fbpx
Az RTL Klub CRK stúdiójának vezérlőjében 2021.10.13-án, Dobrev Klára és Márki-Zay Péter tévévitája alatt

Az előválasztási miniszterelnök-jelölti vita kulisszatitkai: látogatás az RTL Klub stúdiójában és a vezérlőben

A Media1 ott volt az RTL Klub stúdiójában, amikor szerda este Dobrev Klára és Márki-Zay Péter, a két még versenyben lévő előválasztási miniszterelnök-jelölt párbajozott egymással a másfél órát felölő élő televíziós adásban. Az Előválasztás 2021 című tévévita kezdete előtt a stúdiótérben és a vezérlőben figyelte lapunk, mi és hogyan zajlik a kulisszák mögött. Helyszíni riport.

Amikor több mint egy órával az élő szerdai tévévita 18:30-as kezdési időpontja előtt megérkeztem, a Campona melletti CRK stúdióban (itt készül a Reggeli című műsor és a Való Világ is) a DK politikusa és az MMM politikusa már egy-egy szobában elkülönülve várakoztak stábjukkal az akár saját politikai jövőjüket is befolyásolni képes tévévitára. A tévéstáb természetesen már rég javában sürgött-forgott, az utolsó beállításokat és ellenőrzéseket végezték a stúdiótérben, a kamera-állásokat, fényeket, a hangot próbálták, hogy az adás közben minden rendben legyen.

Ellenzéki miniszterelnökjelöltek tévévitája: a folyosón Márki-Zay Péter és balra Dobrev Klára
Ellenzéki miniszterelnökjelöltek tévévitája: a folyosón Márki-Zay Péter és balra Dobrev Klára. Fotó: Tulok András

Sokan dolgoztak az élő tévévita létrejöttén

Míg a stáb lázasan készült, Kotroczó Róbert, az RTL Magyarország hírigazgatója körbevezetett és elmesélt néhány információt a tévévita előkészítésével és lebonyolításával kapcsolatban. Elárulta, hogy mintegy 70 fő munkájának volt az eredménye, hogy náluk a vita létrejöhetett. Ebbe beleértendő a műsor felelős szerkesztője, az egykoron a Magyarul Balóval című műsort is szerkesztő Vidos Mihály mellett Gyömöre Máté és Kollár Róbert szerkesztők, valamint az RTL Magyarország az ország egyik legtapasztaltabb, élő adásokat levezénylő rendezője, Kázsmér Kálmán, de a stáb tagja volt sminkes, kameramanok, díszletépítők, asszisztensek, és még sokan mások.

Márki-Zay Péter és a sminkes
Márki-Zay Péter és a sminkes

A stúdióban elsőre 5 kamerát vettem észre (ezek között jimmy jib kamera is volt), de Kotroczó Róbert elárulta, hogy a díszletben hátul lévő oszlopok közé is elrejtettek egyet, így összesen 6 kameraállásból tudták az élő közvetítést végezni. Az előző, akkor még 5 szereplős előválasztási miniszterelnök-jelölti vitán egyébként 7 kamera figyelte az eseményeket.

Így építették fel dramaturgiailag a vitát

Amíg Kotroczó Róberttel beszélgettünk, odalépett Vidos Mihály, a műsor felelős szerkesztője is, aki elmondta, hogy igyekeztek minél többféle területről összeválogatni kérdéseket, méghozzá lehetőleg olyanokat, amelyekből az derül ki, mi az, amiben a két jelölt gondolkodása, elképzelése eltéréseket mutat. A szerkesztőség nagyon sok kérdéssel készült, hogy az egész műsor minél pörgősebb, sokszínűbb legyen.

Dobrev Klára és a sminkes az RTL Klub stúdiójában
Dobrev Klára és a sminkes az RTL Klub stúdiójában. Fotó: Tulok András

Vidos elmesélte azt is, hogy igyekeztek dramaturgilag is minél jobban előkészíteni a műsort, például úgy felépíteni a kérdéseket, hogy a műsor elején próbálják tisztázni a feszültséget okozó aktuális kérdéseket. Többször kifejezetten kemény, belekérdezős kérdések hangzottak el, például arról, ki mit gondol az elmúlt napok eseményeiről, de például szembesítették Márki-Zay Pétert azzal a nyilatkozatával is, amelyben arról beszélt, hogy Dobrev Klára nő létére jól teljesített. A dráma egyébként aztán meglett, talán még nagyobb is lett, mint amire az RTL-esek számítottak, hiszen a két ellenzéki politikus igencsak egymásnak feszült a műsor elején – a műsor végére viszont már egész békülékeny hangot ütöttek meg.

Az Előválasztás 2021 című RTL-es élő tévéműsor vitája
Az Előválasztás 2021 című RTL-es élő tévéműsor vitája. Fotó: Tulok András / RTL

A legnagyobb kihívás

Vidos Mihály elárulta azt is, hogy mi jelentette a legnagyobb kihívást a műsor szempontjából. A szerkesztő azt mondta erre, az például csak pénteken, azaz a tévévita előtt nagyjából 5 nappal dőlt el, hogy Karácsony Gergely végül mégiscsak visszalép, így csak ketten, nem pedig hárman lesznek a következő tévévitában. Márpedig a díszlet elrendezése és a kérdések száma, tartalma, mélysége, a műsoridő elosztása szempontjából sem mindegy, hogy hányan, illetve kik vitatkoznak egymással, de még a stáb nagyságát is befolyásolja egy ilyen kérdés. Emellett nyilvánvalóan úgy kellett felépíteni az egész estét, hogy lehetőleg ne az ATV-s és az előző RTL-es vitában látott témák ismétlődjenek meg újra, hiszen az a néző számára aligha lett volna izgalmas, amit a csatornáról történő elkapcsolással bosszulhattak volna meg.

Kotroczó Róbert hírigazgató arra, hogy a két vitapartner, illetve a pártjaik tisztában voltak-e előzetesen azzal, milyen kérdéseket fognak kapni, vagyis miből érdemes készülniük, azt mondta, a jelöltek elfogadták, hogy esetleges megválasztásuk esetén is találkozni fognak spontán helyzetekkel, ezért a kérdéseket nem ismerték előre. Annyit tudtak a tág témakörök mellett előzetesen, hogy néhány civil szervezet is tehet fel kérdéseket, hiszen erről sajtóhír is megjelent. Ezeket a kérdéseket felvételről játszották be az adásba.

A stáb maga egyébként biztonsági játékot is játszva, jóval több kérdéssel készült minden egyes témakör kapcsán, mint amennyire végül idő jutott, sőt még egyes témakörök is kimaradtak. Amikor már az élő adás során a vezérlőből figyelhettem a történéseket és a stáb egyébként rendkívül összehangoltan, olajozottan zajló munkáját, magam is tapasztalhattam, hogy az adás szerkesztői még menet közben is rugalmasan változtatnak, mi az a kérdés, amit esetleg hátrább sorolnak, vagy akár elhagynak.

Néhány perccel azelőtt, hogy kezdetét vette volna az élő adás, a sajtó jelenlévő fotósai és a jelöltek egyszer bementek a stúdióba, ahol megannyi közös, kézfogós és egyéni fotó készült Dobrev Kláráról és Márki-Zay Péterről, illetve még egyszer egyeztették, kinek hány perce lesz, mi hogy zajlik majd, melyik képernyőn látják a hátralévő időt. A két ellenzéki miniszterelnök-jelölt között ekkor nem érződött a kettejük között, a műsor elején megmutatkozó feszültség. A fotózás után a jelöltek még elhagyták a stúdiót, ahová már csak a vita kezdetekor tértek vissza. A stúdiót azután még több mint másfél órán át, még a reklámszünetben sem hagyták el.

Dobrev Klára és mögötte Márki-Zay Péter belépnek az RTL Klub stúdióterébe
Dobrev Klára és mögötte Márki-Zay Péter belépnek az RTL Klub stúdióterébe

Egy számítógép egy időre megmakacsolta magát

Innentől fogva az eseményeket, az élő adást a stúdió vezérlőjéből, a szerkesztők társaságában figyelhettem. Miután lement a főcím, a képernyőn látszott a műsorvezető beköszönő szövege, amit a szerkesztőkkel közösen alakítottak ki, majd kezdetét vette a felek között a parázs vita.

A műsor során a Vidos Mihály balján ülő adásrendező, Kázsmér Kálmán mellett – aki különféle tévés kifejezésekkel, például az indításra utaló run kifejezésekkel, hol a bevágandó kamerakép számával, hol ezt még mozdulatokkal is kiegészítve vezényelte a dolgok menetét – a vezérlőben még jó pár ember gondoskodott az adás menetéről. Egy embernek például az volt a dolga, hogy a miniszterelnök-jelöltek óráit kezelje egy szoftverben – ez legalább olyan nagy felelősséggel járó feladat, mint bármi más, hiszen ha hibázott volna, az valaki számára előnyt vagy hátrányt jelentett volna, illetve megborította volna a műsor menetét.

A vezérlőben ült olyan szerkesztő munkatárs is, aki a kérdések kiválogatásában, előre vagy hátrasorolásában segítette a műsort, aki utána a műsorvezető fülesébe jelezte az esetleges kéréseket. Külön csapat felelt a hangért: ők a vezérlő mögött elhelyezkedő másik szobában gondoskodtak a hangminőségről.

Az RTL Klub CRK stúdiójának vezérlőterme mögött található audioszoba
Az RTL Klub CRK stúdiójának vezérlőterme mögött található audioszoba. Fotó: Szalay Dániel / Media1.hu

A legnehezebb dolga egyébként az adásrendezőnek volt, akinek mindig előre kellett gondolkodnia: mindig azt a kamaraképet bevágnia, ahol arra lehet számítani, hogy valami történni fog. Ha kicsit késve reagálnak, elszalaszthatnak egy fontos mozzanatot, hiszen a kameraállások közötti váltás mindig beletelik néhány másodpercbe, mire azt a néző is látja.

A műsor lebonyolítása egyébként teljesen flottul zajlott, a csapat összeszokottan tette a dolgát, tulajdonképpen semmi rendkívüli nem történt: az egyetlen apróbb nehézséget a másfél óra során az jelentette, hogy a műsor első felében egyszer valamiért az egyik számítógép, amelyikről az órát animált formában bejátszották volna az adásba, valamiért megmakacsolta magát, kiakadt, így azt a képet akkor nem tudták adásba helyezni. Érdekes módon aztán a gép helyreállt, így a műsor második felében már ez sem okozott problémát. Valószínűleg a nézők észre sem vették, hogy mi történt. Az egész tulajdonképpen „X-akta” volt, hiszen amilyen hirtelen jött, úgy múlt el. Informatika, na.

Te vagy most a főnök!

A vezérlőben ülve kiderült az is, hogy bizony még az RTL hírigazgatója sem mindenható: kissé bánatosan kellett tudomásul vennie, hogy a médiaszabadság kérdésére már nem jutott idő, mivel a jelöltek számára rendelkezésre álló időkeret mellett már a bruttó másfél órás műsoridő is a végét járta, az óramutató már nagyon közel volt a befejezést jelentő 20 óra 5 perchez. Egyébként egy alkalommal így is megnövelték a két jelölt számára rendelkezésre álló időkeretet másfél-másfél perccel: ezt az tette lehetővé, hogy a szerkesztők a műsorvezető egyik betervezett átkötő, kevésbé fontos szövegét inkább menet közben elhagyták, hogy ezzel is időt nyerjenek még egy témának – vagyis nem a műsor totál hosszát növelték meg, amire bármennyire is kiemelt műsorról volt szó, nem is lett volna lehetőség, hiszen akkor az egész esti programkínálat borult volna fel. Kotroczó javasolta a műsor szerkesztőjének, hogy valahogy suvasszák még be a sajtószabadságra vonatkozó kérdést, de Vidos azt mondta, ezt bármennyire is szeretné, már lehetetlen lenne megoldani. Ezt Kotroczó egy oké, te vagy most a főnök válasszal elfogadta. A hírigazgató egyébként teljes nyugalommal figyelte a történéseket, látszott rajta, hogy bízik a csapatában.

A sok-sok témakör majd a jelöltek kortesbeszédei és a műsorvezető elbúcsúzása után megjelent az Előválasztás 2021 műsor végét jelentő főcím, és elindult a gumizene, a vezérlőben addig fegyelmezetten ülő munkatársak felszabadultan megölelték egymást, és a műsor szerkesztője és az adásrendező, valamint a hírigazgató mindenkinek egyesével megköszönte a munkáját. Vidos odalépett például az órát kezelő munkatárshoz, és jelezte neki, hogy mennyire ügyesen dolgozott, és hogy milyen sok múlott az ő munkáján is, de ugyanígy tett a szerkesztő a vezérlőben lévő többi munkatárssal is.

A műsor után a két előválasztási miniszterelnök-jelölt még bent maradt egy ideig a stúdióban. Mindkettejükkel rövid interjúk, és további sajtófotók készültek. Röviden még elbeszélgettünk Rábai Balázzsal, a műsorvezetővel is, aki elárulta, nagy izgalommal készült a tévévitára. A vita előtti utolsó néhány órában már olyan feszültségek voltak benne, hogy ekkor már nem nézte a híreket, előtte viszont igyekezett folyamatosan képben lenni a történésekkel. Rábai Balázs megemlékezett néhai kollégájáról: azt mondta, jobban örült volna, ha ezt a vitát nem ő, hanem Baló György vezethette volna, de igyekezett kihozni a maximumot és követni azokat az elveket, amit a 2019-ben elhunyt műsorvezető is képviselt az ilyen televíziós vitaműsorok vezetése során. Rábai egyébként nyitott volt a visszajelzésekre, és kollégáival a vita után még tartottak egy rövid kiértékelő egyeztetést is.

Rábai Balázs az Előválasztás 2021 műsorvezetőjeként Dobrev Klára és Márki-Zay Péter tévévitájának kezdetén 2021.10.13-án
Rábai Balázs az Előválasztás 2021 műsorvezetőjeként Dobrev Klára és Márki-Zay Péter tévévitájának kezdetén 2021.10.13-án. Fotó: Tulok András / RTL sajtószoba

A legfőbb visszajelzésre, a nézettségi adatokra egy éjszakát még várni kellett: ekkor derült ki, hogy az előző RTL-es előválasztási vitához képest még jelentősen nőtt is a műsor nézettsége, és olyan sokan nézték a vitát, mint a foci Eb-t. Rábai és az őt körülvevő 70 fős stáb tehát eredményes munkát végzett.

A következő kérdés most az lesz, lesz-e újabb tévévita, immáron az előválasztás majdani győztese és Orbán Viktor között. A stábban ugyan nem tartották valószínűnek, hogy létrejöhet a vita, de ha mégis így történne, természetesen nagyon szívesen részt vennének a lebonyolításában.

Az Előválasztás 2021 szerdai nézettségi adatairól itt olvasható el a Media1 részletes írása.

Lapunk egyébként a tévévita után mindkét előválasztási miniszterelnök-jelölttől megkérdezte, mit gondolnak a magyar médiahelyzetről. Először csak Dobrev Klára válaszolt pénteken, ami elérhető ITT, de szombaton azután Márki-Zay Péter és az MMM véleményét is megismerhettük.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon, valamint iratkozzon fel napi hírlevelünkre!

Borító: Az RTL Klub CRK stúdiójának vezérlőjében 2021.10.13-án, Dobrev Klára és Márki-Zay Péter tévévitája alatt. Fotó: Szalay Dániel / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások