A közmédia gyártóbázisa Budapesten a Kunigunda útján. Fotó: Ladányi András / Media1

Újabb hírmanipuláció a közmédiánál

Lelepleződött, hogy a közmédiához tartozó hirado.hu a napokban egy 2014-ben készült balkáni videóról állította azt, hogy az Bogdán László, Cserdi nemrég elhunyt és idén júliusban eltemetett polgármesterének temetésén készült. A közmédia nem kért elnézést a történtek miatt, sőt úgy tesz, mintha nem is történt volna semmi aggályos, amiért magyarázattal kellene szolgálnia.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Kedden a hirado.hu-n megjelent egy írás, mely Cserdi július végén eltemetett polgármesteréről, Bogdán Lászlóról szólt. A „Bogdán László: a cigányoknak Tamás bátya, a magyaroknak Luther King” című hosszú cikk Szerencsés D. Márton és Zsolnai György neve alatt jelent meg. A 444.hu egyik olvasója azonban kiszúrta, hogy a hosszú, oknyomozó portréként és riportként tálalt cikkben, rögtön az elején manipulálják az állami médiavállalat online tartalomszolgáltatásának látogatóit.

„Végső búcsú Bogdán Lászlótól – Cserdi 2020.07.24.” címmel ugyanis egy olyan YouTube-videót ágyaztak be, mely az egykori Jugoszlávia területén népszerű hegedűs, Boban Kosztics (művésznevén Boban Voz) 2014-es, szerbiai temetéséről készült.

A Bogdán László temetéseként bemutatott videó egyébként már csak azért is feltűnő volt, mivel a felvételen látszott, hogy kabátban vannak az emberek, márpedig egy júliusi temetési időpont alatt még a gyász sem indokolja kabát viselését.

Erről az alábbi videóról van szó.

További érdekesség, hogy az állami médiavállalat munkatársai úgy számoltak be a temetésről, mintha annak szemtanúi lettek volna, de ha így történt, érthetetlen, miért egy évekkel ezelőtti videót tettek közzé egy másik személy temetéséről.

A 444.hu írásának megjelenése után a hirado.hu mintha mi sem történt volna, a történtek említése, illetve bármiféle magyarázat nélkül törölte a félrevezető videót a cikkből, tehát még csak elnézést sem kért az eset miatt.

Mint arról a Media1 júliusban elsőként beszámolt, a hirado.hu főszerkesztői posztján változás volt. Leitner Attila, az új közmédiás főszerkesztő a Lokál című kormányközeli, Habony Árpád nem hivatalos miniszterelnöki tanácsadó tulajdonolta bulvárnapilapnak volt a főszerkesztője, majd később az ugyancsak Habony nevével fémjelzett, tavaly indult V4 Agency nevű nemzetközi hírügynökség egyik vezető munkatársa volt egy ideig, ezután bízták rá a hirado.hu irányítását a pozícióra két éve kinevezett Csatári Patrik után.

A Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója Dobos Menyhért, míg az MTVA vezérigazgatója változatlanul az a Papp Dániel, akiről évekkel korábban a bíróság jogerős ítéletben mondta ki, hogy jogszerűen nevezhető hírhamisítónak.

További hírek találhatók a Media1-en. RSS-csatornánk ITT található, Facebook-oldalunk ITT érhető el.

Borító: A közmédia gyártóbázisa Budapesten a Kunigunda útján. Fotó: Ladányi András / Media1

Szóljon hozzá!