása és az, hogy az a kft. szintén médiatevékenységgel foglalkozik, ugyanis csak véletlen egybeesés.

Milyen lesz a volt indexesek tervezett lapja, a Telex?

Arról, hogy milyen médiumot terveznek a távozó indexesek, a legegyszerűbb, ha idemásoljuk a felhívásukat:

„Magyarországon rossz bőrben van a szabad sajtó, az elmúlt tíz évben egyre csökkent a hatalmat korrekten ellenőrző szerkesztőségek száma, és egyre több az olyan újság, rádió és tévé, aminek a tulajdonosai kötődnek a politikához, politikusokhoz.

Minden valamirevaló demokráciának szüksége van a sokszínű médiára, és tekintve, hogy az Index.hu szerkesztősége 2020. július 24-én felállt, az olvasók jól ismert újságjának átalakulása jócskán hagyott űrt maga után a magyar nyilvánosságban. Azért mondtunk fel, mert nem láttuk biztosítottnak a független működést a továbbiakban, és most együtt, közösen, a lehető legtöbb távozó újságíróval szeretnénk ezen a mostoha hazai sajtóhelyzeten változtatni és olyan újságot készíteni olvasóinknak, amit most hiányolnak.

Szeretnénk egy nagy, független, sokszínű hírportált, mert őszintén hiszünk abban, hogy az olvasók szabad döntéseihez korrekt, pártatlan hírek szükségesek, és ma Magyarországon nagy elérésű és nagy hatású újságra van szükség.

A Telex ilyen lesz:

Amiből az olvasók a nap bármelyik pontján friss, gyors, pontos és pártatlan híreken keresztül tudhatják meg, hogy mi történik a világban.
Amiben nagyon sok mindenről van szó: közéletről, gazdaságról, kultúráról, sportról, a legújabb technológiákról, tudományról is, és amiben szórakoztató, izgalmas, nagy hatású sztorikat is olvashat a közönség.
Ami a hatalmat gyakorlókat folytonosan ellenőrizve, kérdezve tájékoztatja a magyar társadalmat a mindannyiunk életére hatással lévő közérdekű történésekről, és ami szórakoztat is, és soha nem veszi magát a kelleténél komolyabban.
Ami nem ellenzéki, nem kormánypárti, simán csak korrekt, kritikus és kíváncsi újságírói értékeket képvisel.
Ahol az újság tulajdonosai többségben maguk a pártatlan újságírók, szerkesztők, akik garantálják a függetlenséget.
Ahol azt jelenti a függetlenség, hogy kívülről senki nem szól bele, miről írunk vagy miről nem írunk, és abba sem avatkozik bele kívülről senki, hogy kivel dolgozunk vagy kivel nem dolgozunk. Ahol mindig csak és kizárólag az újság szerkesztősége határozza meg a témaválasztást az alapján, hogy egy adott történés mennyire fontos, érdekes és/vagy aktuális.
Ahol annyi újságíró dolgozik, hogy nem kell válogatni, melyik fontos történésről számoljunk be, mert minden jelentős esemény, hír ismertetésére van elegendő emberünk.
Ahol átlátható a működés, folyamatos a fejlesztés és a kommunikáció az olvasókkal.

Mire megy a pénz? Miért támogass?
Pontosan tudjuk, hogy a Telex beindítása egy nagyszabású terv, és tudjuk, hogy Magyarországon példa nélküli, olyasmi, amit ekkora méretben eddig soha senki nem csinált. Azt is tudjuk, hogy a nagyszabású terv megvalósításának most van itt a pillanata, az olvasók visszakaphatják megszokott újságjukat, a megvalósításhoz pedig mindenkire kivétel nélkül szükségünk van, aki kicsit is egyetért a fent felsorolt értékeinkkel.

A helyzet ugyanis az, hogy egy nagy szerkesztőség üzemeltetése irtó drága, havonta tízmilliókba kerül. A legnagyobb költséget a szerkesztőségi iroda bérlése, az újságírói munkához szükséges technikai felszerelések biztosítása, az újságírók, szerkesztők fizetése és a technikai feltételek (szerverek, hálózatok) megteremtése jelenti, hogy az újság üzembiztosan eljusson nagyon sok emberhez. Ezek az alkotórészek mind szükségesek ahhoz, hogy a Telexen tényleg minden fontos hírről be tudjunk számolni.

Megmondjuk azt is előre, hogy nem utoljára kérjük az olvasóink anyagi segítségét, és azzal kapcsolatban sem árulunk zsákbamacskát, hogy idővel szeretnénk, ha támogatóink előfizetők lennének, akik pontosan tudják majd, hogy milyen cikkeket, anyagokat kapnak az előfizetésért.

Amit most szeretnénk, hogy segítsd a Telex elindulását a rendelkezésedre álló lehető legnagyobb havi rendszeres összeggel: támogasd a szabad magyar sajtót.”

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások