168 Óra, HVG és a Magyar Narancs 2020.05.22-én a Lapker egyik budapesti üzletében.

Mostanra a budapestiek is hozzájuthatnak a Magyar Narancshoz és a 168 Órához, de sok a furcsaság a tegnap történtek körül

Tegnap a Lapker nevű terjesztőcég a két ellenzéki hetilapot szerződésben vállalt kötelezettsége ellenére nem juttatta el a fővárosi újságárus pontokra, így az olvasók hiába keresték azokat a megszokott megjelenési időpontban. A kiadók terjesztőpartnere a Media1-nek magyarázatot adott a történtekre, és azóta pénteken kivitték az újságokat, de még mindig sok a tisztázandó kérdés akörül, hogy a teljes budapesti újságszállítmány a központnál maradt. Kérdéses az is, hogy a kiadók által elszenvedett károkat be tudják-e vasalni a szerződésszegést elkövető partnerükön.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Mint arról tegnap beszámoltunk, hiába várták csütörtökön olvasói a fővárosban a 168 Óra és a Magyar Narancs című kormánykritikus hetilapokat, ezeket ugyanis csak a vidéki megyékben lévő újságosokhoz szállította ki a Lapker, míg Budapesten sehová sem. Nem került újság például a fővárosi Auchan áruházakba, a Flórián áruházba, illetve a Relay és Inmedio üzletekbe sem.

Hogy nem a kiadók hibáztak, azt jól mutatja, hogy az újságterjesztő lánc központja idejekorán megkapta a frissen kinyomtatott újságokat, így nem lett volna akadálya, hogy szerződés szerint, csütörtökön hajnalban teljesítse a kiszállítást az üzletekbe.

Olvasók reklamálták órákkal később, hol a kedvenc lapjuk, mert hiába bandukolnak egyik újságárusról a másikra, nem kapnak belőle és a boltokban az eladók is csak szétteszik a kezüket tanácstalanul.

Rögtön elindultak a találgatások, pláne mert igen elég erős lett a Narancs címlapja

Többekben a legrosszabb is felmerült: néhányan azt feltételezték, esetleg megszűnt a 168 Óra és a Magyar Narancs (ez hamar kiderült azonban, hogy nincs így), másoknak rögtön párhuzamként a HVG és a Mahir Cityposter hirdetési cég közötti jogvita és az jutott eszükbe, hogy a múlt héten is nyomozókkal próbálta a Fidesz gyulai polgármestere börtönbe juttatni az egyik facebookozót rémhírterjesztési vád alapján – vagyis beindult a találgatás, hogy esetleg a lapok ellen is valaki tett most valamit. Pláne mivel elég erősre sikeredett  a Narancs borítója, melyen Orbán Viktor miniszterelnök mint az ország elhallgattatója szerepel. Volt, aki azt találgatta, hogy valaki esetleg bepróbálkozott a terjesztési cégnél, hogy így tesz keresztbe a kiadónak és a koronavírus miatt amúgy is kihívásokkal szembesülő újságoknak.

A Magyar Narancs legújabb lapszámának borítója
A Magyar Narancs legújabb lapszámának borítója

A Lapker tájékoztatása szerint valójában logisztikai, technikai hiba történt

Szirtes Bernadett, a Lapker Zrt. kommunikációs vezetője a Media1 megkeresésére azzal indokolta a történteket, hogy a logisztikai folyamat során, az újságok központi raktárban történő szétosztásakor egy technikai hiba következtében maradtak le a lapok a többi újság fővárosi üzletekben történő útnak indításakor.

A Lapkernél elismerték, hogy hibáztak, elnézést kértek.

Nem mindenki nyugodott meg ettől

A Lapker nyilatkozata nem mindenkit nyugtatott meg. Sokan furcsállották beszélgetőpartnereink közül, hogy miért nem a Lapker értesítette a kiadókat a történtekről: a kiadók maguk is csak az olvasóiktól és munkatársaiktól tudták meg, hogy a teljes budapesti olvasóközönség hiába próbálja beszerezni a termékeket. (Az előfizetők otthonába történő kiszállítással nem volt gond, de azért, mert a házhoz történő szállítás egy másik terjesztőcéghez, a Magyar Postához és nem az újságos láncok mögött lévő Lapkerhez tartozik.)

A kiadóvállalatok munkatársai ezután kezdték el bejárni az üzleteket, hátha csak egy-egy boltot érintő problémáról van szó. Hamar kiderült, hogy nem, tehát az egész főváros kimaradt.

Ahogy az egyik kiadónál dolgozó, inkognitót kérő beszélgetőpartnerünk fogalmazott: a Lapker biztosan lapított a történetről, mert azt még csak-csak hajlandó elhinni, hogy tényleg nem vette észre a technikai miatt, hogy nem szállította le a lapokat, míg sok más újságot igen, de ez utóbbi azért hihetetlen, mivel az olvasók a Lapker árusainál is reklamálták, hol a lapjuk.  A Lapkernek tehát tudnia kellett arról, hogy valami nem oké.

Ráadásul ezek szerint nincsenek meg, vagy nem működtek megfelelően a megfelelő kontrollfolyamatok, ami alapján kiderülhetett volna, hogy a lapokat nem adták át az árusoknak.

Mi van, ha újra előfordul?

Beszélgetőpartnerünk azt mondta, egyáltalán nem nyugodt azzal kapcsolatban, hogy a történtek nem ismétlődnek meg akár a későbbiekben újra, akár más lapokkal, más kiadókkal, akár ugyanígy a Magyar Naranccsal vagy a 168 Órával.

A fővárosban ugyan még feltűnik az ilyesmi, de egy kisebb településen nem biztos. Mari néni vagy Pista bácsi megkérdezi az eladótól, hol a lapja, mire ő azt mondja, nem tudja, majd hogy ne távozzon üres kézzel, ajánlanak neki egy másik lapot.

Péntekre vált elérhetővé a két ellenzéki lap Budapesten

A Media1 ma több budapesti újságosnál is tesztelte, így ez alapján kijelenthetjük, hogy péntekre a tegnapi lapkeres sajtónyilatkozatának megfelelően a szállítócég korrigálta a hibát, így egy nap késéssel, de végül tényleg megérkeztek a Lapker elárusítóhelyeire a 168 Óra és a Magyar Narancs című hetilapok, és megkezdődhetett a két újság késedelmes értékesítése.

Ez látszik a borítóképünkön is, amit Ladányi András kollégánk készített az egyik fővárosi Lapker-újságos ponton.

168 Óra aktuális lapszáma
A 168 Óra aktuális lapszáma

Kártérítést szeretnének a kiadók, de még nem tudni, meg tudnak-e egyezni a Lapkerrel

A 168 Óra és a Magyar Narancs értelemszerűen most azt szeretné, ha az elmaradt hasznát valahogyan kompenzálná a terjesztőcég. A Media1 nem hivatalos forrásból származó információi szerint a kiadóvállalatok már tegnap feltették a kérdést a Lapkernek, hogy hogyan kívánja kárpótolni őket a történtekért.

Egyelőre egyeztetések folynak erről, így nem tudni, sikerül-e peren kívül, békésen megegyezniük. Az nem kérdés, hogy mivel a lapok nem voltak elérhetők, a kiadók olvasói bevételektől estek el (valószínűleg nem is kevéstől, mert a csütörtök hagyományosan erős, ezért is jelennek meg akkor a lapok), de az egy esetleges perben nehezen lenne pontosan számszerűsíthető, hogy pontosan mekkora az elmaradt haszon és az okozott kár, nem beszélve a prezstízsveszteségről (nem vagyoni kár).

A Klubrádió és a Médiatanács közötti, szintén elmaradt haszon megtérítésére vonatkozó pereskedésből is látszik, az elmaradt haszon bíróság előtti bizonyítása nem egyszerű a magyar jog szerint. Jelen esetben legfeljebb korábbi értékesítési adatok alapján lehetne megbecsülni, hogy vajon hány vásárlás hiúsult meg. Ráadásul a koronavírus és a kijárási korlátázások miatt megváltoztak most a fogyasztói, vásárlási szokások, és a Lapker sok üzlete zárva tartott az elmúlt időszakban, sőt sokan még most sem nyitottak k, ezért az egyes heti adatok között jelentős ingadozás lehet, nem beszélve arról, hogy a címlapok is milyen jelentős mértékben befolyásolják az impulzív vásárlásol alakulását, akár pozitív, akár negatív irányba. Így például hiba lenne kiindulni abból, hogy a múlt héten, amikor még kevesebben mentek az utcára, hány példány fogyott a lapokból, és mennyi megy el végül a mostani héten.

Az majd ezután derül ki, hogy az egyébként jelentős éves árbevételre szert tevő Lapker hajlandó lesz-e gáláns ajánlatot tenni a kiadók felé, és ők ezt elfogadják-e, vagy esetleg per lesz-e belőle.

Más újságok is panaszkodnak a Lapkerre

Az elmúlt hetekben egyébként több más újság, így a Hihetetlen magazin és éppen tegnap a Hunor Safari Magazin is jelezte, a Lapkernél bizonytalanná vált a terjesztés azzal hogy sok újságos bezárt, ezért felhívással éltek az olvasók felé: az árushelyeken történő beszerzés helyett inkább fizessenek elő az újságra, akkor ráadásul otthon is tudnak maradni.

Az előfizetés a kiadóknak persze más miatt is jó: így az előre megfizetett előfizetési díj miatt javul a pénzügyi likviditásuk, szemben a Lapkerrel, ahol információink szerint akár másfél hónap is eltelhet azután, hogy egy lapot egy újságos elad és a pénz befolyik a médiavállalathoz, amely az újságot előállította.

A Lapker jelenleg gyakorlatilag egyeduralkodó az árushelyi terjesztésben, ezért nagy mértékben függenek a médiacégektől attól, hogy a Lapker kiviszi-e az újságjaikat az árusokhoz, illetve ott rendesen kiteszik-e a lapokat, vagy sem. Az egyik kiadó, a Ringier Axel Springer Magyarország jelenleg egyébként azzal is próbálkozik, hogy az egyik élelmiszer-szállítóval közösen is kiszállíttatja a magazinjait házhoz. Ez jó a vásárlóknak is, hiszen így a friss reggeli mellé érkezik az újság (például a Blikk vagy a Kiskegyed) is házhoz.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en!

Borító: Lapker-árus 168 Órával, HVG-vel és Magyar Naranccsal 2020.05.22-én. Tegnap ilyen kép Budapesten még nem tudott volna készülni. Fotó:  Ladányi András / Media1

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!