fbpx
A közmédia gyártóbázisa Budapesten a Kunigunda útján. Fotó: Ladányi András / Media1

Újabb hírmanipuláció a közmédiánál

Lelepleződött, hogy a közmédiához tartozó hirado.hu a napokban egy 2014-ben készült balkáni videóról állította azt, hogy az Bogdán László, Cserdi nemrég elhunyt és idén júliusban eltemetett polgármesterének temetésén készült. A közmédia nem kért elnézést a történtek miatt, sőt úgy tesz, mintha nem is történt volna semmi aggályos, amiért magyarázattal kellene szolgálnia.

Kedden a hirado.hu-n megjelent egy írás, mely Cserdi július végén eltemetett polgármesteréről, Bogdán Lászlóról szólt. A „Bogdán László: a cigányoknak Tamás bátya, a magyaroknak Luther King” című hosszú cikk Szerencsés D. Márton és Zsolnai György neve alatt jelent meg. A 444.hu egyik olvasója azonban kiszúrta, hogy a hosszú, oknyomozó portréként és riportként tálalt cikkben, rögtön az elején manipulálják az állami médiavállalat online tartalomszolgáltatásának látogatóit.

„Végső búcsú Bogdán Lászlótól – Cserdi 2020.07.24.” címmel ugyanis egy olyan YouTube-videót ágyaztak be, mely az egykori Jugoszlávia területén népszerű hegedűs, Boban Kosztics (művésznevén Boban Voz) 2014-es, szerbiai temetéséről készült.

A Bogdán László temetéseként bemutatott videó egyébként már csak azért is feltűnő volt, mivel a felvételen látszott, hogy kabátban vannak az emberek, márpedig egy júliusi temetési időpont alatt még a gyász sem indokolja kabát viselését.

Erről az alábbi videóról van szó.

További érdekesség, hogy az állami médiavállalat munkatársai úgy számoltak be a temetésről, mintha annak szemtanúi lettek volna, de ha így történt, érthetetlen, miért egy évekkel ezelőtti videót tettek közzé egy másik személy temetéséről.

A 444.hu írásának megjelenése után a hirado.hu mintha mi sem történt volna, a történtek említése, illetve bármiféle magyarázat nélkül törölte a félrevezető videót a cikkből, tehát még csak elnézést sem kért az eset miatt.

Mint arról a Media1 júliusban elsőként beszámolt, a hirado.hu főszerkesztői posztján változás volt. Leitner Attila, az új közmédiás főszerkesztő a Lokál című kormányközeli, Habony Árpád nem hivatalos miniszterelnöki tanácsadó tulajdonolta bulvárnapilapnak volt a főszerkesztője, majd később az ugyancsak Habony nevével fémjelzett, tavaly indult V4 Agency nevű nemzetközi hírügynökség egyik vezető munkatársa volt egy ideig, ezután bízták rá a hirado.hu irányítását a pozícióra két éve kinevezett Csatári Patrik után.

A Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója Dobos Menyhért, míg az MTVA vezérigazgatója változatlanul az a Papp Dániel, akiről évekkel korábban a bíróság jogerős ítéletben mondta ki, hogy jogszerűen nevezhető hírhamisítónak.

További hírek találhatók a Media1-en. RSS-csatornánk ITT található, Facebook-oldalunk ITT érhető el.

Borító: A közmédia gyártóbázisa Budapesten a Kunigunda útján. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások