fbpx
Az MTI logója az állami hírügynökség főoldalán.

Ezt reagálta a médiahatóság arra, indít-e eljárást az MTI ellen, amiért a nemzeti hírügynökség elhallgatta az előválasztással kapcsolatos történéseket

Az NMHH válasza többféleképpen is értelmezhető.

Mint arról a Media1 beszámolt, a médiatörvény a nemzeti hírügynökség, a Magyar Távirati Iroda feladatait felsoroló szakasza (101. §) ellenére nem számolt be az előválasztásról: több mint 30 napon át nem közöltek fotókat az előválasztási miniszterelnök-jelöltekről, nem tudósítottak a választás elindulásáról sem, és például az egyébként a Foci Eb nézettségével vetekedő, az RTL Klub által közvetített utolsó élő előválasztási miniszterelnök-jelölti vitáról sem tettek közzé tudósítást, vagy akár egyetlen fényképet.

Október 14-én emiatt lapunk megkérdezte a magyar médiapiac törvényes működését ellenőrizni hivatott Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól, indítanak-e eljárást a történtek miatt az állami médiavállalat ellen, lesz-e a mulasztásnak következménye, vagy amennyiben az NMHH szemet huny a történtek felett, akkor ennek mi az oka, hiszen a médiatörvény kimondja, hogy a közérdeklődésre számot tartó eseményekről be kell számolnia az MTI-nek.

A közszolgálati médiaszolgáltató hírügynökségi feladatai *
101. § *  (1) A közszolgálati médiaszolgáltató (…) az alábbi hírügynökségi feladatokat látja el:

a) a közérdeklődésre számot tartó hazai és külföldi eseményekről híreket, tudósításokat, fényképeket, adathordozókat, háttéranyagokat, grafikákat, dokumentációs adatokat szolgáltat,

b) biztosítja a hozzáférhetőséget minden olyan hírhez és tudósításhoz, amelynek ismerete szükséges a nyilvánosság számára a közösségi és az egyéni jogok és érdekek megfelelő érvényesítéséhez,

Kérdésünkhöz elküldtük akkor a témáról szóló cikkünket is, benne a vonatkozó jogszabályi szakaszt, és a nézettségi adatokat, melyek alátámasztják az előválasztási vita közérdeklődésre számot tartó mivoltát.

A kérdésre végül az alábbi, 3 mondatos választ kaptuk a héten az NMHH-tól:

„A Médiatanács minden esetben a hatályos jogszabályok alapján jár el, indít eljárást. Bejelentést bárki tehet, ha olyan tartalommal találkozik, amely szerinte kifogásolható. A bejelentést a Médiatanács megvizsgálja, és abban az esetben, ha jogsértést vélelmez, eljárást indít.”

A meglehetősen általános, kitérő jellegű és kétértelmű válaszhoz már mi tesszük hozzá, hogy a Médiatanácsnak hivatalból is eljárást kellene indítania, ha tagjai jogsértést észlelnek, márpedig a történtekről a sajtóból, például lapunkból is értesülhettek, ráadásul az október 14-i, a médiahatósághoz küldött kérdésünket tartalmazó levelünk is értelmezhető lett volna bejelentésnek, ha netán addig nem hallottak volna az MTI sajátos hírszerkesztéséről.

Mivel az idézett NMHH-s válasz alapján nem egyértelmű, hogy megindították az eljárást, megnéztük a Médiatanács e heti ülésének napirendjét, és ebben az látszik, hogy még csak nem is vették napirendre az MTI-ben történt mulasztás témakörét, tehát úgy tűnik, a levelemet nem értelmezték bejelentésnek. Épp ezért, biztos ami biztos, beküldöm a kérdést az NMHH oldalán a panasztétel menüponton keresztül is, hogy megtudhassuk végre a választ indoklással, jogszerű-e a néhány napig még Karas Monika vezette NMHH Médiatanács szerint, ami az állami hírvállalatnál történt. Kíváncsian várjuk a vonatkozó határozat tartalmát, hogy arról beszámolhassunk.

Borító: Az MTI logója az állami hírügynökség főoldalán. Fotó: Kasza János / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások