fbpx
Márki-Zay Péter

Mit kezdene Márki-Zay Péter a médiahelyzettel? Itt a válasz

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció előválasztási miniszterelnök-jelöltjének a Media1-nek küldött pénteki részletes válasza után szombaton reggel a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje, Márki-Zay Péter is reagált végül lapunk szerdán este, a két ellenzéki jelöltnek azonos időpontban elküldött megkeresésére azzal kapcsolatban, milyennek látja az aktuális magyar médiahelyzetet és milyen lépéseket tenne e téren megválasztása esetén.

Ahogy az RTL Klub stúdiójában tett, a kulisszák mögé néző látogatásunk alkalmával készített riportunkból már kiderült, a szerdai miniszterelnök-jelölti élő tévévitán arra végül már nem jutott idő, hogy Dobrev Klára és Márki-Zay Péter megvitassa a magyar médiahelyzettel kapcsolatos kérdéseket, holott készült erre vonatkozó kérdésekkel is az RTL Klub stábja. Lapunk azonban nagyon kíváncsi volt arra, mit gondol a témáról a DK és az MMM jelöltje, ezért néhány órával az élő tévévita után, még szerda este elküldtünk ezzel kapcsolatban kérdést a két, az előválasztás második fordulójában elindult ellenzéki jelöltnek azt tudakolva, milyennek látják a mostani magyar médiahelyzetet és mit változtatnának meg megválasztásuk esetén.

Először Dobrev Klára reagált, aki még pénteken napközben küldött választ részünkre. Válasza különálló írásunkban, ide kattintva olvasható. Ezt követően Márki-Zay Péter sajtósa is jelentkezett, és a Mindenki Magyarországa Mozgalom a sajtókapcsolati munkatársán keresztül az előválasztási miniszterelnök-jelölt végül ma, szombat délelőtt az alábbi nyilatkozatot küldte a Media1 számára a médiával kapcsolatban:

„Dobrev Klára csapata rendkívül alaposan bemutatta Önöknek, milyen helyzetben van a magyar sajtószabadság a nemzetközi jelentések szerint. Minden jel arra mutat, hogy a sajtó jelenlegi helyzete Magyarországon egyre inkább átalakítja a fogyasztói szokásokat, a közösségi média különböző platformjaira terelődik a közszolgálatiság, a tájékoztatás-tájékozódás. Ugyanakkor felháborító, hogy a Fidesz milliárdokból fenntartott közmédiájába négyévente pár percet kapnak az ellenzéki politikusok, hogy országgyűlési képviselők nem mehetnek be például a közszolgálati televízió épületébe.

Ahhoz, hogy visszaállítsuk a sajtószabadságot, elsősorban a jogi környezetet kell átalakítani. Tegnap lemondott a Médiahatóság elnöke, így a Fidesz újabb 9 évre be akarja betonozni ebbe a pozícióba is egy pártkatonáját. Ezt nem engedhetjük meg! A Médiahatóságnak – mint minden ellenőrző hatóságnak – pártfüggetlennek kell lennie.

Le kell bontani azt a gyakorlatot, miszerint állami pénzekből tartják fent a teljes Rogán-birodalmat. A tiszta verseny a médiában is előre mutat, az marad majd fent, aki valóban meg tudja szólítani az embereket, aki hitelesen tájékoztat. A propaganda nem működhet tovább! Az állami támogatásokat tiszta, átlátható rendszerben kell eljuttatni a szerkesztőségekhez.

Az ügyészségek, bíróságok független és szabad munkája pedig meg tudná akadályozni, hogy a médiát karaktergyilkosságokra, hazugságok terjesztésére használhassa bárki.

A fékek és ellensúlyok tekintetében a független, szabad média szerepe éppen olyan meghatározó, mint az ügyészség, a bíróságok szerepe.

Vissza kell adni az újságíró szakmának a hitelét, amit a Rogán-rendszer megpróbált elvenni a valódi, szakmai alapok mentén dolgozó újságíróktól. Olyan helyzetet kell teremteni, ahol az újságírók nem kell súlyos szakmai és emberi kompromisszumokat meghozva dolgozzanak” – zárul a nyilatkozat.

További hírek találhatók a Media1.hu-n! Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren, valamint iratkozzon fel napi hírlevelünkre. Ha támogatná a Media1 működését, itt teheti meg.

Borító: Márki-Zay Péter interjút ad korábban. Fotó: Márki-Zay Péter Facebook-oldala
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások