fbpx
Polyák Gábor a „Newsreel, hogyan tanítsuk a jövő újságíróit?" című konferencián Pécsen 2019. november 6-án.

Polyák Gábor, az ellenzék sajtópolitikai kabinetvezetője szerint a KESMA-t egy kétharmados ellenzéki győzelem esetén sem lenne könnyű felszámolni

Polyák Gábor azt is mondta, a közmédia költségvetése fenntarthatatlan, és sportcsatornára sincs szüksége. Sok függ attól is, hogy az ellenzéknek sikerül-e megszereznie a kétharmadot, ennek hiányában ugyanis például a Médiatanáccsal sem tudnának érdemben mit tenni. Egy „sajtószabadság-biztoshoz hasonló intézményt” azonban ebben az esetben is létrehoznának.

Nyilvánosságra hozta tegnap az ellenzéki összefogás a szakpolitikai kabinetvezetőinek a listáját – az ezen szereplő civilek és politikusok irányították a kormányváltásra készülők szakpolitikai programjainak a kidolgozását.

Az rtl.hu megkérdezte Polyák Gábort, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetőjét, az ELTE Média és Kommunikáció Tanszékének egyetemi docensét, miután az ellenzék rá bízta a sajtóval és a médiával kapcsolatos ügyeket.

Polyák hangsúlyozta, hogy egyelőre csak nagyvonalakban beszél az ellenzék szakpolitikai programjáról, mivel azt részleteiben csak később fogják bemutatni. Hangsúlyozta azonban, hogy

„Az egyik legfontosabb kérdés az, hogy mennyire nehéz ma független újságíróként információhoz jutni”.

Polyák szerint új politikai kultúra kellene, ahol tisztelik az újságírókat

Szerinte ez alapjaiban változna attól, hogy új politikai kultúrát hozna az új kormány, és „tisztelni fogják az újságírókat és a közönséget”. Hozzátette: ezt jogi garanciákkal is alá szeretnék támasztani, és azon dolgoznak, hogy „a folyamatos információmegtagadást ne lehessen következmények nélkül csinálni”.

Arra a kérdésre, hogy mik lesznek ezek a jogi garanciák, Polyák úgy felelt, ez nagyban függ attól is, hogy sikerül-e az ellenzéknek kétharmadot szereznie, enélkül ugyanis alkalmazkodniuk kell ahhoz, amit a Fidesz-KDNP kormány az alaptörvényben is rögzített a médiával kapcsolatban; például a közmédia éves költségvetése nem mehet 96 milliárd forint alá.

KESMA

A 2018 végén életre hívott, közel 500 médiamárkát birtokló Közép-európai Sajtó és Média Alapítvánnyal (KESMA) kapcsolatban elmondta: megszüntetnék a közpénzből, állami hirdetéseken keresztül történő finanszírozását.

Hangsúlyozta azonban, hogy a KESMA felszámolása még egy esetleges ellenzéki kétharmados győzelem esetén sem lenne egyszerű feladat.

Mandiner újság, Navracsics Tibor, közterületi plakát, hirdetőoszlop, lakótelep
A Mandiner újságot hirdeti egy hirdetőoszlopon a Mediaworks (KESMA) egy budapesti lakótelepen. Fotó: Ladányi András / Media1

Két dolgot lehet tenni szerinte:

  • megszüntetni az oda áramló közpénzt;
  • a rendelkezésre álló versenyjogi eszközökkel folyamatosan számonkérni a kormány által nemzetstratégiai jelentőségűvé nyilvánított médiaóriást.

Közmédia

A közmédia 130 milliárdos költségvetése Polyák szerint fenntarthatatlan.

„Ne is arról beszéljünk, hogy elképesztően hihetetlen minőséget produkál a közmédia. Inkább beszéljünk arról, hogy rengeteg pénz mire kell. Erről nincsenek kalkulációk, nincsenek nyilvános dokumentumok”

– fogalmazott Polyák az rtl.hu portálnak, továbbá hozzátette, hogy meggyőződése, hogy nincs szüksége sportcsatornára (az M4 Sportra – megj.: a szerk.) a közszolgálati médiának.

Polyák úgy véli, szerinte biztosan kevesebbet kell áldozni a közmédiára, mint most.

A DK és a Liberálisok flashmobja az MTVA épülete előtt, 2020.08.27-én
A DK és a Liberálisok flashmobja az MTVA épülete előtt, 2020.08.27-én. Fotó: DK sajtóiroda

Médiahatóság

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kapcsán az ellenzéki szakértő elmondta: a médiahatóság elképesztő összegekről dönt, és ezek felett egyetlen ember, „a Fidesz-hívő” Koltay András gyakorol hatalmat.

Ezt a szervezetet is megreformálnák „nagyon kreatív megoldásokkal” egy kétharmados győzelem esetén, míg ennek hiányában marad a Médiatanács. Utóbbi esetben szembesítenék őket a jogsértésekkel.

Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának megválasztott új elnöke (j) esküt tesz, mellette Bartóki-Gönczy Balázs, a Médiatanács új tagja (b) az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. december 14-én. Mögötte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (hátul, j).
Budapest, 2021. december 14.
Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának megválasztott új elnöke (j) esküt tesz, mellette Bartóki-Gönczy Balázs, a Médiatanács új tagja (b) az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. december 14-én. Mögötte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (hátul, j).
MTI/Kovács Attila

Mint Polyák elmondta, egy „sajtószabadság-biztoshoz hasonló intézményt” hoznának létre, a pozíciót betöltő biztos pedig beadványokkal kényszeríthetné a Médiatanácsot a törvények betartására.

Nemrég Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt a Media1-nek nyilatkozott a médiával kapcsolatos elképzeléseiről.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon, valamint iratkozzon fel a hírlevelünkre is!

Borító: Polyák Gábor a „Newsreel, hogyan tanítsuk a jövő újságíróit?” című konferencián Pécsen 2019. november 6-án. Fotó: Meixer Fanni / Media1-archív
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások