fbpx
rádió, mikrofon

Bírálja a Spirit FM-et a Klubrádió – reagált rá a Spirit

Felháborodott közleménnyel reagált a Klubrádió arra, hogy a február óta üresen álló, jelenleg is pereskedés tárgyát képező egykori frekvenciájára, a Budapest FM 92,9 MHz-re ideiglenes médiaszolgáltatási jogosultságot kap a Spirit FM. A Spirit FM szerint azonban ha nem kérnek ideiglenes jogosultságot, egyetlen jelentősebb budapesti rádiós frekvencián sem szólalhatna meg ellenzéki hang a választások előtt.

Dühösen reagált szerdán, nem sokkal ezelőtt a Klubrádió arra, hogy mint arról az NMHH Médiatanács nyilvános közleménye alapján a Media1 is beszámolt kedden, az ATV Csoporthoz tartozó Spirit FM rádiót működtető Közösségi Rádiózásért Egyesület ideiglenes médiaszolgáltatási jogosultságot kért és kapott a médiatörvény ezt lehetővé tevő paragrafusa alapján a Klubrádió által idén február 14-ig használt, jelenleg kihasználatlanul álló frekvenciára.

Közleményében azt írja az Arató András érdekeltségében lévő Klubrádió, hogy megütközéssel értesültek a sajtóból a hírről, hogy az NMHH Médiatanácsa ideiglenes kereskedelmi rádiós szerződést köt a rádióval a Klubrádió által használt 92,9 MHz-es frekvenciáról.

A Klubrádió szerint a Médiatanács eljárása elfogadhatatlan, mivel a kérdéses frekvencia többszörös per tárgya, részben a Klubrádió frekvencia-hosszabbításának megtagadása, részben „a frekvencia-pályázat törvénytelen és tisztességtelen lebonyolítása miatt”.

A Klubrádió úgy véli, az ügy gyanús, hiszen az NMHH Médiatanácsa korábban a Spirit FM pályázatát kizárta a 92,9 MHz-es frekvenciára vonatkozó pályázaton. (Bár a közlemény ezt nem említi, a Media1 olvasói előtt ismert, hogy a Médiatanács a Klubrádió pályázatát is kizárta, és eredménytelennek nyilvánította az eljárást. Mindkét fél, a Spirit FM és a Klubrádió is jogsértőnek vélte a saját kizárását.)

A Klubrádió kormányzati háttéralkut sejtet

A Klubrádió közleményében furcsállja, hogy a Spirit FM „megtáltosodott” hirtelen. Közleményében a rádió sejtetni engedi, hogy az ATV Csoport valamilyen szolgálatot tehet a kormánynak, és egyfajta jutalmul kapta meg a frekvenciahasználatra vonatkozó jogosultságot.

A Klubrádió különösnek találja, hogy a Spirit FM miért kap frekvenciát, hiszen „eddig is volt budapesti frekvenciája, a 87,6 MHz-en, aminek a használatáról most sietősen lemondott – nyilván csak ideiglenesen…”  (A Spirit FM korábban azt nyilatkozta, azért szeretne a meglévő frekvenciájáról, a Budapest-Belváros FM 87,6-ról mihamarabb elköltözni, mivel annak vételkörzete a belvárosra korlátozódik.)

Klubrádió riportszoba
Klubrádió

A Klubrádió hozzátette, nem lát abban semmi meglepőt, hogy

az NMHH Médiatanácsa „fittyet hány a tisztességnek egy perben álló frekvenciával megjutalmazza a kormánynak kedves média-csoportot és ismételten figyelmen kívül hagyja a Klubrádió húsz év alatt kialakult, stabil, több százezer fős hallgatói táborának érdekeit”.

Azonban a Klubrádió szerint

„az ATV-csoport eljárása számos kérdést vet fel, egyebek mellett a csoporthoz tartozó médiumok függetlenségével és elfogulatlanságával kapcsolatban. Ebben a helyzetben az ATV-csoport médiumai már csak nehezen vagy alig lesznek megkülönböztethetők a kormánypárti KESMA-csoport mintegy ötszáz darabos gyűjteményétől”.

A Klubrádió közleménye azzal zárult, hogy a jogállam és a médiaszabadság lebontása a koronavírus járvány okozta válság alatt is zavartalanul folytatódik.

Reagált a Spirit FM

A Klubrádió közleményére a Spirit FM-et működtető egyesület is közleménnyel reagált. Ebben azt írják, hogy a Közösségi Rádiózásért Egyesület a médiatörvény vonatkozó szabálya alapján kérelmet adott be ideiglenes frekvencia használatért a Médiatanácshoz, tekintettel arra, hogy február óta üresen áll az FM 92,9, márpedig

„a Spirit FM azt szeretné, hogy a budapesti hallgatók ne maradjanak olyan rádió nélkül, ahol a többoldalú, kritikus gondolkodás teret kap, ezzel is biztosítva a nyilvánosság sokszínűségét”.

A Spirit FM hozzátette: azzal, hogy az ideiglenes engedélyt megkapta és átköltözik a 92,9 MHz-re, komoly anyagi terhet is vállal, köteles jelentős frekvenciadíjat fizetni, mivel az engedélyt csak kereskedelmi rádióként kaphatta meg.

Németh S. Szilárd, az ATV Zrt. vezérigazgatója és a Spirit FM rádiót működtető egyesület elnöke hozzátette:

„Nem szeretnék beszállni a sárdobálásba, ezért csak annyit szeretnék reagálni a Klubrádió közleményére, hogy fontos időszak előtt áll Magyarország, hiszen hamarosan ellenzéki előválasztások majd országgyűlési választások lesznek, márpedig fontos, hogy ilyen helyzetben legyen egy olyan FM-frekvenciás rádió, ahol az ellenzéki vélemények is megjelenhetnek. Ha a Spirit FM nem kért volna ideiglenes frekvenciajogosultságot, akkor erre nem láttam volna más rádiós felületet.”

Keverőpult a Spirit FM stúdiójában
Keverőpult a Spirit FM stúdiójában. Fotó: Media1

A Spirit FM egyúttal bejelentette, hogy Szöllősi Györgyi, Tatár Csilla, Somos András és Puzsér Róbert műsorvezetése mellett Lampé Ágnes is csatlakozik a fejlesztések előtt lévő rádió stábjához. (Mint arról korábban beszámoltunk, Lampét néhány hónappal ezelőtt a Klubrádió elbocsátotta.)

További híreket találhat a Media1.hu-n!

Borító: Stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

/** * andre clever */