fbpx
Central Médiacsoport

100 milliós alapítványt indít a 24.hu kiadójának három tulajdonosa – Palya Bea dalénekes is kurátor lesz

A Media1.hu információi szerint összesen 100 millió forintos tőkét biztosít Varga Zoltán, a Central Médiacsoport többségi tulajdonosa és a 24.hu valamint a Nők Lapja kiadójának két másik, eddig kevésbé ismert tulajdonosa az induló Central Szociális Alap Alapítványnak. Az alapítvány kuratóriumában egy ismert újságíró, dalénekes, gyerekjogi aktivista és egy gazdasági szakember is helyet foglal.

A Media1 értesülése szerint a Central Szociális Alap Alapítvány bejegyzése már folyamatban is van, amit megerősít az is, hogy egy bírósági közhiteles adatbázis szerint bejegyzés alatt állóként látszik egy ilyen nevű civil szervezet, melynek címe Budapesten a Montevideo utcában, a Central Médiacsoport székházában van.

A bejegyzés alatt álló Central Szociális Alap Alapítvány nyoma a bírósági adatbázisban
A bejegyzés alatt álló Central Szociális Alap Alapítvány nyoma a bírósági adatbázisban

A szervezetet könnyű összekapcsolni a Central Médiacsoporttal, ugyanis június végén éppen centralalapitvany.hu néven jegyeztetett be internetes domént a Central Médiacsoport. (Az internetes címen egyelőre érdemi tartalom nem, csupán a Central Médiacsoport termékeinek logója látszódik: a bírósági bejegyzés lezárultára várnak.)

Megtudtuk, hogy az új alapítványról a 24.hu és a Nők Lapja valamint számos más digitális és nyomtatott lap kiadójaként ismert Central Médiacsoportnál azt a felvilágosítást adták a dolgozóknak, hogy

az alapítvánnyal a pandémia alatt egészségügyi vagy egzisztenciális szempontból nehéz helyzetbe került centrálmédiás kollégáknak és családjaiknak szeretnének segíteni a Central Médiacsoport tulajdonosai, akik az alapítvány 100 millió forintos indulótőkéjét magánszemélyként biztosítják. Az alapítvány célja, hogy a centrálos kollégáknak támogatási lehetőséget biztosítson különféle nehéz élethelyzetekben, illetve támogatni tudják a gyermekek tehetséggondozását, tanulását, fejlődését.

Ismert újságíró, gyerekjogi aktivista, dalénekes és egy gazdasági szakember a Central Szociális Alap Kuratóriumában

Megtudtuk, hogy az alapítványi támogatásokról, a pályázatokról egy öttagú kuratórium fog dönteni. A kurátorok:

  • V. Kulcsár Ildikó, a Nők Lapja munkatársa
  • dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi aktivista
  • Palya Bea dalénekes
  • Grecsó Krisztián író-költő
  • valamint dr. Salgó István üzletember-menedzser, egykori helyettes államtitkár

Salgó István a 2000-es évek elején az ING Bank elnök-vezérigazgatójaként, 2002-től az MSZP-kormány pénzügyminisztériumi helyettes államtitkáraként volt ismert László Csaba pénzügyminiszter mellett. Salgó tagja a Zwack Unicum Nyrt. felügyelő bizottságának, illetve 2015-ben a Central Médiacsoport igazgatóságának is tagja volt, de az Opten céginformációs szolgáltatás szerint ez mindössze néhány hónapig volt így, de ezek szerint megmaradt a jó viszony vele.

A Media1 kereste a Central Médiacsoportot, ahol azt mondták, érdeklődésünk egyelőre korai, mivel az alapítvány bírósági bejegyzése még nem zárult le teljesen, ezért erről csak későbbre terveztek kommunikálni, de végül megerősítették az alapítvánnyal kapcsolatos információinkat, valamint válaszoltak a kérdéseinkre azzal kapcsolatban is, hogy kik és milyen arányban adják össze az alapítvány 100 milliós tőkéjét, valamint volt két kérdésünk a kuratóriummal kapcsolatban.

Kérdeztünk például Salgó István szerepéről, akiről dr. Jurida Petra, a Central Médiacsoport humánerőforrás-igazgatója azt írta: Salgó István „nemzetközileg is elismert gazdasági szakember, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért közhasznú egyesület tiszteletbeli elnöke – az ő szaktudása és pénzügyi tapasztalata biztosítja majd az alapítvány felelős gazdálkodását.”

Palya Beáról, Gyurkó Szilviáról és V. Kulcsár Ildikóról Jurida Petra azt reagálta érdeklődésünkre:

„Szerettünk volna olyan erős és szemléletformáló nőket felkérni a kuratórium tagjainak, akik bátran vállalják egyéniségüket és hangjukat, valamint azonosulni tudnak a Central alapértékeivel. Így esett a választás Palya Beára és a kuratórium összes női tagjára, dr. Gyurkó Szilvire, V. Kulcsár Ildikóra.”

Grecsó Krisztián egyébként rendszeresen publikál a Nők Lapjában, hasonlóan V. Kulcsár Ildikóhoz, és Gyurkó Szilvia nevével is gyakran találkozhatnak a Central lapjainak olvasói.

Kik a Central Médiacsoport tulajdonosai?

Egy 2019-es, a Media1-en megjelent cikket leszámítva a sajtóban a Central Médiacsoport tulajdonosaként egyedül Varga Zoltán milliárdos üzletember neve szokott szerepelni, aki évek óta a kormány céltábláján is szerepel: a kormányközeli lapok rendszeresen támadják őt a legkülönfélébb ügyekben, még gúnyneveket is ráaggattak, és volt, amikor a házát megfigyelés alatt tartották. (Emellett a napokban az ő telefonjáról is kiderült, hogy a Pegasus kémszoftver-botrányban érintett, ami miatt épp hétfőn jelentette be, hogy jogi lépésekre készül az őt ért jogsérelem kapcsán.)

Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosa és elnök-vezérigazgatója
Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosa és elnök-vezérigazgatója
Fotó: Central Médiacsoport

A Central Médiacsoportnak azonban Vargán kívül vannak még más tulajdonosai. Hogy kik, arra eddig csak a Media1.hu 2019-ben megjelent, optenes gyűjtések segítségével elkészített írásából lehettek ismereteink. Mint akkoriban megírtuk, Varga Zoltán mellett – aki akkori adatok szerint 68 százalékban volt tulajdonosa a Central Médiacsoportnak – a bonyolult céghálót visszafejtve a második legnagyobb tulajdonos a máltai bejegyzésű Hopkins Capital Ltd., melynek 9,12 százaléknyi befolyása van, továbbá 7,6 százaléknyi részesedéssel bírt Mikóvári Gergely. Szügyi Gergely – aki 2021. júniusig vezetői pozícióval is rendelkezett a médiacégnél és a mögöttes céghálóban – 6,12 százaléknyi részesedéssel rendelkezett, az ötödik legnagyobb tulajdonos Ménesi Dóra Ilona 5,88 százalékban bírt befolyással. Ézsöl Gábornak 2,19, Halász Csillának 0,69 százalék, Ézsöl Tibornak 0,09 százaléknyi részesedése volt.

A Central Médiacsoport végső tulajdonosai. Forrás: Opten / Media1

Az alapítvány tőkéjét Varga Zoltán, Szügyi Gergely és Illés Gábor adja

A Media1 megkérdezte a Central Médiacsoportot, hogy pontosan kiket neveztek a dolgozóknak adott tájékoztatásban a Central Médiacsoport azon tulajdonosaiként, akik összeteszik a 100 milliót. Jurida Petra emberierőforrás-igazgató válaszában három nevet említett az alapítvány támogatójaként.

Jurida Petra azt írta lapunknak:

„A Central Szociális Alap Alapítványt három magánszemély hozta létre: Szügyi Gergely, Illés Gábor, Varga Zoltán. Jelenleg az Alapítvány bejegyzés alatt áll, az Alapító okirat bíróságra való benyújtása megtörtént, és folyamatban van az ügyrend és a működéshez szükséges belső szabályzatok kialakítása.”

Ahogy azt előzetesen feltételeztük is, ezek szerint elsősorban Vargától származik az alapítvány tőkéjének túlnyomó többsége. Ezzel az üzletember most saját imázsán is javítani tud azok után, hogy tavaly, a koronavírus-világjárvány első hullámának idején megszorítóintézkedésként néhány hónapra elrendelt dolgozói bércsökkentés után nagy felháborodást váltott ki munkatársai körében, amikor jelentős, a két Central-céggel együtt összesen 1,54 milliárd forint osztalékot szavazott meg a vállalat éves közgyűlésén – erről utóbb azt mondta akkor, a közgyűlési határozat ellenére nem veszi fel a tőkét, nem hajtja végre az osztalékra vonatkozóan megszavazott közgyűlési határozatot. Jogi szakértők viszont azt hangoztatták, hogy ettől még az osztalék már akkor is Vargáé lett jogi értelemben, ha a pénzt tényleg bent hagyja a cégben, ráadásul az állítás nehezen ellenőrizhető. A történet mindenesetre végül elcsendesült, sőt idén még jelentősebb, 2,43 milliárd forint osztalékot szavazott meg a közgyűlésen az üzletember.

A Central Szociális Alap Alapítvány alapítványi támogatások igénylésére egyébként azután lesz lehetősége a nehéz helyzetű Central-médiás családoknak pályázati úton, hogy az alapítvány bejegyzését a bíróság jogerősen elvégzi. Ezt a bíróságok nyári szünete lassítja, de vélhetően az őszre megtörténhet.  Az alapítvány bejegyeztetését egyébként még azelőtt indították el, hogy a kormány néhány héttel ezelőtt váratlanul úgy határozott, hogy Magyarországon az alapítványok támogatóinak listájáról részletes éves jelentést kell leadni a kormány számára. Néhány héttel később a kormány a nagy felháborodást kiváltó rendeletet végül visszavonta.

Még több hír érhető el a Media1.hu-n! Csatlakozzon hozzánk Facebookon is, és iratkozzon fel hírlevelünkre!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások