fbpx
G7, 444.hu

Új túlélőterv a veszteséges 444.hu-nál és a G7.hu-nál

Nem fest túl derűs képet a vállalat helyzetéről a 2017-es alapítású g7.hu gazdasági híroldalt működtető nonprofit részvénytársaság pénzügyi beszámolója, és a másik online szereplő, a 444-et működtető Magyar Jeti sem áll jól. Most fontos lépéseket tesz mindkét oldal.

A 2018-as 13 millió forintos árbevételét megtöbbszörözve 2019-ben 53 millió forint nettó árbevételt tudott elérni a g7.hu gazdasági oldalt működtető G-7.hu Nonprofit Zrt. A jellemzően mindössze napi néhány, ám magas minőségű tartalmat közlő, a G7 impresszuma szerint 8 fős újságírói gárdát foglalkoztató, a Central Médiacsoporthoz tartozó 24.hu-val partnerségben lévő,  fele részben Varga Zoltán milliárdos üzletember (a Central Médiacsoport tulajdonosa), fele részben a corvinusos oktató, dr. Reszegi László érdekeltségében lévő önálló nonprofit részvénytársaság

az árbevétel megtöbbszöröződése ellenére egyelőre továbbra is csak vitte a pénzt: a vállalat jelentős, 40,5 millió forint összegű veszteséget ért el.

Ez az Opten céginformációs rendszerből derül ki. A veszteség mértéke egyébként javulásnak számít a 2018-as eredményhez képest, amikor még 74 millió forint veszteséget produkált a G7.hu-t működtető nonprofit médiacég. A cég első, 2017.07.18.-tól 2017.12.31.-ig tartó tört évében 2 millió forint árbevételre tudott szert tenni és 20 milliós veszteségük volt.

G7.hu Gazdasági hírmagazin nyitóoldal
A G7.hu gazdasági hírmagazin nyitóoldala

Elindult a G7 támogatási programja

A szerkesztőség most támogatói programot hirdetett honlapján: arra kérik az olvasóikat, hogy ha értékesnek tartják munkájukat, fizessenek bankkártyával PayPal segítségével a G7 számára egy tetszőleges összeget. A támogatási programot azzal magyarázzák, hogy a független nyilvánosság tere, finanszírozási lehetőségei folyamatosan szűkülnek, ezért egyre nehezebb dolguk van, miközben az alapos és minőségi munka pénzbe kerül.

„Minél több bevételi lábra támaszkodhat egy újság, annál nagyobb esélye van arra, hogy hosszú távon is meg tudja tartani a szerkesztősége és tartalmi megközelítése szabadságát. Ha te is úgy érzed, hogy fontos és értékes, amit csinálunk, és megteheted, akkor támogass minket, úgy, mintha előfizetnél. Ezzel növeled a működésünk biztonságát, és hozzájárulsz ahhoz, hogy olyan minőségben írhassuk az újságot továbbra is, ahogy eddig” – írják.

A G7.hu-t 2017 őszén, a korábban mértéktartónak számító Figyelő és a Világgazdaság kormánypárti kézre kerülését követően indították el, de az ötlet már évekkel korábban az Index gazdaság rovatában az akkori újságírói közösségben megszületett. Az oldalt működtető cégbe történő befektetéskor Varga Zoltán azt mondta, az elképzelés azért tetszett meg neki, mert az említett üzleti lapokkal történteket követően úgy érezte, hogy a gazdasági döntéshozóknak nagy igénye lett egy új hiteles oldalra. Azt is mondta, hogy a szélesebb célközönség számára érthetőbbé szeretnék tenni a gazdasági eseményeket.

A G7 a Digitális Közönségmérési Tanács (DKT) / Gemius mérése alapján 2020 júniusában 537.613 egyedi látogatót ért el, és 1,5 millió oldalletöltésük volt (multiplatform, belföldi és külföldi látogatói forgalom együttesen).

Egyes exkluzív tartalmakhoz csak előfizetők férhetnek majd hozzá a 444-en

Megkezdte olvasói támogatási programjának átalakítását a 444.hu. Honlapjukon azt írják, hogy a járvány miatti gazdasági válság és a nyilvánosságot megszálló hatalom miatt 1990 óta nem volt ilyen nehéz helyzetben a magyar sajtó, és ezért sosem volt még nagyobb szükség rá, hogy maradjon, aki megírja/elmondja az igazságot és most új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

444.hu nyitóoldal
A 444.hu nyitóoldalának egy részletea

Az Uj Péter főszerkesztette lap azt írja, hogy éppen most láttuk, ahogy a könyörtelen hatalmi gépezet pillanatok alatt bedarálta a magyar média egyik legfontosabb szereplőjét. A 444 szerint vélhetően az utolsó pillanatban vagyunk, amikor még megvédhető a szabad sajtó, ehhez viszont az olvasók segítsége kell, illetve változtatni kell.

Az újság működését ezért új alapokra helyezik annak érdekében, hogy függetlensége biztosított maradjon. „Ebben az új rendszerben te, kedves olvasó, regisztrált, kiszámítható módon adsz, cserébe pedig még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz. Így tudunk majd fejlődni, bővülni, új munkatársat toborozni.

Akik most velünk tartanak, azok exkluzív anyagokat és más extrákat kapnak tőlünk. Kapcsolatban leszünk velük, a következő hetekben és hónapokban együtt alakítjuk majd a lap életének következő szakaszát. Azt szeretnénk, hogy a legtöbb hírünk továbbra is ingyenesen elérhető maradjon mindenkinek, ezért is fontos, hogy akik megengedhetik maguknak, vegyenek részt a lap finanszírozásában. Lépj a Körön belülre, és lesz 444. Lesz magyar nyelven igazi sajtó.”

Azt írják, hogy a Körhöz csatlakozó, regisztrált támogatókkal közösen fogják kitalálni, milyen kedvezmények, juttatások, exkluzív tartalmak igazán fontosak a számukra, és ezekhez csak ők kapnak majd hozzáférést. Hogy ez fizetőkapus működést jelent-e, azt írták: „azt szeretnénk, hogy a legtöbb anyagunk továbbra is ingyenesen elérhető maradjon, ezért is fontos, hogy akik megengedhetik maguknak, azok vegyenek részt a lap finanszírozásában.”

Bár a 2019-es pénzügyi beszámolójukat még nem adták le (a koronavírus miatt a kormány erre haladékot adott a gazdaság szereplőinek), ahogyan arról a Media1 tavaly beszámolt, a vállalat évek óta jelentős veszteséget termel: a cég a megalapítása óta még egyszer sem tudott nyereséget elérni, és 100 millió forintot meghaladó veszteségük volt 2018-ban, de Kardos Gábor vezérigazgató ennek kapcsán tavaly optimistán nyilatkozott a Media1-nek.

Nemrég viszont egy nyomtatott magazint is kiadtak, hogy veszteségeik mértékét csökkenteni tudják.

A hétvégén számoltunk be arról, hogy az mfor.hu/Privátbankár.hu/Piac és Profit csoport is épp megújulásán, és egy új értékesítési stratégia bevezetésén dolgozik. Ők egyébként pénzügyileg eredményesen, szerény nyereséges mellett működnek.

További hírek találhatók a Media1-en! RSS csatornánkra ITT iratkozhat fel, Facebook-oldalunk ITT található, míg napi hírlevelünkre itt lehet feliratkozni.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások