A Central Médiacsoport és a Central Digitális Média Kft. bejárata

Vegyesen teljesített a 24.hu és a Nők Lapja kiadója, a Central Digitális Média és a Central Médiacsoport

Az árbevétel mérsékelt növekedése mellett jelentősen zsugorodott a Central Digitális Média Kft. és a Central Médiacsoport profitja. Az Opten adatai alapján egyébként nem csak Varga Zoltán tulajdonosa a cégcsoportnak.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Közzétette 2018-as pénzügyi beszámolóját a Central Médiacsoport és a Central Digitális Média Kft.

E szerint a 24.hu-t, továbbá a nemrég NLC-re átkeresztelt Nők Lapja Cafét, a vezess.hu-t, a Startlapot, a Házipatikát és más digitális termékeket portfóliójában tudó Central Digitális Média Kft. nettó árbevétele a 2017-es éves 3,88 milliárd forintról 4,07 milliárd forintra emelkedett 2018-ra. A szerény mértékben növekvő árbevétel mellett jelentősen csökkent azonban a cég adózott eredménye.

A cég 2017-ben még 623 millió forint adózott eredménye 2018-ban körülbelül közel a hatodára, 106 millió forintra esett vissza 2018-ban.

A Central Médiacsoport – ide tartozik például a Nők Lapja, a Story magazin, a Best, az Elle – a pénzügyi beszámoló szerint 11,1 milliárd forintról 12,28 milliárdra tudta növelni árbevételét. Ugyanakkor a Central Médiacsoport profitja terén jelentős visszaesés mutatkozik.

Míg a Central Médiacsoport 2017-ben 1,75 milliárd forint nyereséget könyvelhetett el adózás után, 2018-ban körülbelül a harmadára, 535,1 millió forintra esett vissza a médiavállalat adózott eredménye.

(Frissítés: Egy olvasónk jelezte, hogy feltehetőleg azért is eshetett vissza a 2018-as nyereség 2017-hez képest, mert 2017-ben reklámadó-visszatérítés egyszeri tételként megdobta a vállalati profitot.) 

Varga Zoltánt kikezdte a hétvégén a propagandamédia, de nem is csak ő tulajdonos

További érdekesség, hogy az Opten céginformációs rendszer kimutatása szerint a Central Digitális Média Kft.-nek és a Central Médiacsoportnak a végső tulajdonosa nem csupán a sajtóban egyedül emlegetett – és a hétvégén először az Origo nevű kormánysajtóban, majd órákon belül a TV2 Tényekben és a 888.hu-n is támadott – Varga Zoltán, bár az üzletember továbbra is kétharmad feletti, 68,4 százaléknyi részesedéssel rendelkezik a cégben azután is, hogy 2018 májusában valamelyest háttérbe vonult és átadta a vállalatcsoport irányítását Mészáros Kingának, aki a cég vezérigazgatója lett, Varga Zoltán pedig csak elnöke a cégnek. (Varga a vezérigazgatói posztról való lemondását azzal indokolta tavaly, hogy a cégcsoport külföldi terjeszkedésére fókuszál.)

Az Opten szerint Varga Zoltánon kívül a Centralban a máltai bejegyzésű Hopkins Capital Ltd-nek 9,12 százaléknyi befolyása van, Mikóvári Gergelynek 7,6 százaléknyi része. Szügyi Gergely 6,12 százaléknyi részesedéssel bír, míg Ménesi Dóra Ilona 5,88 százalékban tulajdonos. Ézsöl Gábornak 2,19, Halász Csillának 0,69 százalék, Ézsöl Tibornak 0,09 százaléknyi részesedése van az Opten szerint.

A Central Médiacsoport végső tulajdonosai. Forrás: Opten / Media1
A Central Médiacsoport végső tulajdonosai. Forrás: Opten

A pénzügyi beszámolókat május végéig kellett közzétennie az erre kötelezett vállalatoknak. A Media1-en a múlt héten már beszámoltunk az M-RTL Zrt. és az RTL Magyarország pénzügyi eredményeiről és a kormányközeli, Mészáros Lőrinc részérdekeltségében álló, épp vezetőváltáson áteső Atmedia televíziós reklámértékesítő ház eredményeiről is.

Borítókép: A Central Médiacsoport és a Central Digitális Média Kft. bejárata. Fotó: Ladányi András / Media1

Szóljon hozzá!

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Marjan Sarec szlovén kormányfő kezet fog a hivatalos tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. október 28-án.

Erősödnek Szlovéniában az Orbán Viktorhoz közeli, a TV2-t is tulajdonló nagyvállalkozóval kapcsolatos aggályok a Planet TV felvásárlása kapcsán, eközben csúszik az ügylet jóváhagyása

A legfrissebb hírek szerint a szlovén állami tulajdonban lévő Telekom Slovenije Felügyelőbizottságának tagjai nem hagyták jóvá csütörtökön azt a döntést, amelynek alapján a TV2 tulajdonosa veheti meg a Planet TV-t. A szlovén sajtóban eközben erősödőben vannak azok a hangok, hogy mit is akarnak Orbán Viktor köreibe tartozó személyek a szlovén médiával, illetve beszámolnak arról is, hogy Magyarországon állami hirdetésekkel tömték ki a veszteséges TV2-t.

A Magyar Parlament

A tiltakozás ellenére elfogadták a kata szigorítását: rosszul járnak az újságírók, a weblaptulajdonosok, a fuvarosok, az ügyvédek és sokan mások

A pénteken elfogadott jogszabályi rendelkezés alapján jövőre, ha egy katás vállalkozás egy év alatt 3 millió forintnál magasabb összegű bevételre tesz szert ugyanazon üzleti partnerétől, akkor azt extrém mértékű, 40 százalékos büntetőadóval sújtják a kata fix összegén felül. Megszűnik továbbá a kettős katázás lehetősége és sor más, a vállalkozók szempontjából rendkívül előnytelen változás is jön, miközben kivételezni fognak az állam beszállítóival. A változások nagyon kedvezőtlenül érintik a média szektort is.

Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke

Az Index.hu Zrt. elnöke pontosítást kért a 444-től, és azt, hogy „ne működjön közre az Index szétverésében”

Bodolai László a 444-hez és a Media1-hez is eljuttatott jegyzőkönyvi részlettel igazolva látja, hogy szerinte nem igaz, amit tegnap a 444 írt az Index.hu Zrt. kapcsán. Az Index elnöke több kört is futott már a 444.hu-nál, először a szerzőnél, majd a főszerkesztőnél és a 444-et működtető Magyar Jeti Zrt. vezérigazgatónál is, hogy pontosítsák az írást, illetve ahogy Bodolai fogalmazott, „ne működjön közre az Index szétverésében”. Bodolai azonban állítja: nem kapott választ. Ezt a 444 munkatársa is megerősítette a Media1 érdeklődésére, de azt is elmondta, miért.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!