fbpx
Kaszó Klára, az RTL Magyarország volt jogi igazgatója, a CLT-UFA S.A leváltott vezérigazgató-helyettese

Bíróságon vív egymással az RTL és Kaszó Klára, a médiavállalat volt jogi igazgatója, az RTL Csoport luxemburgi leányvállalatának volt vezérigazgató-helyettese

A volt RTL-es igazgató Luxemburgban zajló munkaügyi perében jelentős összeget követel jogszerűtlennek vélt három évvel ezelőtti elbocsátása kapcsán. Az üggyel párhuzamosan egy másik per is fut, utóbbi egy ügyvédi iroda és az RTL között. Az eddig csak szűk kör által ismert pereskedések részleteiről a Media1 ír elsőként.

A Media1 értesülése szerint durva bírósági háborúskodásba torkollóan fejeződött be dr. Kaszó Klára, az RTL Magyarország (M-RTL Zrt.) volt jogi igazgatójának és az RTL Csoporthoz tartozó luxemburgi leányvállalat, a CLT-UFA S.A vezérigazgató-helyettesének mindent egybevéve több mint 20 évet felölő együttműködése.

A Media1 úgy tudja, a pereskedés előzménye, hogy az RTL Magyarország szerződést bontott a Szepesi & Társai Ügyvédi Irodával, amelynek Kaszó férje is névadó tulajdonosa volt. A szerződésbontást követően néhány hónappal az ügyvédi iroda keresetet indított az RTL ellen, vitatva a felmondás jogszerűségét, és azt is támadva, hogy az RTL a szerződésben szereplő versenytilalmi megállapodás ellenére átcsábította magához az ügyvédi iroda több munkatársát.

Alighogy az ügyvédi iroda pert indított az RTL ellen, a médiavállalat luxemburgi egységéből elbocsátották Kaszót, aki ezután szintén pert indított: ő munkaügyi bírósághoz fordult.

A két per két országban, jogilag egymástól függetlenül, de még mindig zajlik.

A Media1 kereste az ügyben az érintett feleket is. Kaszó Klára egy erkölcsi alapokra helyezett, az RTL-t és annak vezetőségét bíráló nyilatkozatot küldött részünkre, amelyet szó szerinti formában szándékoztunk közölni, azonban nem sokkal cikkünk megjelenése előtt visszavonta nyilatkozatát és végül mégsem kívánta a pereskedést kommentálni.

Nem kívánt nyilatkozni az M-RTL Zrt. sem. Az anyavállalatot is kerestük, de Oliver Fahlbusch, az RTL Group kommunikációs igazgatója azt írta, megértésünket kéri, amiért nem kommentálhatnak egy folyamatban lévő ügyet.

Átszervezés vagy bosszú

A Media1 több, magát megnevezni nem kívánó forrásból úgy értesült, Kaszó a keresetében azt állítja, hogy a két ügy, az ő elbocsátása és az ügyvédi iroda által elindított per között összefüggés van, bosszúból bocsátották el.

Ezzel szemben az RTL az ellene folyó munkaügyi perben azzal érvel, hogy valójában két külön, egymással össze nem függő ügyről van szó, és az időbeli egybeesés pusztán amiatt alakul így, hogy egy átszervezési folyamat ekkorra ért révbe.

Vezérlőterem az RTL Magyarország épületében
Vezérlőterem az RTL Magyarország épületében

Eleinte jóban, végül rosszban

Kaszó Klára 1998-tól eleinte a férjével közösen vitt Szepesi & Társai Ügyvédi Irodán keresztül, vállalkozási (ügyvédi) szerződéssel dolgozott az M-RTL Zrt.-nek. 2001-ben alkalmazott lett, de így történt 2003-2004-ben is, amikor ő volt a pénzügyi igazgatója is az M-RTL-nek. Hol megbízott, hol alkalmazott, majd megint megbízott, majd ismét alkalmazott. Utoljára Kaszó 2013-tól lett alkalmazott, azonban az RTL Magyarország menedzsmentjének végig a tagja volt már 1998-tól kezdve jogi igazgatóként.

Ő felelt azért, hogy rendben legyenek az RTL jogi ügyei: ha kellett, az NMHH Médiatanácsát perelte, ha a tévétársaság a grémium által kiszabott, olykor többmilliós bírságok jogszerűségét vitatta, máskor pedig olyan ügyek jogi részét bonyolította, mint például a 2015-ben elbocsátott vezérigazgató, Dirk Gerkens és az RTL pereskedése. Olyan stratégiai jelentőségű szerződéseket is Kaszónak, illetve csapatának kellett előkészítenie, mint például a kábelszolgáltatókkal kötött kontraktusok, vagy a Centrál Médiacsoport online üzletágával való RTL fúzió, majd annak ellehetetlenítése miatti GVH elleni per.

Kaszót 2016 májusában előléptették: amellett, hogy továbbra is ő maradt az RTL Magyarország jogi igazgatója is, a luxemburgi RTL-es leányvállalat, a CLT-UFA S.A vezérigazgató-helyettesének is kinevezték.

2018 elején azonban Kaszó és a Magyar RTL Zrt. közötti munkaszerződést a felek megszüntették, és Kaszó vezérigazgató-helyettesként onnantól fogva kizárólag az RTL Csoporthoz tartozó luxemburgi cég (CLT-UFA S.A) ügyeivel foglalkozott.

Több mint két évtized után bontottak szerződést a Szepesi & Társai Ügyvédi Irodával

Az újabb fejlemény 2018 márciusában következett be, amikor a magyarországi jogi ügyeket szintén több mint 20 éve folyamatosan menedzselő Szepesi & Társai Ügyvédi Iroda megbízását egy nap alatt az RTL megszüntette, és három ember kivételével még aznap este átszerződtették a teljes jogi csapatot. Ettől gyakorlatilag az ügyvédi iroda kiürült, ráadásul az ügyvédi iroda az egyéb megbízásait is elvesztette, ugyanis az összes, az RTL-nek beszállító médiacég is felmondott nekik.

A történet tehát fut egy másik szálon is, az ügyvédi iroda és az RTL Csoport közötti egy választottbírósági per folyik immáron három éve. Erről csak kevés információ szivárgott ki amiatt, hogy a felek nem nyilatkoznak.

Az mindenesetre kiderült, hogy a Szepesi Ügyvédi Iroda arra hivatkozik, hogy a vállalkozási szerződését az RTL jogellenesen mondta fel, és jogellenesen csábították el a jogászaikat. Ezzel az iroda szerint az RTL megsértette a szerződést és az abban vállalt valamennyi megállapodást.

Az RTL később viszontkeresetet indított az ügyvédi iroda ellen elszámolási vitára hivatkozva: vagyis az RTL azt állítja, hogy az ügyvédi iroda többet számlázott, mint ami jogos lett volna.

Kronológiailag a történet úgy néz ki: miután a Szepes Ügyvédi Irodával az RTL 2018 márciusában szerződést bontott, majd az ügyvédi iroda egy júniusi napon pert indított az RTL ellen, az ügyvédi iroda által indított per benyújtása után két nappal, 2018. június 28-án kezdeményezte az RTL a szerződésbontást Kaszóval, azaz elbocsátották őt luxemburgi vezetői állásából.

Kaszó szerint 20 év utáni végkielégítés járt volna neki

A Media1 információi szerint az indoklás Kaszó munkaszerződésének felbontásakor az volt, hogy átszervezik a luxemburgi leányvállalatot. Kaszó azonban nem fogadta el ezt az indoklást, szerinte jogsértően, valótlan indokkal került sor az elbocsátására, méltatlan a szerinte 20 éves „munkaviszony” utáni eljárás, azaz nem kapta meg sem erkölcsileg, sem anyagilag a 20 éves munkája utáni elismerést.

Az RTL egyezséget ajánlott

A luxemburgi RTL-cég vitatja, hogy összefüggés lenne a Szepesi Ügyvédi Irodával idehaza folyó per és Kaszó elbocsátása között. Kitartanak amellett, hogy Kaszót csak a folyamatok újragondolása, átszervezés miatt bocsátották el.

Az RTL-nél nem ismerik el Kaszó 1998 és 2013 közötti tevékenységét munkaviszonyként, és álláspontjuk szerint épp ezért jogszerűen nem fizették ki az erre az időre járó végkielégítését, Kaszó egyéb követeléseit is vitatják. A luxemburgi cég állítja, Kaszót maximálisan kifizették.

A Media1 úgy tudja, ennek ellenére a luxemburgi cég hónapokkal ezelőtt egyezségi ajánlattal élt Kaszó felé a volt RTL-es vezető munkatárs által indított munkaügyi per során, amelyet Kaszó is elfogadott. A szerződés aláírására azonban információink szerint azóta sem került sor.

Hogy a folyamatban lévő perekben végül kinek ad igazat a bíróság, arról a Media1 természetesen beszámol majd. A jogvita mindenesetre azért is izgalmas, hiszen a kérdés most az, hogy a szakmában rendkívül felkészültnek, dörzsöltnek tartott Kaszó, aki évtizedekig sorra nyerte az RTL-nek a pereket, le tudja-e győzni egykori megbízóját.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en! Iratkozzon fel a Media1 hírlevelére, RSS csatornájára és Facebook-oldalára!

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások