Pápai Gábor karikatúrája az Operatív Törzs működéséről

Riporterek Határok Nélkül: Megengedhetetlen, hogy Magyarországon zaklatnak egy karikaturistát

A Reporters Without Borders nevű párizsi központú nemzetközi újságíró-szervezet angol nyelvű közleményben hívja fel a nemzetközi publikum figyelmét arra, hogy milyen fenyegetések érik Magyarországon kormányközelből az Operatív Törzs tevékenységét rajzzal bíráló Pápai Gábort, a Népszava karikaturistáját. Pápai mellett a szaúdi kormány közeléből zaklatott svéd karikaturista ügyében is megszólalt az RSF.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) mai, csütörtöki közleménye arra hívja fel a nemzetközi nyilvánosság figyelmét, hogy vallási és politikai okokból online zaklatási kampány indult egy magyar és egy svéd karikaturista ellen az Európai Unió területén, amit a Riporterek Határok Nélkül elfogadhatatlannak tart, és kéri, hogy az országok vezetői akadályozzák meg az efféle cselekményeket.

Pápai Gábor és az Operatív Törzs

A közlemény meg is nevezi a zaklatásokkal érintetteket: az egyikük a néhány hete a Media1 által meginterjúvolt Pápai Gábor, akinek rajzát április 28-án tette közzé a Népszava, és Müller Cecília országos tisztifőorvost ábrázolta, mellette pedig a keresztre feszített Jézust, és Müller Cecília szája mellé írt szöveggel azt kifigurázva, hogy az Operatív Törzs milyen üzenetekkel próbálta bagatellizálni a koronavírusnak tulajdonítható halálesetek számát.

Az RSF felidézte, hogy a kormányzó Fidesz szövetségese, a kisebbik kormányzópárt (a KDNP) felháborodottan nyilatkozott a karikatúra, illetve Jézus alakjának használata miatt. Megemlítették, hogy Tristan Azbej, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár Pápai Gábort  vallásgyalázással vádolta meg, és azzal fenyegetőzött a KDNP, hogy bíróság elé állítják a karikaturistát, illetve a rajzot közzétevő Népszavát. Több más kormányközeli támogató is Pápai ellenes megnyilvánulásokat tett, Pápai személyét is  támadva.

Az RSF szerint

„a rendkívül konzervatív kormány többi parlamentáris támogatója reakciójának közepette a kormányközi médiában megfélemlítés és zaklatási kampány indult Pápai Gábor ellen: még az is elhangzott egy kormányközeli rádióban, hogy ki kellene keresni a karikaturista lakcímét, mert sokan felkeresnék a lakcímén.”

A svéd karikaturista és Mohammed bin Salman esete

Az RSF ugyanebben a közleményben tett említést a Svédországban élő Mahmoud Abbas karikaturista esetéről is, aki ellenséges üzenetek ezreinek vált a célpontjává a közösségi hálózatokon, miután április 20-án a Facebookon olyan karikatúrát tett közzé az olajárak összeomlásáról, melyen Mohammed bin Salman szaúdi koronaherceget és a meredek lejtőn gördülő olajhordók gurulását azonos rajzon ábrázolta.

Szaúd-Arábiában a koronaherceg bírálata súlyos államellenes cselekménynek minősül. A zaklatási kampány során a karikaturista és családjának személyes adatait közzétették a neten, ami egy idő után arra késztette Mahmoud Abbast, hogy a svéd rendőrség közbenjárását kérje, mivel már az ajtót sem meri kinyitni és a telefonját is nehezen veszi fel, állandó félelemben kell élnie neki és családjának.

RSF: Svédországnak és Magyarországnak meg kell védenie a szólásszabadságot és a karikaturistákat

Erik Halkjaer, az RSF Svédország elnöke azt mondta, sajnos egyre gyakoribb, hogy külföldi állami intézmények és hatalmi csoportok újságírókat támadnak Svédországban. Ez a fajta külföldi beavatkozás Halkjaer szerint veszélyezteti a szólásszabadságot és az információszabadságot Svédországban, amit pedig nem szabad tolerálni. Az RSF Svédország vezetője szerint épp ezért a hatóságoknak minden tőlük telhetőt meg kell tenniük, hogy Svédország továbbra is a sajtószabadság egyik modellországa maradhasson.

Pavol Szalai, az RSF európai uniós balkáni országokért felelős vezetője hozzátette: „Még egy istenkáromlás vagy egy ország bírálata sem igazolhatja a tájékoztatáshoz való jog korlátázását.

Éppen ellenkezőleg: ahogyan az Európai Unió tagjainak, Svédországnak és Magyarországnak is szavatolniuk kell a karikaturisták biztonságát, és az őket veszélyeztető gyűlöletkampányokat kezelniük kell. Mindent meg kell tenni annak biztosítása érdekében, hogy az érintettek és családjaik biztonságban maradhassanak.”

A Riporterek Határok Nélkül emlékeztetett: a nemrég nyilvánosságra hozott 2020-as sajtószabadság-indexben az éllovas 4. helyen szerepelt, míg Magyarország a problémás 89. helyen.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en, ahol korábban Pápai Gábor azt nyilatkozta, áll az esetleges bírósági perek elé, de ezek szerinte nem állják meg a helyüket.

Borító: Pápai Gábor karikatúrája. Fotó: Ladányi/Media1

Szóljon hozzá!

Somossy Barbara; Forró Bence; Rátonyi Krisztina; Fodor Imre, a Balatoni Nyár műsorvezetői

Új műsorvezetőkkel tér vissza a Balatoni Nyár

Június 15-én indul a megújuló Balatoni Nyár című magazinműsor, mely délelőttönként várja majd a nézőket a Duna TV-n és a Duna World csatornán. Bejelentették a műsorvezetőket és a többi részletet.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!