fbpx
Klubrádió hirdetés

Jogerősen is elvesztette a Klubrádió a Médiatanács elleni kártérítési perét

A Klubrádió öt évvel ezelőtt azért perelte be a Médiatanácsot 1,4 milliárd forint kártérítést követelve, mert a grémium törvénytelenül megakadályozta, hogy a médiaszolgáltató birtokba vehesse a 92,9 MHz-es közösségi frekvenciáját. Bár a bíróság korábban megállapította a jogsértést, de a most jogerősen elvesztett kártérítési per miatt végül még a rádiónak kell megfizetnie 30 millió forint perköltséget.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa hétfőn, nem sokkal ezelőtt közölte: a napokban kapta kézhez azt a bírósági ítéletet, amely szerint szeptember 24-én jogerősen is megnyerte a Klubrádióval szembeni pert, amelyet a rádió még 2015-ben indított közel 1,4 milliárd forint kártérítésért.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék – megismételt eljárásban – hozott idén január végi ítéletét, amely a Klubrádió keresetét első fokon teljes egészében elutasította.

A bíróság szerint a Klubrádiónak nem sikerült bizonyítania a kára mértékét

Az NMHH közölte: az ügyben eljáró bíróságok most jogerősen is egyhangúan rögzítették, hogy a Klubrádió kártérítési igénye alaptalan, ugyanis a keresetben megjelölt számítási módszertan alapjaiban hibás és irreális, továbbá a Klubrádió azt sem tudta bizonyítani, hogy a bevételeinek csökkenése bármilyen összefüggésben állt volna a Médiatanáccsal kialakult jogvitával.

A médiahatóság hozzátette: a jogerős ítélet külön is kiemeli, hogy bár a bíróságot nem terhelte kitanítási kötelezettség, azonban a Fővárosi Törvényszék számos alkalommal felhívta a Klubrádió figyelmét arra, hogy a keresetében megjelölt számítási metodika már a kiinduló pontjában is hibás, a Klubrádió azonban még a bírósági figyelmeztetés után sem pótolta az alapvető hiányosságokat.

Késlekedett a Médiatanács a szerződéskötéssel

A Klubrádió a keresetét egyfelől arra alapozta, hogy a Médiatanács késedelmesen kötötte meg vele a közösségi frekvenciájára, az FM 92,9 MHz-re vonatkozó hatósági szerződést, így ezen idő alatt médiaszolgáltatási díjat kellett fizetnie egy másik, kereskedelmi jellegű frekvencián (95,3 MHz), továbbá állítása szerint a médiaszolgáltatási jogosultsággal összefüggésben kialakult jogvita miatt 1,2 milliárd forinttal csökkent az árbevétele. A Klubrádió a kártérítési igényét továbbá arra alapozta, hogy az üggyel kapcsolatos sajtónyilatkozatok sértették a jóhírnevét.

Az ügyben először 2016-ban született részítélet, amelyben a bíróság 103 millió forint médiaszolgáltatási díj visszafizetésére kötelezte a Médiatanácsot, továbbá nem vagyoni kárként 1,7 millió forintot ítélt meg a Klubrádió javára. Ezen összegeket az NMHH már megfizette a Klubrádió részére.

Az 1,2 milliárd forint elmaradt vagyoni előny tekintetében a Médiatanács pernyertes lett, majd a másodfokú bíróság új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot, és további bizonyítást rendelt el. Ennek a megismételt eljárásnak az eredményét hagyta helyben a Fővárosi Ítélőtábla a szeptember 24-i friss ítéletével, amelyben a Klubrádió keresetének teljes elutasítása mellett a Médiatanács javára összesen közel harmincmillió forint perköltség megfizetésére is kötelezte a Klubrádiót.

A Media1 kereste az ügyben a Klubrádiót is, de Stock Richárd, a társaság vezérigazgatója egyelőre nem kívánta kommentálni a döntést, mivel tőlünk értesültek a hírről, és még nem kapták kézhez az ítéletet.

Friss hír az is, hogy az NMHH Médiatanács a minap közzétette a 92,9 MHz (a Klubrádió jelenlegi frekvenciája) pályázati tervezetét, valamint két másik frekvenciát is megpályáztat a testület.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: A Klubrádió hirdetőtáblája a székháza előtt, Fotó: Ladányi András/Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások