fbpx
Az RTL Sztori című műsor logója

Az RTL több tízmillió forintot fizetett ki Kaszó Klárának, a cég egyik volt csúcsvezetőjének, hogy felhagyjon a jogtalannak vélt elbocsátása miatti munkaügyi perével

A Media1 információi szerint 60-70 ezer euró körüli összeget, átszámítva tehát több mint 24 millió forintot fizetett ki néhány hónappal ezelőtt egyfajta fájdalomdíjnak is felfogható egyezségi díjként az RTL Csoport Kaszó Klárának, az RTL Magyarország volt jogi igazgatójának, az RTL Csoport luxemburgi leányvállalata magyar részlegének volt, 4 évvel ezelőtt leváltott vezérigazgató-helyettesének, hogy Kaszó visszavonja azt a munkaügyi pert, amelyet Luxemburgban indított jogtalannak vélt elbocsátása ügyében. Kaszó, aki több mint húsz éven át szolgálta az RTL-t, a Media1 érdeklődésére rövid nyilatkozatra is hajlandó volt, és elmondta, mit érez most. Elértük az RTL-t is, ahonnan szintén érkezett egy rövid reagálás.

A magyar sajtóban elsőként a Media1.hu számolt be arról még 2021 augusztusában, hogy bírósági keresetet nyújtott be Luxemburgban Kaszó Klára, az RTL Magyarország volt jogi igazgatója, az RTL Csoport (RTL Group) luxemburgi leányvállalata, a CLT-UFA S.A nevű cég magyar részlegének volt vezérigazgató-helyettese. Kaszó a munkaügyi keresetében nagy összeget követelt a televíziós vállalattól, miután mindent egybevéve több mint 20 évet felölelő együttműködését szerinte jogszerűtlenül szüntette meg az RTL vezetősége három évvel korábban, 2019 januárjában. Az RTL vitatta a követelés megalapozottságát.

Kaszó Klára több mint 20 éves RTL-es időszaka alatt számos nagy horderejű ügy idején volt az RTL Magyarország jogi igazgatója. Ő volt a jogi igazgató például az M-RTL Zrt.-nél, amikor Friderikusz Sándor cége ellen egy nagy összegű kártérítési per indult, amiért a műsorvezető produkciós cége az RTL Klubbal összerúgva a port szerződésszegést elkövetve nem adta át a Meglepő és Mulatságos című showműsor adáskazettáját, de például az RTL Magyarország egykori vezérigazgatója, Dirk Gerkens elleni munkaügyi perben is volt szerepe Kaszónak, és a kábelszolgáltatókkal kötött szerződések kapcsán is nagy szerep hárult Kaszóra és kollégáira. Szintén Kaszó és kollégái jártak el a Médiatanáccsal szembeni több, nagy összeget érintő RTL-es perben, és akkor is nagy szerep hárult rá, amikor az RTL megvásárolta volna Varga Zoltán üzletembertől a 24.hu-t működtető Central Digitális Média Kft. 30 százalékát, ám azt a GVH és a Médiatanács sajátos körülmények között, vitatott jogszerűséggel megakadályozta, ezért bírósági eljárásokat indított a határozat ellen az M-RTL.

Gombhoz varrták a kabátot a médiahatóságnál, kínos dokumentum szivárgott ki az RTL Magyarország és a 24.hu tulajdonosa közötti meghiúsított ügylet kapcsán

Az RTL inkább peren kívül fizetett egy nagy összeget Kaszónak és referencialevelet írt számára

A Media1 most megtudta, hogy a médiacég peren kívüli egyezséget ajánlott a volt vezetőnek, akivel hosszú egyezkedés zajlott ezután. Több alkalommal emiatt a munkaügyi bíróságon a felperes a kitűzött tárgyalási időpontok elhalasztását kérte, így a jogvita folyamatosan húzódott. Kaszóval végül, nagyjából 2022 őszéig elhúzódó egyezkedést követően jött létre egy peren kívüli megállapodás a 2019-es elbocsátás ügyében.

A megállapodás részeként Kaszó vállalta, hogy felhagy a pereskedéssel, és a Media1 információi szerint az RTL jelentős, 60-70 ezer euró körüli összeget fizetett ki Kaszó számára egyezségi díjként és elmaradt bérre.

A Media1 megtudta azt is, hogy az anyagi kárpótláson túl Kaszó elérte azt is, hogy az RTL végül még egy kétoldalas referencialevelet is készített számára, amelyet Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója, egyben a CLT-UFA HBD (Hungarian Broadcast Division) vezérigazgatója és Francesco Costadura, a hr-osztály igazgatóhelyettese írt alá 2022. szeptember 24-i dátummal, vagyis közel 4 évvel az elbocsátás után. Az aláírók személye azért is érdekes, mivel Kaszó éppen Vidust tartotta személyesen is felelősnek az elbocsátásáért.

Íme a referencialevél, melyben Kaszó Klárát sokrétű feladatait sorolják fel hosszasan, majd azt írják, nem volt semmiféle gond a teljesítményével, illetve azt írják, hogy a szakítás egyetlen oka egy belső átszervezés és sok sikert kívánnak neki.

Kaszó négy, az RTL két mondattal reagált a peren kívüli egyezséggel kapcsolatos megkeresésünkre

A Media1 éppen ezen ajánlólevél a LinkedInen történt közzététele alapján fogott gyanút a peren kívüli egyezség létrejöttéről és kezdte el megkeresni az érintett feleket 2022 végén.

A Media1 december végén először az RTL Magyarország (akkoriban még az azóta közös megegyezéssel távozó Szabó Zoltán vezette) Marketing és Kommunikációs Igazgatóságát és az anyavállalatot, az RTL Csoportot kereste meg, majd magát a pertől végül elálló felperest, Kaszó Klárát is.

Az RTL Magyarországnál annyit jeleztek, hogy a válasz az anyavállalattól érkezik majd. Az anyavállalattól kérdésünkre, hogy a Kaszó Klára által a LinkedInen „I am so pleased… ” kísérőszöveggel megosztott 2022 őszi, az elbocsátás ellenére 4 évvel később elkészített ajánlólevél vagy referencialevél annak köszönhető-e, hogy peren kívüli megállapodást kötöttek vele, illetve fizettek-e részére kártérítést, illetve ha igen, mekkorát, Oliver Fahlbush kommunikációs igazgató mindössze annyit felelt, hogy igen, a dokumentum hiteles, azonban további kérdéseinkre nem válaszolhat. Fahlbush az angol nyelvű válaszában referencialevélként hivatkozik a dokumentumra, magyarul csak egykori munkaviszonyt igazoló dokumentumként.

ENG:
We confirm that the reference letter posted by Mrs Kaszó on LinkedIn is authentic. Please understand that we do not comment beyond this.

HUN:
A Kaszó Klára által a LinkedIn kirakott, egykori munkaviszonyát igazoló dokumentum hiteles. További kérdéseire nem tudunk válaszolni.

Kaszó Klára ennél valamelyest beszédesebbnek bizonyult, hiszen a volt igazgató négy mondattal reagált, méghozzá a következőképpen:

Tisztelt Szalay Dániel úr!

Sajnálatos, de az RTL csoporttal kötött megállapodásaimról nem nyilatkozhatok. Annyit azonban megoszthatok talán, hogy nagy örömmel vettem részt a hazai kereskedelmi televíziózás létrehozatalában, és az RTL csoport Magyarországon hosszú ideig való sikeressé tételében. Az RTL-lel, mint cégcsoporttal, soha nem volt problémám, nagy tisztelőjük és barátjuk vagyok. Megkaptam, ami jogilag megilletett , és erkölcsileg is – sportnyelven szólva – „szépítettek”.

Tisztelettel,

Dr. Kaszó Klára

Kaszó Klára, az RTL Magyarország volt jogi igazgatója, a CLT-UFA S.A leváltott vezérigazgató-helyettese
Kaszó Klára, az RTL Magyarország volt jogi igazgatója, a CLT-UFA S.A leváltott vezérigazgató-helyettese (Fotó: RTL sajtószoba / Media1-archív)

Kaszó tehát nem kommentálta a peren kívül kifizetett egyezségi díj mértékével kapcsolatos értesülésünket, de annyit elismert, hogy „szépítettek”, kárpótolták őt a történtekért, jogilag (magyarán pénzben) és erkölcsileg (ez például a referencialevél lehet).

Más, az ügyre közeli rálátó megbízható forrásaink egybehangzóan azt is elárulták, hogy a részére kifizetett pénz mértéke valóban 60-70 ezer euró, forintra átszámítva körülbelül 20-30 millió forint körül alakult.

Két évtizeden át jóban, végül rosszban – és most újra jóban?

Kaszó Klára 1998-tól eleinte a férjével közösen vitt Szepesi & Társai Ügyvédi Irodán keresztül, vállalkozási (ügyvédi) szerződéssel dolgozott az M-RTL Zrt.-nek. 2001-ben alkalmazott lett, de így történt 2003-2004-ben is, amikor ő volt a pénzügyi igazgatója is az M-RTL-nek. Hol megbízott, hol alkalmazott, majd megint megbízott, majd ismét alkalmazott volt. Utoljára Kaszó 2013-tól lett alkalmazott, azonban az RTL Magyarország menedzsmentjének végig a tagja volt már 1998-tól kezdve jogi igazgatóként.

Kaszót 2016 májusában előléptették: amellett, hogy továbbra is ő maradt az RTL Magyarország jogi igazgatója is, ekkor lett a luxemburgi RTL-es leányvállalat, a CLT-UFA S.A vezérigazgató-helyettese is.

2018 elején azonban Kaszó és a Magyar RTL Zrt. közötti munkaszerződést a felek megszüntették, és Kaszó vezérigazgató-helyettesként onnantól fogva kizárólag az RTL Csoporthoz tartozó luxemburgi cég (CLT-UFA S.A) ügyeivel foglalkozott.

Miután szerződést bontott az RTL a Szepesi & Társai Ügyvédi Irodával és a munkatársait átvette, az iroda beperelte a televíziót – ezután Kaszó Klárának is mennie kellett

Az újabb fejlemény 2018 márciusában következett be, amikor a magyarországi jogi ügyeket szintén több mint 20 éve folyamatosan menedzselő Szepesi & Társai Ügyvédi Iroda megbízását egy nap alatt az RTL megszüntette, és három ember kivételével még aznap este átszerződtették az ügyvédi iroda teljes jogi csapatát. Ettől gyakorlatilag az ügyvédi iroda kiürült, ráadásul az ügyvédi iroda az egyéb megbízásait is elvesztette, ugyanis az összes, az RTL-nek beszállító médiacég is felmondott nekik.

Miután az RTL Magyarország szerződést bontott a Szepesi & Társai Ügyvédi Irodával, amelynek Kaszó Klára férje is névadó tulajdonosa volt, néhány hónapra rá az ügyvédi iroda keresetet indított az RTL ellen, vitatva a felmondás jogszerűségét, és azt is támadva, hogy az RTL a szerződésben szereplő versenytilalmi megállapodás ellenére átcsábította magához az ügyvédi iroda több munkatársát. Alighogy az ügyvédi iroda pert indított az RTL ellen, a médiavállalat luxemburgi egységéből elbocsátották Kaszót, aki ezután szintén pert indított: ő munkaügyi bírósághoz fordult. A két per két országban, jogilag egymástól függetlenül indult.

Kaszó 2021-ben, a munkaügyi keresetének benyújtásakor a Media1 érdeklődésére először egy erkölcsi alapokra helyezett, az RTL-t és annak legfelsőbb vezetését bíráló nyilatkozatot küldött részünkre, amelyet szó szerinti formában szándékoztunk közölni, azonban nem sokkal cikkünk megjelenése előtt visszavonta azt a nyilatkozatát és akkor végül mégsem kívánta a pereskedést kommentálni. Egyáltalán nem kívánt nyilatkozni akkoriban az M-RTL Zrt. sem, és az anyavállalattól Oliver Fahlbusch, az RTL Group kommunikációs igazgatója csak annyit írt, hogy megértésünket kéri, amiért nem kommentálhatnak egy folyamatban lévő ügyet.

Átszervezés vagy bosszú

A Media1 informátorai szerint Kaszó a keresetében azt állította, hogy a két ügy, az ő elbocsátása és az ügyvédi iroda által elindított per között összefüggés van, bosszúból bocsátották el. Ezzel szemben az RTL a munkaügyi perben azzal érvelt, hogy valójában két külön, egymással össze nem függő ügyről van szó, és az időbeli egybeesés pusztán amiatt alakul így, hogy egy átszervezési folyamat ekkorra ért révbe.

A történet tehát két több szálon is indult, hiszen a Kaszó és az RTL közötti munkaügyi perrel párhuzamosan a Szepesi & Társai Iroda és az RTL Csoport között egy választottbírósági per is indult négy éve. Erről egyelőre csak kevés információ szivárgott ki amiatt, hogy a felek nem nyilatkoznak.

Az mindenesetre kiderült, hogy a Szepesi Ügyvédi Iroda arra hivatkozik, hogy a vállalkozási szerződését az RTL jogellenesen mondta fel, és jogellenesen csábították el a jogászaikat, hogy azokat a továbbiakban az RTL foglalkoztassa. Ezzel az iroda szerint az RTL megsértette a vállalkozási szerződést és az abban vállalt valamennyi megállapodást.

Az RTL később viszontkeresetet indított az ügyvédi iroda ellen elszámolási vitára hivatkozva. Az RTL azt állította, hogy az ügyvédi iroda többet számlázott, mint ami jogos lett volna.

Kronológiailag a történet úgy néz ki: miután a Szepesi Ügyvédi Irodával az RTL 2018 márciusában szerződést bontott, majd az ügyvédi iroda egy júniusi napon pert indított az RTL ellen, az ügyvédi iroda által indított per benyújtása után két nappal, 2018. június 28-án kezdeményezte az RTL a szerződésbontást Kaszóval, azaz elbocsátották őt luxemburgi vezetői állásából.

Kaszó szerint 20 év utáni végkielégítés járt volna neki, az RTL ezt vitatta

A Media1 információi szerint az indoklás Kaszó munkaszerződésének felbontásakor az volt, hogy átszervezik a luxemburgi leányvállalatot. Kaszó azonban nem fogadta el ezt az indoklást, szerinte jogsértően, valótlan indokkal került sor az elbocsátására, méltatlan a szerinte 20 éves „munkaviszony” utáni eljárás, azaz nem kapta meg sem erkölcsileg, sem anyagilag a 20 éves munkája utáni elismerést.

A luxemburgi RTL-cég vitatta, hogy összefüggés lenne a Szepesi Ügyvédi Irodával idehaza folyó per és Kaszó elbocsátása között. Kitartottak amellett, hogy Kaszót csak a folyamatok újragondolása, átszervezés miatt bocsátották el.

Az RTL-nél nem akarták elismerni Kaszó 1998 és 2013 közötti tevékenységét munkaviszonyként, és álláspontjuk az volt, hogy épp ezért jogszerűen nem fizették ki az erre az időre járó végkielégítését, és Kaszó egyéb követeléseit is vitatták. A luxemburgi cég azt állította a per anyagaiban, hogy Kaszót maximálisan kifizették.

Ennek ellenére élt végül egyezségi ajánlattal a luxemburgi RTL-cég Kaszó felé, és fizették ki a volt jogi igazgató és vezérigazgató-helyettes számára a nagy összegű fájdalomdíjszerű egyezségi díjat.

A jogvita végkimenetele azért is érdekes, hiszen a szakmában rendkívül felkészültnek és dörzsöltnek tartott Kaszó, aki évtizedekig sorra nyerte az RTL-nek a pereket, végül a több éves huzavona árán végül részben elérte, amit szeretett volna és erkölcsi és vagyoni elégtételhez jutott egykori munkahelyétől, még ha végül nem is peres úton, hanem peren kívül, és nem akkora összeghez jutott hozzá, mint amit a perben eredetileg követelt az elbocsátásával összefüggésben.

Árpa Attila megzsarolta az RTL vezérigazgatóját, hogy kiteregeti a szennyest, ha nem fizetnek neki több pénzt

Helyreigazítást kér az Origótól A mi kis falunk gyártócége

Bejelentette az RTL: újra lesz Éden Hotel

A The Voice váltja az X-Faktort az RTL-en

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon és kérheti híreinket már Telegramon is.

Borító: Az RTL Sztori, az RTL 25 éves történetét bemutató műsor logója.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások