fbpx
Tamás Gáspár Miklós

Tamás Gáspár Miklós felmondásra szólítja fel az ATV és a Spirit FM munkatársait (frissítés: reagált az ATV)

TGM szerint ezenkívül a vendégeknek bojkottálniuk kellene a tévét és a rádiót. A bojkottfelhívásra később a ATV vezérigazgatója is reagált.

Az ismert ellenzéki filozófus, Tamás Gáspár Miklós a Klubrádió honlapján, nem sokkal azelőtt tett közzé a nyílt levelet, hogy a Spirit FM hétfőn hajnalban megkezdte a sugárzást az ideiglenes jellegű Budapest FM 92,9 MHz rádiós frekvencián. TGM a levelében – hasonlóan a Klubrádió korábbi közleményéhez, melyről a Media1 már hírt adott – amiatt támadja az ATV-t és a Spirit FM-et, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa eleget tett a Közösségi Rádiózásért Egyesület által működtett Spirit FM a médiatörvény 65. paragrafusára hivatkozó kérelmének, és lehetővé tette a frekvencia október végéig szóló ideiglenes használatát.

Tamás Gáspár Miklós úgy véli, hogy a Klubrádiót a Médiatanács és ezen keresztül az Orbán-kormány „méltánytalanul”, a „jog szellemiségével és betűjével ellentétesen” megfosztotta a 92,9 MHz frekvencia használatától. Az ellenzéki filozófus szerint a közvélemény nem ért egyet a történtekkel, de passzív maradt a történtek kapcsán, aminek szerinte a sok kudarc az oka.

TGM szerint most az lenne a megoldás, ha őhozzá hasonlóan mások sem mennének be az ATV és a Spirit FM műsoraiba, valamint arra szólította fel ezen médiumoknál dolgozó valamennyi munkatársat, hogy mondjanak fel. TGM párhuzamot vont az ideiglenes frekvenciajogosultságot biztosító médiatanácsi határozat és a Népszabadság bezárása, valamint a CEU-val és a Magyar Tudományos Akadémiával történtek között. A baloldali véleményvezér szerint a Spirit FM akkor lenne ellenzéki vagy pártatlan, ha nem kérte volna a 92,9 MHz-es frekvenciát.

TGM nyílt levelét megelőzően egyébként Arató András, a Klubrádió többségi tulajdonosa „kollaboránsoknak” nevezte azokat, akik műsorokat készítenek az ATV Csoportnak.

A frekvencia körüli vita háttere röviden

A 92,9 MHz 2021. február 15-től ma hajnalig üresen állt, miután az NMHH Médiatanácsa a Klubrádió működése során elkövetett szabálytalanságokra hivatkozva nem tett eleget a médiaszolgáltató kérelmének annak megújítására, a frekvencia hasznosítására kiírt rádiós pályázat pedig eredménytelen lett, miután a grémium szerint mindhárom pályázó, köztük a Klubrádió is hibás pályázatot adott be. A Klubrádió mindkét, számára kedvezőtlen határozat miatt bírósághoz fordult.

A médiaszolgáltatása megújítására vonatkozó kérelem elutasítását, azaz a Médiatanács lépését a Fővárosi Törvényszék törvényesnek találta, ugyanis a korábbi szabálytalanságok ügyében a Klubrádió nem élt jogorvoslattal, elfogadta azokat. A Klubrádió fellebbezett arra hivatkozva, hogy az általa elkövetett szabálytalanságok miatt túlzó dolog a jogosultság megújításának elutasítása. A Klubrádió ezzel kapcsolatos fellebbezését egyelőre vizsgálja a bíróság.

A Klubrádió vitatta a frekvenciapályázatból való kizárásának jogszerűségét is, mondván az, hogy a saját tőkéje nem éri el a törvény szerinti elvárt értéket, mínuszban van, valamint az, hogy a pályázatában műsorrendi ellentmondások vannak (eltérő időtartam szerepel valamelyik műsor és a megismételt változatánál), szerinte nem lett volna alap a kizárására. A Klubrádió szerint pénzügyi helyzetét a későbbiekben, a frekvencia megszerzése után stabilizálni tudta volna annyira, hogy saját tőkéje ne legyen mínuszban, mivel a rádió többségi tulajdonosa, Arató András vállalta, hogy hitelezi a céget. A rádió ez ügyben, a pályázatból való kizárása miatt is bírósági keresetet adott be, de még vizsgálja az ügyet a bíróság.

A Spirit FM-et működtető egyesület a médiatörvény ezt lehetővé tevő passzusára hivatkozva kért és kapott ideiglenes frekvenciát, a jogosultság átmeneti időre, október végéig szól.

A médiatörvény 65. paragrafusa szerint ideiglenes frekvenciára vonatkozó kérelem benyújtásának sorrendje alapján kell dönteni annak odaítéléséről, márpedig csak a Spirit FM nyújtott be ilyen kérelmet azután, hogy a frekvencia a februári lekapcsolást követően üresen állt egy ideje.

Mit mond az ATV?

Az ATV egyelőre nem reagált a Tamás Gáspár Miklós által meghirdetett bojkott hírére. (Frissítés 13:34, azóta mégis reagáltak, lásd hírünk végén). Néhány héttel ezelőtt Németh S. Szilárd, a Spirit FM-et működtető egyesület elnöke és az ATV Zrt. vezérigazgatója a Media1-nek viszont azt mondta, a Spirit FM azért kért ideiglenes frekvenciajogosultságot, mivel „szeretné, hogy a budapesti hallgatók ne maradjanak olyan rádió nélkül, ahol a többoldalú, kritikus gondolkodás teret kap, ezzel is biztosítva a nyilvánosság sokszínűségét”. Azt is mondta: „nem szeretnék beszállni a sárdobálásba, ezért csak annyit szeretnék reagálni (…), hogy fontos időszak előtt áll Magyarország, hiszen hamarosan ellenzéki előválasztások majd országgyűlési választások lesznek, márpedig fontos, hogy ilyen helyzetben legyen egy olyan FM-frekvenciás rádió, ahol az ellenzéki vélemények is megjelenhetnek. Ha a Spirit FM nem kért volna ideiglenes frekvenciajogosultságot, akkor erre nem láttam volna más rádiós felületet.”

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatósága a Media1 érdeklődésére néhány héttel ezelőtt közölte, hogy abban az esetben, ha a Klubrádió számára kedvező bírósági ítélet születik a frekvenciája kapcsán, akkor a Spirit FM-nek vissza kellene adnia a 92,9-es frekvenciát, ugyanis erre vonatkozó bontófeltétel került a spirites szerződésbe.

Ez tehát azt jelenti, hogy a Klubrádió esetleges visszatérése nem a Spirit FM-en múlik, hanem azon, hogy a Klubrádiónak ad-e igazat a bíróság a Médiatanáccsal kialakult jogvitáiban a pályázat és a jogosultság hosszabbítása kapcsán.

Frissítés 13:35

Fenti hírünk közzététele után az ATV közleményt juttatott el lapunkhoz, melyben Németh S. Szilárd így nyilatkozik:

„Miután elnémult a 92,9-es frekvencia, a Spirit FM-t működtető egyesület kérelmet adott be ideiglenes frekvencia használatra. A Spirit FM egy olyan rádió, ahol a hírműsorokban minden politikai oldal, így az ellenzék is komoly megszólalási lehetőséget kap. Ezzel a demokratikus nyilvánosság szélesedik, ami a közelgő kampányidőszakban kiemelten fontos. Tiszteletben tartjuk mindenki véleményét, de azt javasoljuk, hogy a rádiót a tartalma alapján ítéljék meg. A minőségi tájékoztatásról a közönség számára ismerős, tapasztalt szakemberek gondoskodnak.”

További hírek találhatók a Media1-en

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások