fbpx
Pápai Gábor karikatúrája az Operatív Törzs működéséről

Díjat kapott Pápai Gábor, a KDNP által ellehetetleníteni próbált népszavás karikaturista

Pápai Gábor a Müller Cecília országos tisztifőorvost és az Operatív Törzset kifigurázó, nagy politikai visszhangot kiváltó rajzára érkezett a legtöbb szavazat a Kétfilléres-díj pályázatán.

Így aztán idén Pápai Gábor kapta a Kétfilléres-díjat – derül ki a Magyar Újságírók Országos Szövetsége honlapján közzétett bejelentésből. A díjat a MÚOSZ Karikaturista szakosztálya hirdette meg.

Pápai rajza nem csak a legtöbb szavazatot kapta, de egyúttal a legnagyobb sajtóvisszhangot kiváltó karikatúra is lett az idén. Mint arról beszámoltunk, a rajz megjelenését követően a kisebbik kormánypárt, a KDNP frakcióvezető-helyettese, Vejkey Imre online sajtótájékoztatón tiltakozott miatta, és pert helyezett kilátásba a rajz miatt. Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár is csatlakozott ehhez, és vallásgyalázással vádolta meg Pápait. Pápai a vádakra a Media1-en reagált, azt mondta, nem gondolja, hogy a bíróságon megállná a helyét egy efféle per, ő pedig nem ijed meg.

A karikaturistát fenyegetések is érték. A Pápaival szemben ekkor kibontakozó gyűlölethullám miatt megszólalt a párizsi központú nemzetközi újságíró-szervezet, a Reporters Without Borders (RSF), mely angol nyelvű közleményben hívta fel a nemzetközi publikum figyelmét arra, hogy milyen fenyegetések érik Magyarországon kormányközelből az Operatív Törzs tevékenységét rajzzal bíráló Pápai Gábort, és hogyan próbálják megakadályozni őt a véleményszabadsága gyakorlásában. Az RSF megengedhetetlennek nevezte a rajzolóval szemben történteket, azt gyűlöletkampányként emlegette.

Pápai Gábor rajzát április 28-án tette közzé a Népszava. A rajzon Müller Cecília mellett a keresztre feszített Jézus volt látható a Müller Cecília szája mellé írt szöveggel azt kifigurázva, hogy az Operatív Törzs milyen üzenetekkel próbálta meg elbagatellizálni a koronavírusnak tulajdonítható, már akkor is egyre sokasodó halálesetek számát.

Pápait egyébként nem tudta megállítani a kormánypárti fenyegetőzés, rajzait azóta is rendszeresen közli a napilap. A Népszava legfrissebb lapszámában például épp azt rajzolta meg, mi jutott eszébe a George Clooney ügyről, vagyis arról, hogy miután a világhírű filmszínész a világban tapasztalható gyűlölet kapcsán Orbán Viktor nevét is megemlítette egy interjúban, lejáratókampány indult ellene a kormányközeli médiában és azonnal Soros Györggyel próbálták meg összemosni.

Pápai Gábor karikatúrája a Népszavában George Clooney kapcsán
Pápai Gábor karikatúrája a Népszavában George Clooney kapcsán. Fotó: Ladányi András / Media1

További hírek találhatók a Media1-en!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások