fbpx
Dobrev Klára, a DK előválasztási miniszterelnök-jelöltje az RTL Klub által szervezett élő tévévita előtt 2021.10.13-án a tévécsatorna stúdiójában

Exkluzív: Dobrev Klára nyilatkozott a Media1-nek arról, megválasztása esetén mit kezdene a médiával

Egyszerre mindkét, még versenyben lévő előválasztási miniszterelnök-jelölttől, Dobrev Klárától (DK) és Márki-Zay Pétertől (MMM) is megkérdeztük, mihez kezdenének a médiahelyzettel, ha jövő tavasszal ők kerülnének hatalomra. Dobrev írásban válaszolt a Media1.hu kérdésére.

A Media1.hu alább közli, mit válaszolt Dobrev Klára, a DK előválasztási miniszterelnök-jelöltje lapunk azon, szerda este elküldött kérdésére, hogy milyennek látja a magyar médiahelyzetet és mit tenne megválasztása esetén:

„Az elmúlt időszakban számos független jelentés vizsgálta a sajtószabadság helyzetét Magyarországon. Ezek közül talán a legátfogóbb az úgynevezett közös nemzetközi sajtószabadsági küldetés volt (2019).

Résztvevők: International Press Institute (IPI), Article 19, Committee to Protect Journalists (CPJ), European Centre for Press and Media Freedom (ECPFM), European Federation of the Journalists (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), and Reporters Without Borders (RSF). 
 
Ennek következtetései:

 • A magyar kormány szisztematikusan lebontotta a média függetlenségét, szabadságát és nagy mértékű médiaellenőrzést ért el. A kormánypárti médiabirodalom hatalmas propagandagépezetként szolgál, amely elszigeteli a lakosság nagy részét attól, hogy kritikus hírekhez jusson hozzá.
   
 • A független újságírókat az állam diszkriminációnak teszi ki és megtagadja tőlük a közérdekű információkat, kizárja őket a hivatalos eseményekből és megakadályozza számukra a köztisztviselőkkel adódó kommunikációt.
   
 • A kritikus, független média állandó veszélyben van és sok esetben pénzügyi gondokkal küzd. Az elérésük a fővárosra koncentrálódik.
   
 • A média tulajdonlása a kormány kezében van, akár közvetlen módon, akár kormánypárti befektetőkön keresztül. A politikai és közéleti hírek piacának közel 80%-át a „kormánypárt döntése alapján” finanszírozzák. (Kormánypárti magánmédia + közmédia).
   
 • A kormánypárti befektetők 467 médiumot „adományoztak”, amit adófizetői pénzből szereztek be a KESMA-nak.
   
 • 2018-ban a TV2 (kormánypárti szolgáltató) az állami reklámok 67%-át kapta, míg az RTL Klub csak 1%-ot kapott.

Világos, hogy a Fidesz hatalmon tartásának egyik legfontosabb eszköze a média kormányzati megszállása. Ez fordítva is igaz, a köztársaság helyreállítása után annak legfontosabb őre a független média lesz, ezért ennek helyreállítása nélkülözhetetlen.
 
A feladat nem egyszerűen csak a fideszes médiabirodalom lebontása, bár ezt is keresztül kell vinni megalkuvás nélkül. Ez a fideszes oligarchák elszámoltatásának, akik ennek birodalomnak a kialakítói, és részben mai is üzemeltetői, kulcsfontosságú része.
 
Az igazán nagy feladat egy új a függetlenséget és a médiafogyasztókért folytatott tisztességes versenyt garantáló és fenntartható médiarendszer kialakítása.
 
A közmédia jelenlegi túlméretezett formáját meg kell szüntetni. Helyre kell állítani a független hírszolgáltatást végző MTI-t, hirdetés és kormánybefolyásmentes,  tisztán közszolgálati feladatokat ellátó köztévét, közrádiót, és internetes közszolgáltatást kell létrehozni. 
 
A közszolgálati tartalmak előállítását és eljuttatását platform- és szolgáltató-függetlenül finanszírozó közszolgálati támogatási alapot kell létrehozni.
 
Politikától független támogatási alapot kell létrehozni a helyi média pártsemleges támogatására. 
 
A KESMA-t meg kell szüntetni, az általa kezelt médiabirodalmat fel kell darabolni, és ahol lehet, közösségi, akár regionális üzemeltetésbe kell adni, a maradékot szakmai befektetőknek átadni. 
 
A kormányzati és állami vállalati hirdetések elosztása csak átlátható szempontok alapján normatív módon történhet.
 
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján át kell tekinteni a jogszabályi környezet, elhárítani a közérdekű információhoz való hozzáférés akadályait, erősíteni az újságíró függetlenség és források védelmét” – zárul Dobrev Klára válasza.

Frissítés 17:09

Dobrev Klára a Media1-nek adott nyilatkozatának megjelenése után jelentkezett Márki-Zay Péter sajtósa is, aki megígérte, hogy az MMM előválasztási miniszterelnök-jelöltje hamarosan, várhatóan péntek este telefonon válaszol a témával kapcsolatos kérdéseinkre. Márki-Zay nyilatkozatát várhatóan szombaton reggel közöljük.

Frissítés 2021. okt. 16. 10:43
Végül szombaton délelőtt írásban kaptuk meg, mit gondol az MMM és Márki-Zay Péter a médiahelyzetről, és hogyan változtatna megválasztása esetén.
Erről különálló írásunkban olvashatnak.

További hírek találhatók a Media1.hu-n. Csatlakozzon hozzánk Facebookon, tegye be a kedvencek közé a Media1-et, valamint kérje ingyenesen napi hírlevelünket is!

Dobrev Klára, a DK előválasztási miniszterelnök-jelöltje az RTL Klub által szervezett élő tévévita előtt 2021.10.13-án a tévécsatorna stúdiójában. Fotó: Tulok András / RTL-sajtószoba
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások