fbpx
A Telex indulása 2020. október 2-án. Kockás ingben Kárpáti Márton, a Van Másik Kft. ügyvezető-tulajdonosa, mellette balra a főszerkesztő, Munk Veronika

Munk Veronika marad a Telex főszerkesztője akkor is, ha Dull Szabolcsot már nem köti szerződés az Indexhez

Munk Veronika erről a HVG-nek adott interjúban beszélt, és elmondta azt is, hogyan lett a Telex főszerkesztője. Szavaiból kiderült az is, hogy nem tettek le a fizetőkapus elképzelésükről és részvénytársasággá kívánnak átalakulni a későbbiekben. Az Index magasabb látogatottsága kapcsán a Telex-főszerkesztő hírszeméttel emelhető látogatottságról beszélt.

Portréinterjút közöl a legújabb HVG Munk Veronikával, a másfél hónapja elindult Telex főszerkesztőjével, aki Dull Szabolcs, az Indextől történő nyári elbocsátása után mondott fel volt az Indexnél, ahol addig főszerkesztő-helyettes volt.

Dull Szabolcs
Dull Szabolcs, az Index egykori főszerkesztője az elbocsátásakor elhagyja az épületet. Fotó: Huszti István

Az interjúból Munk Veronika szavai alapján kiderült, hogy bár Dull Szabolcs menesztése vezetett az Index stábjának felmondásához, de ő, mármint Munk Veronika marad a Telex főszerkesztője azután is, ha 2021 februárját követően Dull Szabolcs is csatlakozik az új internetes laphoz, ezt a pozíciót tehát nem csak ideiglenesen tölti be.

Az Index stábjának bejelentése.
Az Index stábjának bejelentése a tömeges távozási szándékról, középen Munk Veronikával. Fotó: Bődey János / Index

Munk Veronika azt mondta erről, nagyon várja, hogy Dull csatlakozzon hozzájuk, de erre eleve februárnál előbb nem kerülhet sor, hiszen szerződés köti még Dullt az Indexhez. (Munk Veronika ezt ugyan nem fejtette ki az interjúban, azonban más forrásból ismert, hogy Dull versenytilalmi megállapodást kötött az Indexszel, és vissza kellene fizetnie a versenytilalomért kapott juttatást, ha a versenytilalmi idő lejártát megelőzően tudását, kapcsolatrendszerét az Index valamely versenytársánál elkezdené kamatoztatni, illetve még nem járt le a felmondási ideje.)

Munk így nyilatkozott:

„Mi Szabolccsal, nagyon jóban vagyunk, hasonlóan gondolkodunk szakmai kérdésekről. Februárig őt az Indexhez köti a szerződése, addig a jogi tanulmányaira koncentrál. De nagyon várom, hogy jöjjön már. Rengeteg feladat van, amiben iszonyatosan nagy szükség van rá. A Telex főszerkesztője pedig én vagyok, és én leszek.”

Nem készítették elő előre a Telex.hu-t

Arra, hogy mivel számítani lehetett rá, hogy az Index szerkesztőségének és a kiadójának konfliktusa töréshez vezet majd, és emiatt nem kezdődött-e meg a Telex előkészítése már a tömeges felmondások előtt, Munk Veronika így felelt a HVG-nek:

„Én azon dolgoztam, hogy valahogyan oldjuk meg a problémáinkat. Annyira szerettem ott dolgozni, és olyan elvitathatatlannak tartottam az Index jelentőségét, hogy nem gondolkodtam azon, mi lesz utána. Lehet, hogy okosabb lett volna, mert jelenleg rengeteg bosszúságot okoz, miért nincs már kész megannyi fejlesztés. De én csak egy dologban tudok szenvedéllyel benne lenni. A felmondás pillanatáig ez az Index volt.”

Munk Veronika
Munk Veronika, a Telex főszerkesztője
Fotó: archív

Kárpáti Márton kérte fel a Telex főszerkesztőjének

Felmerült az is az interjúban, hogyan dőlt el egyáltalán, hogy Munk Veronika lesz a Telex főszerkesztője. Munk azt felelte erre a HVG-nek, hogy még az Indexben dolgozott, amikor Kárpáti Márton, az Index volt főszerkesztő-helyettese (a Telexet működtető Van Másik Kft. tulajdonosa és ügyvezetője) szabadult a szerződéses kötelességei alól az Indexnél, és megalapította a Van Másik Kft.-t, majd ő kérdezte meg a felmondás után Munktól, vállalná-e egy új portál főszerkesztői feladatait. Munk erre a felkérésre azonnal igent mondott, egy percet sem gondolkodva mondta rá: oké, csináljuk,

„mert a közös cél fontos volt annyira, hogy megpróbáljam. Éreztem, hogy az egyetlen hiba, amit el tudunk követni, hogy ha kísérletet sem teszünk az építkezésre”.

Kárpáti Márton, az Index volt főszerkesztő-helyettese, a Telexet elindítani tervező Van Másik Kft. tulajdonosa és ügyvezetője
Kárpáti Márton, az Index volt főszerkesztő-helyettese, a Telexet elindítani tervező Van Másik Kft. tulajdonosa és ügyvezetője

Nem tudják teljesen felhőtlenül megélni a mostani építkezős időszakot

A HVG interjújából kiderül, hogy a Telex építkezésével és létrejöttével keletkezett szabadságfokot egyelőre nem tudják teljesen felhőtlenül megélni. Ennek oka az, hogy nem mindenkit tudtak átvenni az egykori 90 fő körüli indexes stábból a tömeges távozások után.

Munk Veronika azt nyilatkozta erről az HVG-nek, kaptak is, okoztak is sebeket, de egyiket sem tudja egy személyben magára vállalni, mert a bántások sosem szóltak egyedül neki szóltak, és a fájdalmat okozó döntéseket sem egyedül hozta meg. A Telex főszerkesztője az elmúlt pár hónap legfájdalmasabb részének nevezte, hogy nem tudtak annyian együtt maradni, ahányan voltak az Indexnél.

„A Telexszel szerzett szabadságunkat és az építkezés nagyszerűségét nem csak azért tudjuk nehezen megélni, mert rengeteg feladatunk van, de az elmúlt hetek lelki terhei is gátolják. Majdnem kilencven ember érez egyfajta poszttraumás stresszt. Ami velünk történt, azt hatalmas feladat feldolgozni, idő viszont nincs rá.”.

Nem akarnak revansot venni

A beszélgetésben szóba került, hogy egy szerkesztőséget motiválhat-e valamilyen demokratikus revansvágy. A Telex főszerkesztője azt mondta, ő maga nem aktivista alkat, harcolni sem szeret, hanem a saját értékrendje szerinti újságot akar készíteni, megírni, ami van.

Hozzátette, van egy nagyon részletes etikai kódexük, amiben leírták az értékrendjüket, és mindenki számára elérhetővé is tették. Azt mondta:

a Telexet nem vezérli az odamondás, de az sem volt kérdés, hogy elhallgatni sem fognak, tehát ha az Indexben nem lehet már megfelelően dolgozni, akkor majd lehet máshol.

Rosszabb körülmények között, kisebb fizetésért

A beszélgetésben szóba került, hogy a Telex munkatársainak most kisebb a bére, mint az Indexnél volt, a körülmények ilyen téren rosszabbak, mint az Indexnél volt, ami kivételes munkahelynek számított, de most mégis nyugodtabbak és boldogabbak.

„A Telexben nem csak akkor szembesülünk a különbséggel, amikor a fizetésünket utalják. Reggel én mosogatom el a koszos bögréket, és előfordult, hogy helyettesemmel, Rovó Attilával az irodaként szolgáló 110 négyzetméteres lakás vécéjéből intéztünk egy videó-konferenciahívást, mert másutt nem volt hely. Azóta home office-ra álltunk át. Hogy az Index innen nézve sok tekintetben valóságos Ferrari volt, az leginkább Uj Péter érdeme, aki karizmatikus lényével és jövőbelátó képességével húsz éve megteremtette a siker alapjait. Mégis nyugodtabbak és boldogabbak vagyunk a Telexnél. A magunk urai vagyunk, és ez összességében sokkal kényelmesebb.”

Sok még a fejlesztési feladat a Telexnél

Munk azt is mondta, sokat stresszelnek amiatt, hogy a Telex felülete egyelőre fapados, de folyamatosan születnek ezzel kapcsolatban újabb és újabb fejlesztések, és várja nagyon, hogy elkészüljön a mobilapplikációjuk.

Hozzátette, az olvasókat bevonják a problémába és a szerkesztőség is tudomásul veszi, hogy most ilyen a helyzet.

Hírszeméttel emelhető látogatottság

Szóba került a Telex az Indexénél egyelőre kisebbnek mutatkozó látogatottsága is. Munk Veronika azt mondta erről: mivel a napi mintegy 500 ezres olvasói bázisuk megvan, ez szuper, a visszajelzések is jók, ezért elégedett az eredményekkel. (Az első hivatalos, a DKT/eGemius által mért látogatottsági adatokról itt írtunk bővebben.)

Munk Veronika hozzátette: az olvasottság csak addig fontos, amíg hirdetési bevételekből élnek, ők azonban szeretnének előfizetési díjat kérni, és onnantól ez már kevésbé lesz fontos, nem lesznek kitéve a hirdetési piacnak annyira.

Munk Veronika az interjúban a látogatottsági adatokra vonatkozó kérdésben bírálta az Indexet, mely „hírszeméttel” éri el mostani látogatottságát.

„Ha nagyon akarnánk, tudnánk mi is olyan újságot csinálni, amiből lényegesen több klikkünk lenne. De a kollégákkal azt beszéltük meg, legyen a Telex hírszemét nélküli felület, ami kicsit mélyebb, még ha ettől kicsit lassabb is. Azt gondoljuk, ebből van hiány, és ezt értékelik az olvasók. Egyelőre úgy tűnik, jól számoltunk.”

Szóba került az is, hogy a Telexnél most először dolgozik együtt a férjével, Nádori Péter internetes szakemberrel, az Origo korábbi főszerkesztőjével, aki beszállt a lap menedzselésébe. Azt mondta erről Munk Veronika, nem kerültek főnök-beosztotti viszonyba egymással Nádorival, hanem mindkettejük főnöke Kárpáti Márton, ezzel is elkerülik a családi konfliktusokat. Emellett otthon igyekeznek kerülni a munkahelyi témákat, ahogy tették ezt akkor is, amikor Nádori volt az Origo főszerkesztője, Munk pedig az Index oszlopos tagja volt, vagyis konkurens lapok munkatársai.

A dolgozóknak még nincs üzleti részesedése a Telexet működtető cégben, de idővel lesz

A HVG rákérdezett arra is, hogy van-e már részesedése a volt indexes dolgozóknak a lap kiadójában. (Kárpáti Márton tett erre vonatkozó ígéretet korábban a Media1 rádió- és podcast műsorában.)

Munk Veronika azt felelte, hogy a Van Másik Kft, azaz a Telex kiadója jelenleg is Kárpáti Mártoné, de valóban részvénytársasággá akarják alakítani azt, amelyben minden munkatársnak tulajdonrésze van. „Feltettem rá az életemet, all in” – mondta még Munk Veronika, de szavaiból az végül nem derült ki, mikorra történhet meg a részvénytársasággá alakulás és a dolgozói részvények kiosztása.

A teljes interjú a HVG-ben olvasható, ahol Munk Veronika sok személyes dolgot is elárult magáról és beszélt arról is, amikor a kiszolgáltatott helyzetbe került prostituáltakról közölt nagy hatású cikksorozatot, de további kijelentéseket is tett a Telexről.

További hírek találhatók a Media1-en! RSS-csatornánkra itt, hírlevelünkre itt, Facebook-oldalunkra itt lehet feliratkozni.

A Telex.hu-val kapcsolatos korábbi írásaink itt találhatók. Az Index.hu-ról itt olvashatja korábbi írásainkat.

Még nem mondott igent a Telexnek Dull Szabolcs, az Index nyáron elbocsátott főszerkesztője | Media1

Az Index júliusban elbocsátott főszerkesztője a Szabad Pécsnek adott interjúban azt mondta, nem vette el a kedvét a médiától az Indextől való menesztése, és bár hamarosan végez a jogi tanulmányaival, nem gondolkodik azon, hogy abbahagyná az újságírást, ugyanis fontosabbnak tartja a mostani hivatását.

Borító: A Telex indulása 2020. október 2-án. Kockás ingben Kárpáti Márton, a Van Másik Kft. ügyvezető-tulajdonosa, mellette balra a főszerkesztő, Munk Veronika szimbolikusan lenyom egy piros gombot. Fotó: Facebook / Telex

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások