fbpx
Klubrádió riportszoba

Megérkezett a bíróságra a Klubrádió keresete, amellyel újabb pert kezdeményezett a Médiatanács ellen

Erről a Fővárosi Törvényszék adott tájékoztatást.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Megérkezett a Fővárosi Törvényszékhez a Klubrádió kereseti kérelme – írja a törvényszéki sajtószolgálat. A szűkszavú közlemény szerint 2021. április 9-én érkeztette a Fővárosi Törvényszék Közigazgatási Kollégiuma a Klubrádió Zrt. keresetét, melyben pert kezdeményezett a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ellen amiatt, hogy érvénytelennek minősítette a Médiatanács a Budapest 92,9 MHz frekvenciára kiírt pályázatra adott ajánlatot.

A tárgyalás pontos időpontjáról – amennyiben a felek a szigorított védekezésre irányadó eltérő szabályok szerint kérik bírósági tárgyalás tartását – a későbbiekben ad tájékoztatást a bíróság.

(A Klubrádió még márciusban, a fellebbezési határidő lejárata előtt közvetlenül benyújtotta a keresetet, amit az NMHH-nál kellett megtennie. Az NMHH március végén azt közölte, ő már továbbította is azt a bíróságra, de később kiderült, hogy akkor ezt mégsem tette meg és valótlan információt közölt a sajtóval. Erre került sor végül április 9-én.)

Mint arról korábban a Media1 beszámolt, a Klubrádiót arra hivatkozva zárta ki az NMHH Médiatanács az FM 92,9 MHz budapesti közösségi rádiós pályázatból, hogy a Klubrádió pályázati beadványában ellentmondó információk szerepeltek a műsortervvel kapcsolatban, valamint a Klubrádió Zrt. saját tőkéje nem éri el a törvényben előírt szintet, így el sem indulhatna közösségi rádiós pályázaton, és a Klubrádió Zrt. ellen akár kényszertörlés is indulhatott volna már, mivel működése nem felel meg a jogszabályi követelményeknek. A Klubrádió vitatta a kizárás jogszerűségét, szerintük a műsortervi ellentmondás és a gazdasági helyzetük nem teszi indokolttá a kizárásukat, ugyanis levezették a pályázatban egy üzleti terv bemutatásával, hogy hogyan fogják javítani a pénzügyi helyzetüket a frekvencia megszerzését követően, a műsortervi ellentmondás pedig valójában annyi, hogy az egyik műsor ismétlésénél egy elírás miatt néhány perces eltéréssel adták meg a műsor hosszát. Arató András, a Klubrádió tulajdonosa azt mondta, a Médiatanács végtelenül sunyi és aljas döntést hozott, a Médiatanács viszont azt közölte, hogy a médiatörvénynek megfelelően járt el.

A Klubrádiót 2021. február 14-én kapcsolták le a Budapest FM 92,9 MHz frekvenciáról, azóta, frekvencia hiányában az egyik legnépszerűbb hazai netrádióként üzemel. A frekvencia jelenleg is üresen áll. Nemrég azonban a Médiatanács bejelentette, hogy a február 15. óta kihasználatlanul álló Budapest FM 92,9 MHz frekvenciát az ATV Csoporthoz tartozó Közösségi Rádiózásért Egyesület kérelmére 2021. május 3-tól október 29-ig a Spirit FM fogja használni ideiglenes hatósági szerződés keretében, a médiaszolgáltató által a médiatörvény ezt lehetővé tevő passzusa alapján benyújtott kérelem alapján.

Az NMHH közölte a Media1.hu érdeklődésére, hogy amennyiben a bírósági pereskedés a Klubrádió számára kedvező fordulatot hozna, akkor a Spirit FM-et működtető egyesülettel kötött szerződés megszűnik, a Spiritnek le kell mondania a frekvenciáról, ugyanis erre vonatkozó bontófeltétel került az egyesülettel kötött hatósági szerződésbe.

Nem fordulhat tehát elő az a helyzet, hogy a Spirit FM miatt ne kaphatná vissza frekvenciát a Klubrádió abban az esetben, ha bíróság a Klubrádió számára kedvező ítéletet hozna.

A médiatörvény alapján ideiglenes médiaszolgáltatási jogosultságra vonatkozó kérelem esetén, ha a kérelemben foglaltak összhangban vannak a jogszabállyal, akkor az első kérelmezőnek kell odaadni a frekvenciát. A Spirit FM-et működtető egyesület mellett más társaság nem adott be ideiglenes médiaszolgáltatási kérelmet a 92,9 MHz frekvenciára.

Arató András, a Klubrádió többségi tulajdonosa élesen bírálta a Spirit FM-et, amiért az élt a jogszabály adta lehetőséggel. Arató az ATV Csoport működését a kormánypárti KESMA-hoz hasonlította. Németh S. Szilárd, az ATV Zrt. vezérigazgatója és a Spirit FM rádiót működtető egyesület elnöke erre azt válaszolta, „nem akar bekapcsolódni a sárdobálásba”, majd azt mondta, hogy fontos időszak előtt áll Magyarország, hiszen hamarosan ellenzéki előválasztások majd országgyűlési választások lesznek, a kérelmet pedig azért adták be, mert fontos, hogy ilyen helyzetben legyen egy olyan FM-frekvenciás rádió, ahol az ellenzéki vélemények is megjelenhetnek. Azt hangsúlyozta, hogy ha a Spirit FM nem kért volna ideiglenes frekvenciajogosultságot, akkor erre nem volna más felület.

A Klubrádió és az NMHH Médiatanács között nem ez az első per, ugyanis pereskedik a rádiós cég és az NMHH Médiatanács amiatt is, amiért a grémium nem volt hajlandó meghosszabbítani a Klubrádió februárban lejáró médiaszolgáltatási jogosultságát. Abban az ügyben a Fővárosi Törvényszék első fokon a Médiatanácsnak adott igazat, de a Klubrádió fellebbezett. A fellebbezés eredményéről egyelőre nem érkezett információ.

A Médiatanács arra hivatkozva tagadta meg még tavaly ősszel a Klubrádió idén februárban lejáró jogosultsága meghosszabbítására irányuló kérelem teljesítését, hogy a Klubrádió a 7 éves működése során kétszer nem adott le összesen egy-egy táblázatot az elvárt időben a műsoraival kapcsolatban. A Klubrádió szerint azonban nem volt elvárt határidő akkoriban, amikor ez előfordult, és egyébként is csak olyan apró mulasztásról van szó, ami miatt túlzó egy rádió működési jogosultságát visszavonni. A Fővárosi Törvényszék az első fokú ítéletet azzal indokolta, hogy a Klubrádió a korábbi jogsértései ügyében nem nyújtott be fellebbezéseket, ezért azok jogerőssé váltak, így a két bírság a médiatörvény alapján kizáró okot jelentett a 92,9 MHz frekvenciajogosultság meghosszabbítására irányuló kérelem elbírálásakor. A Klubrádió azt mondta, azért nem fellebbezett a bírságok miatt, mert azok mértéke olyan csekély volt (körülbelül 30 ezer forint), hogy a pereskedés többe került volna, mint a bírság, ezért inkább célszerűbbnek látták befizetni azokat.

Az ügy előzményeiről itt írtunk.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Szóljon hozzá!