fbpx
Meseország mindenkié

Másodfokon pert nyert a Magyar Nemzet a Meseország mindenkié kiadója ellen, mely felülvizsgálati eljárást kezdeményez a szerinte hibás ítélet ellen

Első fokon még a Labrisz Leszbikus Egyesületnek kedvező ítélet született, és bocsánatkérésre, valamint sérelemdíj fizetésére kötelezte a Magyar Nemzetet a Fővárosi Törvényszék, amiért egy írásában pedofil szervezethez hasonlította a Meseország mindenkié kiadóját, ám a Fővárosi Ítélőtábla friss ítélete már ezzel ellentétes. Az indoklásban Orbán Viktor egy kijelentése is előkerült.

A Labrisz Leszbikus Egyesület képviseletét ellátó Magyar Helsinki Bizottság számolt be honlapján kedden a Fővárosi Ítélőtábla friss ítéletéről, amelynek értelmében úgymond mégsem sértette meg az egyesület jó hírnevét a Magyar Nemzet azon írása, amelyben „pedofilnak” bélyegezte meg a Meseország mindenkié című mesekönyvet kiadó civil szervezetet.

Mint azt a Helsinki közleményében felidézték, Orbán Viktor miniszterelnök egy 2020. október 3-i rádióinterjújában összemosta a pedofíliát és a Labrisz kiadványát, és ezt követően, 2020. október 12-én a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) / Mediaworks napilapja, a Magyar Nemzet közölte Németh György írását, melyben a szociológus-közgazdász olyan kijelentéseket tett, hogy a „Meseország mindenkié című könyvet a pedofíliához, a Labrisz Leszbikus Egyesületet pedig egy pedofil szervezethez hasonlóan kell megítélnünk. Mert végül is erről van szó”.

Magyar Nemzet.
Magyar Nemzet. Fotó: Kasza János / Media1

A Labrisz ezt követően perelte be Magyar Nemzet kiadóját a Helsinki Bizottság segítségével, hiszen ők nem támogatják a pedofíliát, kifejezetten elítélik a kiskorúak kizsákmányolását. A pert, mint arról a Media1 beszámolt, 2021 novemberében első fokon meg is nyerték – az akkori ítélet szerint a lap megsértette a Labrisz jó hírnevét, és a bocsánatkérés mellett sérelemdíj megfizetésére is kötelezték a lapot, valamint annak kiadóját.

Az Ítélőtábla most másként látta

A Fővárosi Ítélőtábla a most meghozott ítéletében azonban másként vélekedett, és megváltoztatta az első fokú döntést.

A bíróság az ítélet szóbeli indoklásában

„kitért arra, hogy a miniszterelnök is lát kapcsolatot a homoszexualitás és a pedofília között, és a Magyar Nemzet cikke nem tett mást, mint erre hozott tudományos bizonyítékokat”.

A Helsinki Bizottság szerint „ez a bírói érvelés már csak azért is rendhagyó, mert a kormányfő propagandaszövege nem volt a mai per tárgya”.

A Helsinki Bizottság még megdöbbentőbbnek nevezte azt, hogy a bírói tanács szerint „mivel a pedofília is bántja a gyerekeket, és ez a könyv is azt teszi, ezért a párhuzam nem lehet sértő. Nem tudni, miféle bizonyítékot talált arra az eljáró tanács, hogy az elfogadást segítő könyv bármiféle kárt tenne a gyerekekben, és mindaz a pedofília bűncselekményéhez hasonlítana”.

A döntés értelmében nem kell bocsánatkérést közzétennie a Magyar Nemzetnek, valamint sérelemdíjat sem kell fizetnie a Labrisz számára, sőt még a Labrisznak kell fizetnie a peres eljárás költségeit.

A Labrisz felülvizsgálati eljárást kezdeményez a Kúrián, mivel úgy vélik, az ítélet hibás.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon, valamint iratkozzon fel a Media1 hírlevelére is!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások