fbpx
Arató András, a Klubrádió Zrt. elnöke

A Klubrádió elnöke szerint nem veszélyes, hogy a részben Rogán Antal barátjának nevével fémjelzett Brit Mediához köthető magánszemély 14 százalékos tulajdonos a Klubrádióban

Arató András szerint az ő saját, többségi tulajdonrésze garanciát jelent a rádió függetlenségére nézve, akkor is, ha Bar Josef Itamar izraeli állampolgár kisebbségi tulajdonosként jelen lehet a rádió közgyűlésein. Egy interjúban beszélt erről.

Éppen egy éve, 2021. február 14-én szűnt meg a Klubrádió adása a fővárosi, analóg FM 92,9 MHz-es frekvencián és álltak át kényszerből, a frekvenciahasználati jogosultság lejárata után az internetes terjesztésre. Az évforduló kapcsán Arató András, a rádió többségi tulajdonosa és igazgatója a Magyar Narancs internetes kiadásának beszélt a Klubrádió elmúlt 365 napjáról, amelynek kapcsán azt állította, hogy nem okozott nagy törést a rádió életében a frekvencia elvesztése, mivel a rádió hallgatottsága így is jól alakult. A cikkből kiderül, hogy az onlinestream.live mérése szerint a Klubrádió az elmúlt egy évben átlagosan 8.084 hallgatót ért el egyidejűleg, de Arató azt állítja, hogy a rádiónak 150-200 ezer hallgatója lehet naponta.

Hozzátette, kitartottak mellettük a támogatók is,

sőt még nőtt is a támogatási összeg: mostanra évi 250-300 millió forintnyi támogatás folyik be tőlük.

Az internetes rádiózás előnyeként beszélt arról Arató, hogy rugalmasabban gyárthatják így a műsort, tehát nem kell megfelelniük azoknak a szabályoknak, amelyeknek az FM rádióknak kell, nem kell például annyi hírműsort gyártaniuk, ha nincs annyi hír késő este.

Arató szerint Rogán Antal barátjának megérkezése a Brit Mediába nem jelent veszély a Klubrádióra

A Narancsnak Arató azzal kapcsolatban is kifejtette a gondolatait, hogy mint arról a Media1 beszámolt, tavaly nyáron a Brit Media Kft.-ben (mai nevén Michaeli, Schwartz & Brit Media) 50 százalékos tulajdonrészt szerzett  Rogán Antal izraeli-grúz üzletember barátja, Shabi Michaeli. Ez azért érdekes, hiszen mint ismert, a Klubrádióban (egy izraeli magánszemély közbeiktatásával) 14 százaléknyi érdekeltséggel rendelkezik a Brit Media. (Arató ugyanis eladta a cégben a részét korábban a Brit Mediának.)

Arató szerint azonban az ő saját többségi tulajdonrésze garancia arra, hogy a Klubrádió megőrzi függetlenségét. Ezt pedig szavai szerint a Brit Mediában beállt változás sem veszélyezteti.

A Media1-nek adott interjújában Shabi Michaeli egyébként tavaly úgy fogalmazott: a Klubrádióban kisebbségi tulajdonrészük van, az azonban szerepet nem tölt be a terveikben. „Nincs és nem is tervezünk semmilyen kapcsolatot velük” – mondta Michaeli a Media1-nek.

Shabi Michaeli, a Brit Media 50 százalékos tulajdonosa
Shabi Michaeli, a Brit Media 50 százalékos tulajdonosa

Milkovics Pál és Shabi Michaeli tavalyi nyilatkozataira utalva Arató András most azt felelte:

„Azt se tudják, mijük van”.

A Klubrádió elnöke elmondta, hogy a Brit Media a 14 százalékos részesedését 2018-ban átadta egy Bar Josef Itamar nevű izraeli magánszemélynek, jelenleg is az ő meghatalmazottja vesz részt a Klubrádió közgyűlésein. (A Brit Media vezérigazgatója a Media1-et úgy tájékoztatta korábban, hogy az izraeli magánszemély valójában hozzájuk köthető.) Arató azt állítja, szerinte a 14 százalékkal semmilyen befolyást nem lehet gyakorolni a rádió működésére. Hozzátette: szerinte az is önmagáért beszél, hogy míg a Brit Media egyéb kiadványaiban – a 168 Órában vagy a Pesti Hírlapban – az elmúlt időszakban megjelentek az állami hirdetések, a Klubrádiót továbbra is „messze elkerüli a kormányzati pénzeső”.

Nincsenek túlzott reményeik

Arató a Magyar Narancsnak azt is elmondta, hogy a Klubrádió egy 360 oldalas pályázati anyagot adott be nemrég a 92,9 MHz-es frekvenciáért zajló pályázatra – és bár igyekeztek minden várható problémát előre kivédeni, de túlzott reményeket nem fűznek a pályázathoz. (Mint arról a Media1 beszámolt, a frekvenciáért a Klubrádió és a Spirit FM pályázik.)

A Klubrádió elnöke azt is állítja az interjúban: azért zárták ki őket az FM 92,9 MHz-es frekvenciáért zajló pályázat előző köréből, mert hallgatói támogatásokból működnek. Ez azonban nem egészen igaz.

A Klubrádió által megindított bírósági eljárások során ugyan valóban kiderült, amikor a rádió üzleti tervének megalapozottságáról esett szó, hogy a rádió támogatóitól származó pénzek nem magához a médiaszolgáltatóhoz, tehát nem a Klubrádió Zrt.-hez folynak be, hanem egy alapítványhoz és egy egyesülethez, melyek jogilag önállóan működnek a Klubrádió Zrt.-től, ezért a Klubrádió üzleti tervében nem vehetők figyelembe, de mint arról a Media1 beszámolt, a pályázatból való kizárásuk okaként a Médiatanács elsősorban azt jelölte meg, hogy a Klubrádió Zrt. évek óta nem felel meg a törvényileg elvárt követelményeknek, a saját tőkéje több mint 5 éve negatív (a vonatkozó törvények alapján legfeljebb 2 év után helyre kell állítani a törvényes állapotot és pótolni a tőkét, hogy az ne legyen a törvényileg elvárt érték alatt), továbbá két műsoruk esetében eltérő időtartamot jelöltek meg a műsor eredeti és ismételt változatának hosszaként, holott az ismétlés hosszának a pályázati kiírás szerint azonosnak kell lennie az eredeti műsor időtartamával, máskülönben nem ismétlésről van szó.

A Klubrádió egyébként néhány nappal ezelőtt a Kúria után az Alkotmánybíróságon is pert vesztettreagálásuk az ítéletre elérhető a Media1-en.

Frissítés
2022.02.22

A Media1 egy másik cikkéből kiderül, hogy a michaeli, Schwartz & Brit Media tovább növelheti részesedését a Klubrádió Zrt.-ben. Erről Arató Andrást, a rádió elnökét és Milkovics Pált, a Brit Media vezérigazgatóját is kérdeztük.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon, valamint iratkozzon fel a Media1 hírlevelére is!

Kiemelt fotó: Arató András, a Klubrádió Zrt. elnöke
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

/** * andre clever */