fbpx
444

Jelentős veszteség a 444-nél, de a vezérigazgató szerint ez az építkezés része

A 444 tulajdonosa, mely megalapítása óta még egyszer sem tudott nyereséget elérni, 100 millió forintot meghaladó veszteséget ért el 2018-ban. Kardos Gábor a Media1-nek elmondta, mi van a korábbi évekhez képest nagyobb veszteség mögött, és elárulta, mikorra számítanak nyereségre.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Tavaly sem tudott nyereséget termelni a 2013-ban alapított Magyar Jeti Zrt., a 444.hu hírportál üzemeltetője – derül ki a vállalat napokban közzétett pénzügyi beszámolójából, amelyet a Media1 az Opten céginformációs rendszeréből kérdezett le. (A Media1 folyamatosan beszámol a médiavállalatok pénzügyi eredményeiről, eddigi írásainkat a médiapiac néhány további szereplőjéről ide kattintva érhetik el.)

A Magyar Jeti pénzügyi beszámolója szerint a 444 üzemeltetője 2018-ban 510 millió 365 ezer forint nettó árbevételt ért el. Ez szinte hajszálpontosan megegyezik a cég 2017-es árbevételével.

A stagnáló (0,03 százalékkal csökkenő) árbevételi szint mellett azonban a cég költségei megemelkedtek 2018-ban, ugyanis a megelőző évi 63 millió forintos mínusz után ezúttal már 111 millió forintos veszteséget produkált a 444 kiadója.

A részvénytársaság a pénzügyi beszámolók alapján még egyetlen évben sem tudott nyereséget elérni. 2016-ban 41 millió, 2015-ben 77 millió, 2014-ben 101 millió, 2013-ban 120 millió volt a veszteségük.

Mi van a növekvő veszteség mögött?

A Media1 szerdán telefonon utolérte Kardos Gábor vezérigazgatót, aki egyben a vállalat résztulajdonosa is, hogy a veszteség okairól érdeklődjön. Kardos Gábor elmondta:

„Transzparens működésünkből fakadóan mindenki számára látható, hogy valóban nagyobb lett a veszteségünk, mint a korábbi években. A nagyobb veszteség mögött politikai és piaci okok miatt stagnáló reklámpiaci árbevétel, érdemben növekvő olvasói bevétel, egy kifejezetten új tételként megjelenő, a Qubit elindításával kapcsolatos beruházási költség és 2017 végén a stabilizált belső működési költségek 2018-ban már egész évben érvényesülő hatása, illetve ezek eredője áll.”

Kardos Gábor hozzátette, hogy 2019-ben várhatóan már nem költségként, hanem nyereségtermelő egységként működhet a Qubit nevű, tudományos tematikájú oldaluk.

A vezérigazgató aláhúzta:

„Tervezett úton haladunk, egy növekedési programban vagyunk, ennek része a Qubit és az olvasói bevételek növekedése is. A mostani cél az, hogy 2020-ra forduljon át a Magyar Jeti működése nyereségesbe, ami egyébként a reklámadó bevezetése előtt már majdnem összejött korábban. A 2018-as, valóban csúnyább számunk épp a jövőbe történt befektetés, az építkezés eredménye, vagyis a beruházási terveknek megfelelően alakult így.”

Kardos Gábor, a Magyar Jeti Zrt. vezérigazgatója. Fotó: MRSZ
Kardos Gábor, a Magyar Jeti Zrt. vezérigazgatója. Fotó: MRSZ

Kérdésre, hogy terveznek-e további termékeket, Kardos azt mondta, igen, a szabadidős vonalon terveznek erősíteni a 444 jó hely Magyarországon című kiadvánnyal, mivel a 444 jó hely Budapesten című étteremkalauzuk korábban nagyon sikeres lett.

Ők a 444 tulajdonosai

A Magyar Jeti Zrt.-nek 36 százalékban Uj Péter főszerkesztő, 36 százalékban Kardos Gábor vezérigazgató, 28 százalékban pedig a Kovács Zoltán államtitkár által, a Soros Györgytől kapott támogatása miatt tegnap támadott MDIF (Media Development Investment Fund) érdekeltségében lévő Digital News Ventures LLC nevű amerikai befektetési alap a tulajdonosa.

Szóljon hozzá!