fbpx
Dirk Gerkens interjút ad a New Europe Market riporterének

Új pozíciót kapott Dirk Gerkens, a TV2 volt vezérigazgatója

A Media1 megtudta azt is, hogy még mindig tart az a több éve húzódó bírósági per, amelyben az RTL Magyarország állítólagos pénzügyi visszaélésekre hivatkozva mintegy 150 millió forintot követel Dirk Gerkenstől az alapján a korszak alapján, amikor a TV2 Zrt. előtt Gerkens az M-RTL Zrt.-t irányította.

Dirk Gerkens igazgatósági tag lett a United Group nevű nagy, luxemburgi központú cégnél – kinevezéséről a Media1 a ceetv.net a nova.rs nyomán közzétett információjából értesült. A United Groupban több új igazgatósági tagot is kineveztek most, köztük bukkant fel a TV2 Média Csoport Zrt. és az M-RTL Zrt. egykori vezérigazgatójának neve.

Gerkens az új pozícióban a Lengyel András vezette kereskedelmi terület felügyeletéért felel, de ugyancsak Gerkenshez tartozik a produkciós terület (műsorgyártás) és a tévés kutatás-elemzés is. (A kereskedelmi területért felelős Lengyel András volt 2019 májusáig a TV2 és az MTVA, valamint több más tévés vállalat reklámfelületeit is értékesítő Atmedia kereskedelmi- és portfólió igazgatója.)

A 2013-as alapítású United Group – a United Media tulajdonosaként – ma Délkelet-Európa egyik vezető telekommunikációs és médiavállalatának számít. Összesen 7 országban működik, 2800 embert foglalkoztat, és 45 televízió tartozik a portfóliójába, melyek közül 5 országos frekvenciával rendelkezik: a Nova és Doma Horvátországban, a Nova BH, a Nova M Montenegróban és a Nova TV Bulgáriában. Ezenkívül 15 internetes portál, újság, rádióállomás, egy digitális terjesztő cég és egy régiós sikerű médiaterület-bérlő ügynökség tulajdonosa.

Az igazgatósági változások kapcsán Aleksanda Subotic, a United Media vezérigazgatója videóüzenetet is közzétett.

A United Group és a United Media folytatni kívánja növekedését, valamint új piacokon is meg kíván jelenni –  ezt Victoria Boklag,  a United Group vezérigazgatója mondta el az igazgatóságba történő kinevezések kapcsán.

Máig tart Gerkens pereskedése az RTL Magyarországgal, ahol pénzügyi visszaélésekkel vádolták meg

Gerkens azt követően volt a TV2 Zrt. vezérigazgatója, hogy a néhai Andy Vajna filmügyi kormánybiztos 2015 őszén megvásárolta a vállalatot Simon Zsolttól és Yvonne Dedericktől, akik a Magyarországról kivonuló német médiakonszerntől, a Prosieben.Sat1-től vették meg a magyar leányvállalatot.

Gerkens TV2-s korszakából hosszútávon a legmaradandóbb, hogy az ő idején növelte meg jelentősen tévécsatornáinak számát a TV2 Csoport nagyjából a mostani szintre. 2019 áprilisában azonban, alig néhány hónappal Andy Vajna év eleji halála után távozott a TV2-től.

Gerkens a TV2 Zrt. előtt 14 éven át vezette az RTL Magyarországot, ahonnan viharos körülmények között és máig tartó pereskedések közepette távozott. Gerkens először rendes felmondást kapott, amit később rendkívüli felmondássá minősített át az RTL a vállalatnál lezajló belső átvilágítás után. Gerkens és az RTL kölcsönösen beperelték egymást, jelentős követeléseket támasztva egymás felé.

Gerkens azt kérte a bíróságtól, mondja ki, hogy jogtalanul mondták fel a határozott idő lejárta előtt a vezérigazgatói munkaszerződését, illetve azt is, hogy előző munkaadója diszkriminálta, mert külföldi állampolgár, az RTL ellenkeresetében viszont azzal vádolta meg Gerkenst, hogy olyan éttermi számlákat számolt el, amelyeket nem tehetett volna (az RTL szerint például a felesége félmilliós éttermi számláját adta le), többmilliós telefonszámlát hagyott maga után, valamint gazdasági jellegű szabálytalanságokat követett el, például produkciós programköltségekkel élt vissza (az RTL keresete szerint a Való Világgal kapcsolatban felmerült költségeknél túlszámlázás történt stb.)

Az ügy úgy alakult, hogy az RTL Magyarországnak első fokon a bíróság mintegy 170 millió forintot ítélt meg, és elutasították Gerkens minden, az RTL-től követelt igényét, beleértve a 300 milliós kártérítést is. Másodfokon a bíróság ezt egy pont kivételével helyben hagyta: kimondta, hogy az RTL jogszerűen bocsátotta el a vezérigazgatót, szó sincs diszkriminációról, nem tartoznak Gerkensnek, sőt épp ellenkezőleg, hiszen az RTL kártérítési igényének egy részét is elfogadták, így a telefonszámlákra és az éttermi számlákra vonatkozókat is. A 150 millió forintos igényre vonatkozóan (a gyártási szerződésekkel kapcsolatban), további bizonyításra első fokra visszautalták az ügyet, ahol újra áttekintik a történteket.

A Media1 információi szerint máig tart a pereskedés a mintegy 150 milliós összeg kapcsán Gerkenssel.

További hírek találhatók a Media1.hu-n! Iratkozzon fel a Media1 hírlevelére, Twitter-csatornájára és Facebook-oldalára, hogy ne maradjon le a friss tartalmakról!

Borító: Dirk Gerkens interjút ad a New Europe Market riporterének (korábbi felvétel/ YouTube)
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások