fbpx
Klubrádió Hadd szóljon!

Egymást segítik a Klubrádió hallgatói a vasárnap éjszaka bekövetkező elnémítás kapcsán

A Klubrádió FM adásának vasárnap éjjel várható határozatlan idejű elnémítása miatt a hallgatók alulról szerveződve olyan csoportot hoztak létre, mely segítséget nyújt, hogy azok se maradjanak le kedvenc műsoraikról, akiknek nincs meg a tudása vagy a technikai háttere az internetrádiózáshoz. Van olyan társasház, ahol a lakók a szomszédokat wifivel segítik, máshol technikai berendezésekkel támogatják a rászoruló szomszédokat, hogy ne maradjanak le a Klubrádió „szamizdat” adásáról.

Ahogy korábban megírtuk, a Klubrádió február 14-én, most vasárnap 23:59 után (épp egy nappal a rádiózás világnapját követően) kénytelen felhagyni az egyetlen még meglévő FM-frekvenciája, a Budapest 92,9 MHz használatával. Ennek oka, hogy a kizárólag kormánypárti szavazatokkal megválasztott Médiatanács-tagok úgy határoztak, nem hosszabbítják meg a rádió médiaszolgáltatási jogosultságát, és a bíróság sem nyújtott jogvédelmet a médiaszolgáltató számára, mely ugyan pályázatot nyújtott be az FM 92,9 MHz frekvenciájának használatára, ám a pályázati eljárást a Médiatanács felfüggesztette egy kormányközelből létrehozott új vállalat, az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. jogorvoslati eljárása miatt.

Frekvencia hiányában hétfőn pontban 0 órától kizárólag már csak online, a www.klubradio.hu weboldalon, illetve a különféle netrádiózásra alkalmas mobilapplikációkkal, illetve akár okostévén, vagy speciális eszközökkel, például webshopokból is beszerezhető internetrádiós eszközökkel lehet elérni a médiahatósággal mintegy egy évtizedes harcban lévő „zebrás rádió” adását.

Mivel sok idős, illetve a technika terén kevésbé járatos hallgató nehezen bánik az online felületekkel, a hallgatók egy része olyan Facebook-csoport indított, amelyben egymást segítik a legváltozatosabb módszerekkel. „Az internetes Klubrádió (iKlubrádió) elérését segítő csoport” három napja alakult és máris mintegy 1500 tagja van.

A csoportban található bejegyzések legfőképp az online felület használatáról, a WiFi és a Bluetooth beállításokról, valamint anyagi támogatásról szól, de találhatók az oldalon olyan támogatói hozzászólások is, amelyekkel a rádió munkatársait biztatják, hogy ne adják fel.

Klubrádió
A Klubrádió rádióstúdiója

Az egyik rádiós munkatárs megilletődve említette lapunknak, hogy az oldalon olyan bejegyzéssel is találkozott, ahol az egyik lakóházban egy jó szándékú ember kifüggesztette, hogy ha a Klubrádió internetes vételéhez valakinek segítségre van szüksége, akkor szívesen segít benne, majd megadta a telefonszámát.

Van, aki azt vállalta, hogy megosztja a wifijét a kevésbé jómódú szomszédjával, hogy az el tudja érni a netrádiót, mások olyan telefonokat gyűjtenek, amelyekre feltelepíthető olyan alkalmazás, ami lehetővé teszi a rádió elérést.

„Ez egészen elképesztő megható” – írta nekünk Bálint Judit, a közéleti műsorok szerkesztőségvezetője.

iKlubrádió facebook csoport
Szomszédok is segítenek egymásnak. Fotó: Facebook-csoport

A Klubrádió mellett korábban az amerikai és a francia kormány, a Riporterek Határok Nélkül (RSF), a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI), a  MUKESZ, és az Európai Bizottság is kiállt nyilatkozataiban, valamint a hazai ellenzék több képviselője is megszólalt a rádió érdekében, valamint az Európai Parlament plenáris vitán vitatja meg márciusban a hazai médiahelyzetet.

A Médiatanács elnöke azonban csütörtök este közölte: ő a jogállamiság híve, és szerinte valójában a Klubrádió eltaktikázta magát, hiszen ha nem kérte volna, hogy hosszabbítsák meg a sugárzást, akkor még lett volna idő a pályázati eljárást lebonyolítani úgy, hogy azon neki is esélye legyen, sőt plusz pontot szerezhetett volna. Karas szerint a Klubrádió körül csak hisztéria van, emellett hangsúlyozta, hogy a médiaszolgáltatási jogosultság meghosszabbítása csak egy kedvezmény azoknak, akiknek ezt a törvény lehetővé teszi, de a Klubrádió esetében ez kizárt a korábbi bírságaik miatt. A Klubrádió szerint azonban eltúlzott dolog egy rádiót elnémítani azért, mert működése 7 éve során összesen kétszer az adatszolgáltatási táblázata hiányos volt. Arató András, a rádió tulajdonosa szerint valójában adminisztratív hibákról van szó, és a grémium ezeket csak ürügyként használja fel ellenük.

A Klubrádióval kapcsolatos további írásaink IDE kattintva érhetők el.

További híreket talál a Media1.hu-n!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások