444

Jelentős veszteség a 444-nél, de a vezérigazgató szerint ez az építkezés része

A 444 tulajdonosa, mely megalapítása óta még egyszer sem tudott nyereséget elérni, 100 millió forintot meghaladó veszteséget ért el 2018-ban. Kardos Gábor a Media1-nek elmondta, mi van a korábbi évekhez képest nagyobb veszteség mögött, és elárulta, mikorra számítanak nyereségre.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Tavaly sem tudott nyereséget termelni a 2013-ban alapított Magyar Jeti Zrt., a 444.hu hírportál üzemeltetője – derül ki a vállalat napokban közzétett pénzügyi beszámolójából, amelyet a Media1 az Opten céginformációs rendszeréből kérdezett le. (A Media1 folyamatosan beszámol a médiavállalatok pénzügyi eredményeiről, eddigi írásainkat a médiapiac néhány további szereplőjéről ide kattintva érhetik el.)

A Magyar Jeti pénzügyi beszámolója szerint a 444 üzemeltetője 2018-ban 510 millió 365 ezer forint nettó árbevételt ért el. Ez szinte hajszálpontosan megegyezik a cég 2017-es árbevételével.

A stagnáló (0,03 százalékkal csökkenő) árbevételi szint mellett azonban a cég költségei megemelkedtek 2018-ban, ugyanis a megelőző évi 63 millió forintos mínusz után ezúttal már 111 millió forintos veszteséget produkált a 444 kiadója.

A részvénytársaság a pénzügyi beszámolók alapján még egyetlen évben sem tudott nyereséget elérni. 2016-ban 41 millió, 2015-ben 77 millió, 2014-ben 101 millió, 2013-ban 120 millió volt a veszteségük.

Mi van a növekvő veszteség mögött?

A Media1 szerdán telefonon utolérte Kardos Gábor vezérigazgatót, aki egyben a vállalat résztulajdonosa is, hogy a veszteség okairól érdeklődjön. Kardos Gábor elmondta:

„Transzparens működésünkből fakadóan mindenki számára látható, hogy valóban nagyobb lett a veszteségünk, mint a korábbi években. A nagyobb veszteség mögött politikai és piaci okok miatt stagnáló reklámpiaci árbevétel, érdemben növekvő olvasói bevétel, egy kifejezetten új tételként megjelenő, a Qubit elindításával kapcsolatos beruházási költség és 2017 végén a stabilizált belső működési költségek 2018-ban már egész évben érvényesülő hatása, illetve ezek eredője áll.”

Kardos Gábor hozzátette, hogy 2019-ben várhatóan már nem költségként, hanem nyereségtermelő egységként működhet a Qubit nevű, tudományos tematikájú oldaluk.

A vezérigazgató aláhúzta:

„Tervezett úton haladunk, egy növekedési programban vagyunk, ennek része a Qubit és az olvasói bevételek növekedése is. A mostani cél az, hogy 2020-ra forduljon át a Magyar Jeti működése nyereségesbe, ami egyébként a reklámadó bevezetése előtt már majdnem összejött korábban. A 2018-as, valóban csúnyább számunk épp a jövőbe történt befektetés, az építkezés eredménye, vagyis a beruházási terveknek megfelelően alakult így.”

Kardos Gábor, a Magyar Jeti Zrt. vezérigazgatója. Fotó: MRSZ
Kardos Gábor, a Magyar Jeti Zrt. vezérigazgatója. Fotó: MRSZ

Kérdésre, hogy terveznek-e további termékeket, Kardos azt mondta, igen, a szabadidős vonalon terveznek erősíteni a 444 jó hely Magyarországon című kiadvánnyal, mivel a 444 jó hely Budapesten című étteremkalauzuk korábban nagyon sikeres lett.

Ők a 444 tulajdonosai

A Magyar Jeti Zrt.-nek 36 százalékban Uj Péter főszerkesztő, 36 százalékban Kardos Gábor vezérigazgató, 28 százalékban pedig a Kovács Zoltán államtitkár által, a Soros Györgytől kapott támogatása miatt tegnap támadott MDIF (Media Development Investment Fund) érdekeltségében lévő Digital News Ventures LLC nevű amerikai befektetési alap a tulajdonosa.

Szóljon hozzá!