fbpx
Karácsony Gergely, megválasztása után több mint 100 nappal első interjúját adja az M1-nek, Mészáros Kata kérdéseire válaszolva

Karácsony-interjú: A MÚOSZ szerint az M1 megsértette a Közszolgálati Kódexet és a sajtótörvényt

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége a Médiatanácshoz és a Közszolgálati Kuratóriumhoz fordul az állami televízióban kedden látott „Karácsony-interjú” kapcsán. A MÚOSZ állásfoglalásában felelősségre vonást, továbbá a hasonló esetek elkerülése érdekében megelőző intézkedéseket követel. Egyébként Fidesz-közelből sem mindenki örül a beszélgetés színvonalának.

Nagy port kavart (többen az MTVA újabb médiatörténeti mélypontjaként emlegetik) az állami M1-en kedden este képernyőre került, Karácsony Gergely főpolgármesterrel készített készített „interjú”, amit egy bizonyos Mészáros Kata készített azután, hogy a Mozgó Világ című lap nemrég megírta, hogy az M1 csatorna stúdiójában tavaly októberi megválasztása óta (Nyugat-Európában elképzelhetetlen módon) még egyszer sem szerepelhetett Budapest első számú vezetője. A cikkek hatására az MTVA mégiscsak kénytelen volt beengedni az M1 stúdiójába a városvezetőt, valamint azzal igyekeztek megcáfolni az állítást, hogy Karácsony már szerepelt egyszer az M5 elnevezésű kulturális csatorna egyik műsorában (egy kiállítás megnyitóján kérdezte a törpe nézettségű tematikus csatorna).

A tegnapi beszélgetés során a főpolgármesterbe a szót folyamatosan belefojtani próbáló, Karácsony szavába állandóan belevágó M1-es riporternő rögtön az elején gondoskodott arról, hogy emlékezetessé tegye a beszélgetést: az egyébként téli mínuszok, a kedvezőtlen időjárás ellenére számonkérte Karácsonyon, hogy miért nem kerékpárral érkezett az MTVA külvárosi (Kunigunda útján) fekvő stúdiójába, pedig állandó kerékpárhasználatra vonatkozó választási ígéret nem szerepelt a városvezető programjában.

Később Mészáros Kata azt kérte számon, hogy miért nem az MTVA épülete előtt közvetlenül parkolt le a főpolgármesteri autó. Egy másik alkalommal pedig a szirénák bekapcsolását hiányolta az egyébként a Fővárosi Közgyűlés által elrendelt klímavészhelyzet miatt, többször emellett azt kérdezte Karácsony Gergelytől, ugye szokott hülyeségeket beszélni. A legemlékezetesebb pillanatokról best of videók is megjelentek már, íme az egyik.

Meghökkent az internet népe

A szinte minden pillanatában tragikomédiába illő beszélgetés sokaknál kicsapta a biztosítékot, elárasztották a témával kapcsolatos mémek a Facebookot és a Twittert.

Ilyen mémekről van szó, mint például ez, amit Whistler mamája tett közzé:

Még Fidesz-közelből sem mindenki örült a beszélgetés színvonalának

Még a fideszes Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár is megszólalt a meglehetősen manipulatív interjú kapcsán a Twitteren.

Fürjes Balázs azt írta:

„Jó, hogy nem a választás előtt készült az M1 Karácsony interjú-több ellenzéki, kevesebb fideszes polgármester és képviselő lenne, érthetően. Sokszor éri méltatlan támadás a köztévét, de ez a tegnapi vállalhatatlan volt. Vállalhatatlan a főpolgármester és a budapestiek felé.”

Öngól

Fürjes Balázs egyébként azután szólalt meg a Twitteren, hogy korábban Török Gábor politológus úgy elemzett, a beszélgetés elsősorban Karácsonynak kedvezhetett, vagyis a kérdezési taktika hatalmas öngól volt az MTVA részéről, ha csak nem azt akarták elérni, hogy növekedjen Karácsony Gergely népszerűsége.

A MÚOSZ a Médiatanácshoz és a Közszolgálati Kuratóriumhoz fordul

Nemrég Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnöke és N. Kósa Judit, a MÚOSZ etikai bizottságának elnöke a Media1-hez is eljuttatott állásfoglalásban arra kérik a Médiatanácsot és a Közszolgálati Kuratóriumot, hogy tartassák be a hatályos jogszabályokat és a Közszolgálati Kódexet, illetve gondoskodjanak a felelősségre vonásról és a hasonló esetek elkerüléséről.

Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke. Fotó: Ladányi András, Media1
Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke egy korábbi rendezvényen a Sajtóházban. Fotó: Ladányi András, Media1

Az állásfoglalás szerint

„az adóbefizetésekből működő, európai összehasonlításban kirívóan sok közpénzt felhasználó közszolgálati média száz nap után tudomást vett róla, hogy hivatalba lépett az új főpolgármester, Karácsony Gergely, és interjúra invitálta. Az adót befizető közönség ilyen helyzetben joggal várja el, hogy a riporter megpróbálja objektíven, elfogulatlanul és a tényekre koncentrálva tájékoztatni a közönséget arról, mi történt a Főpolgármesteri Hivatalban ez idő alatt. Hogy ez jogos és számonkérhető elvárás lenne a köztévé híradójával, annak szerkesztőjével és műsorvezetőjével szemben, azt törvények és normatív előírások támasztják alá.”

A közlemény ezután idézi a sajtótörvényt, mely szerint

„mindenkinek joga van arra, hogy megfelelően tájékoztassák a helyi, az országos és az európai közélet ügyeiről, valamint Magyarország polgárai és a magyar nemzet tagjai számára jelentőséggel bíró eseményekről. A médiarendszer egészének feladata a hiteles, gyors, pontos tájékoztatás ezen ügyekről és eseményekről.” A MÚOSZ állásfoglalása szerint a megfelelő, hiteles és pontos tájékoztatás fogalmába az irreleváns, kizárólag a politikai hangulatkeltést szolgáló, a kérdő mondatokban a kormánykommunikáció üzeneteit megfogalmazó álkérdések aligha tartoznak bele. Az állásfoglalás szerint ugyanúgy nem egyeztethető össze a közmédia feladatkörével az, ha a 353.593 budapesti által megválasztott főpolgármesternek egyetlen választ sem engednek befejezni.

A közlemény felidézi a Közszolgálati Kódexet is, mely szerint

„a médián keresztüli közlésekben, a sajtószabadság gyakorlása során egyértelműen meg kell jelennie a közérdek szempontjainak, hiszen a médián kívül nem áll rendelkezésre hasonló erejű alternatív megoldás a szükséges demokratikus tájékoztatás és a közösségi viták lefolytatásának biztosítására. (…) A semlegesség alkotmányjogi elve értelmében az állam nem választhat a létező világnézetek és értékfelfogások között, azokat egyenrangúnak kell tekintenie. A semlegesség elve addig és csak addig tartható, amíg mindenki számára biztosított az egyes felfogások és nézetek közötti szabad választás (…) A közszolgálati médiaszolgáltatás céljai: kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos, sokoldalú, időszerű, megbízható és felelős hírszolgáltatás, valamint tájékoztatás (…) az egyes eltérő vélemények ismertetése, a közösség ügyeivel kapcsolatos viták lefolytatása, a megbízható tájékoztatáson alapuló, szabad véleményalkotáshoz való hozzájárulás (…) A közszolgálati médiaszolgáltatások törekszenek arra, hogy az eltérő álláspontokat úgy jelenítsék meg, hogy a hallgatóknak és a nézőknek lehetőségük legyen a különböző vélemények összehasonlítására.”

A MÚOSZ állásfoglalása szerint a Kódexből is következik, hogy a közmédiának nem feladata, hogy a politikáról, politikusokról, politikai kérdésekről alkotott véleményt a néző/hallgató helyett megfogalmazza, ellenben feladata, hogy pártatlanul, a manipuláció szándéka nélkül ellássa a nézőt/hallgatót minden olyan információval, amelyek lehetővé teszik, hogy a néző/hallgató a maga véleményét autonóm módon kialakíthassa. Erre a MÚOSZ elnöke és etikai bizottságának elnöke szerint az említett műsorszám, illetve az azt követő, a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjével folytatott, szembeötlően más stílusú beszélgetés kísérletet sem tett.

„Állásfoglalásunk közreadásával párhuzamosan felkérjük a Médiatanácsot és a Közszolgálati Kuratóriumot az említett műsorszám fenti szempontok szerinti vizsgálatára, azzal kapcsolatban a személyi és szervezeti felelősség megállapítására, és a hasonló jogsértések megelőzését célzó haladéktalan intézkedések megtételére” – zárul a közlemény.

Hargitai Miklós egyébként saját személyes Facebook-oldalán is viszi tovább a témát.

A teljes beszélgetés ide kattintva nézhető meg a hirado.hu-ról, valamint a YouTube-ról.

Alább pedig a főpolgármester reakciója a történtekre.

Frissítés:

Kiderült, hogy Mészáros Kata férje fideszes politikus, alpolgármester Rákosmentén, valamint a Fidelitas egyik helyi vezetője. Közös fotójukat eltávolították. Mészáros egyébként éppen a Rákosmente TV-nél volt műsorvezető.

További médiahírek találhatók a Media1-en.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások