fbpx
Pápai Gábor karikatúrája az Operatív Törzs működéséről

Riporterek Határok Nélkül: Megengedhetetlen, hogy Magyarországon zaklatnak egy karikaturistát

A Reporters Without Borders nevű párizsi központú nemzetközi újságíró-szervezet angol nyelvű közleményben hívja fel a nemzetközi publikum figyelmét arra, hogy milyen fenyegetések érik Magyarországon kormányközelből az Operatív Törzs tevékenységét rajzzal bíráló Pápai Gábort, a Népszava karikaturistáját. Pápai mellett a szaúdi kormány közeléből zaklatott svéd karikaturista ügyében is megszólalt az RSF.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) mai, csütörtöki közleménye arra hívja fel a nemzetközi nyilvánosság figyelmét, hogy vallási és politikai okokból online zaklatási kampány indult egy magyar és egy svéd karikaturista ellen az Európai Unió területén, amit a Riporterek Határok Nélkül elfogadhatatlannak tart, és kéri, hogy az országok vezetői akadályozzák meg az efféle cselekményeket.

Pápai Gábor és az Operatív Törzs

A közlemény meg is nevezi a zaklatásokkal érintetteket: az egyikük a néhány hete a Media1 által meginterjúvolt Pápai Gábor, akinek rajzát április 28-án tette közzé a Népszava, és Müller Cecília országos tisztifőorvost ábrázolta, mellette pedig a keresztre feszített Jézust, és Müller Cecília szája mellé írt szöveggel azt kifigurázva, hogy az Operatív Törzs milyen üzenetekkel próbálta bagatellizálni a koronavírusnak tulajdonítható halálesetek számát.

Az RSF felidézte, hogy a kormányzó Fidesz szövetségese, a kisebbik kormányzópárt (a KDNP) felháborodottan nyilatkozott a karikatúra, illetve Jézus alakjának használata miatt. Megemlítették, hogy Tristan Azbej, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár Pápai Gábort  vallásgyalázással vádolta meg, és azzal fenyegetőzött a KDNP, hogy bíróság elé állítják a karikaturistát, illetve a rajzot közzétevő Népszavát. Több más kormányközeli támogató is Pápai ellenes megnyilvánulásokat tett, Pápai személyét is  támadva.

Az RSF szerint

„a rendkívül konzervatív kormány többi parlamentáris támogatója reakciójának közepette a kormányközi médiában megfélemlítés és zaklatási kampány indult Pápai Gábor ellen: még az is elhangzott egy kormányközeli rádióban, hogy ki kellene keresni a karikaturista lakcímét, mert sokan felkeresnék a lakcímén.”

A svéd karikaturista és Mohammed bin Salman esete

Az RSF ugyanebben a közleményben tett említést a Svédországban élő Mahmoud Abbas karikaturista esetéről is, aki ellenséges üzenetek ezreinek vált a célpontjává a közösségi hálózatokon, miután április 20-án a Facebookon olyan karikatúrát tett közzé az olajárak összeomlásáról, melyen Mohammed bin Salman szaúdi koronaherceget és a meredek lejtőn gördülő olajhordók gurulását azonos rajzon ábrázolta.

Szaúd-Arábiában a koronaherceg bírálata súlyos államellenes cselekménynek minősül. A zaklatási kampány során a karikaturista és családjának személyes adatait közzétették a neten, ami egy idő után arra késztette Mahmoud Abbast, hogy a svéd rendőrség közbenjárását kérje, mivel már az ajtót sem meri kinyitni és a telefonját is nehezen veszi fel, állandó félelemben kell élnie neki és családjának.

RSF: Svédországnak és Magyarországnak meg kell védenie a szólásszabadságot és a karikaturistákat

Erik Halkjaer, az RSF Svédország elnöke azt mondta, sajnos egyre gyakoribb, hogy külföldi állami intézmények és hatalmi csoportok újságírókat támadnak Svédországban. Ez a fajta külföldi beavatkozás Halkjaer szerint veszélyezteti a szólásszabadságot és az információszabadságot Svédországban, amit pedig nem szabad tolerálni. Az RSF Svédország vezetője szerint épp ezért a hatóságoknak minden tőlük telhetőt meg kell tenniük, hogy Svédország továbbra is a sajtószabadság egyik modellországa maradhasson.

Pavol Szalai, az RSF európai uniós balkáni országokért felelős vezetője hozzátette: „Még egy istenkáromlás vagy egy ország bírálata sem igazolhatja a tájékoztatáshoz való jog korlátázását.

Éppen ellenkezőleg: ahogyan az Európai Unió tagjainak, Svédországnak és Magyarországnak is szavatolniuk kell a karikaturisták biztonságát, és az őket veszélyeztető gyűlöletkampányokat kezelniük kell. Mindent meg kell tenni annak biztosítása érdekében, hogy az érintettek és családjaik biztonságban maradhassanak.”

A Riporterek Határok Nélkül emlékeztetett: a nemrég nyilvánosságra hozott 2020-as sajtószabadság-indexben az éllovas 4. helyen szerepelt, míg Magyarország a problémás 89. helyen.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en, ahol korábban Pápai Gábor azt nyilatkozta, áll az esetleges bírósági perek elé, de ezek szerinte nem állják meg a helyüket.

Borító: Pápai Gábor karikatúrája. Fotó: Ladányi/Media1
Szóljon hozzá!