fbpx
Hadházy Ákos

Hadházy Ákos beleáll az ATV elleni bojkottba

Ennek ellenére az ellenzéki honatya egy nappal a bojkott meghirdetése után azért még elment az ATV Egyenes Beszéd című műsorába.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Mint arról a Media1 is beszámolt, bojkottot hirdetett Tamás Gáspár Miklós baloldali véleményvezér a Klubrádió honlapján keresztül, arra kérve a politikusokat is, ne menjenek többé szerepelni ATV Csoport és a Spirit FM műsorába, valamint arra kérte a rádió és a tévé munkatársait, azonnal mondjanak fel. Nem sokkal korábban Arató András, a Klubrádió többségi tulajdonosa újból „kollaboránsoknak” nevezte az ATV Csoportnál dolgozókat.

Somogyi Zoltán elutasítja, Hadházy Ákos támogatja a TGM-féle kezdeményezést

Megírtuk azt is, hogy Somogyi Zoltán politikai elemző, a Political Capital alapítója elutasította a bojkottfelhívást. Azt írta erről, nagyra tartja TGM-et, de ezúttal nem ért vele egyet, majd elmesélte, hogy őt például több mint egy évtizede a Klubrádió indexre tette, miközben az ATV-nél ezután is megszólalási lehetőséget kapott.

Az ügyben a legújabb megnyilvánuló Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, aki ugyancsak a közösségi médián keresztül számolt be arról, hogy ő viszont eleget tesz TGM felhívásának, mert egyetért vele. Szavaiból az is kiderült, hogy ma azonban még kivételt tett, és elment az ATV-s Egyenes Beszédbe, hogy ott a közérdekű munkájáról beszéljen.

„Szomorú volt számomra úgy beszélni az Egyenes Beszédben a mai közérdekű munkámról, hogy tudtam, egy ideig biztosan nem fogok az ATV stúdióiban, műsoraiban szerepelni. Végtelenül hálás vagyok az adó minden munkatársának azért, hogy az elmúlt években sokat elmondhattam Önöknek az általam feltárt vagy fontosnak tartott ügyekből.
Ma , a Sajtószabadság Világnapján, a Klubrádióval való szolidaritás jegyében mégis meg kellett hoznom egy nehéz döntést: amíg a Klubrádió helyzete nem rendeződik, nem tudok eleget tenni az ATV meghívásainak. A Klubrádiótól törvénytelenül elrabolt frekvenciát ugyanis a hatalom önkényesen az ATV-vel azonos érdekeltségbe tartozó Spirit FM rádiónak adta. Tudom, hogy abban a rádióban is kiváló emberek fognak dolgozni, de a szolidaritás és a valódi ellenzékiség most megköveteli ezt a nehéz döntést. Az okokról Tamás Gáspár Miklós ma részletesen és nehezen kikezdhető logikával írt, én legalábbis nem találtam rajta fogást.”

Hadházy hozzátette, reméli az ügy hamarosan rendeződik, és akkor újra részese lehet a műsoroknak, de most ki kell állni a sajtószabadság mellett.

Update:

Hadházy időközben frissített

Hadházy időközben frissítette a Facebook-posztját. Ebben arról ír, hogy nagyon rövid idő alatt meglepően sok reakciót kapott, és ezekből az is kiderült mostanra számára, hogy a Spirit FM csak addig használja a frekvenciát, amíg a Klubrádió vissza nem kapja azt. Most már arról ír, reméli mindkét megmaradt műhely működhet majd, és minél több emberhez eljuttathatja majd az igazság.

TGM az ideiglenes jogosultság miatt lett dühös

Az ügy előzménye, hogy a Spirit FM üzemeltetője a médiatörvény 62. paragrafusa alapján ideiglenes, októberig szóló ideiglenes kereskedelmi rádiós jogosultságot igényelt és kapott a Médiatanácstól. (Rajta kívül más médiaszolgáltató nem kért ilyet.) A Spirit FM mától októberig a 92,9 MHz-en érhető el, megújult műsorstruktúrával.

Ez a frekvencia több hónapja, egészen pontosan február 15. óta üres volt, mivel a frekvenciát korábban használó Klubrádió médiaszolgáltatási jogosultságát korábbi több szabálytalanságára és a médiatörvény idevágó rendelkezésére hivatkozva nem hosszabbította meg az NMHH Médiatanácsa.

Ezt követően a frekvencia hasznosítására irányuló pályázat eredménytelen volt, mivel mindhárom pályázó pályázati anyagában hibákat talált a grémium. A Klubrádiót arra hivatkozva szórták ki, hogy pályázatában feloldhatatlannak bizonyuló ellentmondások voltak, emellett az NMHH szerint a Klubrádió nem működik törvényesen, mivel saját tőkéje évek óta mínuszban van, ezért bármikor elrendelhető akár a cég kényszertörlése is. Arató András, a Klubrádió többségi tulajdonosa vitatta, hogy kizárása a pályázatból jogszerű lett volna, szerinte a grémium csak álindokokokat keresett, döntésüket aljasnak nevezte. Úgy vélte, az, hogy egy műsor időtartamáról eltérő időpontokat írtak a pályázatba, nem lehetne kizáró ok, valamint azt is állítja, a Klubrádió törvényesen működik, évek óta mínusz saját tőkéje pedig épp most fordult volna pozitívba.

A Klubrádió bírósághoz fordult, de a Fővárosi Törvényszék egyelőre a Médiatanácsnak adott igazat a médiaszolgáltatási jogosultság meghosszabbításának elutasítása kapcsán, ugyanis a Klubrádió a jogosultság elutasításának indokául szolgáló bírságokat azok kiszabásakor nem fellebbezte meg (a rádió szerint azért, mert olyan kicsi volt a bírságok összege, hogy nem volt érdemes ezt megtenni), így azok jogerőssé váltak. A médiatörvény határozottan fogalmaz azzal kapcsolatban, hogy ha valakit két azonos szabálytalanságot is elkövet működése során, akkor nem jár számára hosszabbítás lehetősége, csak pályázati úton szerezhet újból frekvenciát. A Klubrádió fellebbezett a februári ítélet ellen, de a magasabb szintű bíróság egyelőre nem hozott ítéletet. A Klubrádió fellebbezett a pályázatból való kirosálása ellen is, de abban a jogvitájában egyelőre még elsőfokú ítéletig sem sikerült eljutni.

Erre hivatkozik a Spirit FM és az ATV

A TGM által meghirdetett bojkott hírére ma az ATV Csoport vezérigazgatója az alábbi közleményt juttatta el a Media1-hez:

„Miután elnémult a 92,9-es frekvencia, a Spirit FM-t működtető egyesület kérelmet adott be ideiglenes frekvencia használatra. A Spirit FM egy olyan rádió, ahol a hírműsorokban minden politikai oldal, így az ellenzék is komoly megszólalási lehetőséget kap. Ezzel a demokratikus nyilvánosság szélesedik, ami a közelgő kampányidőszakban kiemelten fontos. Tiszteletben tartjuk mindenki véleményét, de azt javasoljuk, hogy a rádiót a tartalma alapján ítéljék meg. A minőségi tájékoztatásról a közönség számára ismerős, tapasztalt szakemberek gondoskodnak.”

Az ügy előzményeiről itt írtunk.

Az NMHH egyébként azzal a feltétellel állapodott meg a Spirit FM-mel a frekvencia ideiglenes használatáról, hogy amennyiben esetleg az októberi lejárat előtt a Klubrádió számára kedvező ítéletet hozna a bíróság, akkor a Spirit azonnal visszaadja a frekvenciát.

Még több hír található a Media1-en!

Borító: Hadházy Ákos országgyűlési képviselő az ATV műsorában, korábban. Fotó: YouTube / adáskép

Szóljon hozzá!