fbpx
HVG címlap a Mahir hirdetőoszlopain néhány héttel ezelőtt. Hamarosan lehet, hogy már nem lehet ilyen, pedig 40 éven át hirdettek így. Fotó: Ladányi András / Media1

Pert nyert a HVG a Mahir Cityposter ellen

Az ítélet szerint a reklámcég jogszerűtlenül, így érvénytelenül mondta fel a hetilap hirdetési szerződését, ami miatt egy ideje nem tudja magát a közterületi hirdetőoszlopokon hirdetni a HVG, ahogyan azt tette 40 éven át.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

A hvg.hu beszámolója szerint a Budai Központi Kerületi Bíróság ítélete szerint a Mahir Cityposter Kft. érvénytelenül mondta fel a HVG népszerűsítésére kötött szerződést. Mint arról tavaly a Media1 is beszámolt, a kormányközeli reklámcég azonnali hatállyal szerződést bontott a HVG-vel, mely emiatt kiszorult a Mahir Cityposter hirdetőoszlopairól.

A felmondás tavaly áprilisban közvetlenül azelőtt kerül sor, hogy a HVG Rogán-Gaál Cecíliát, Rogán Antal fideszes képviselő feleségét ábrázoló címlappal jelent meg, amely az egyes kormánypárti politikusok hozzátartozóinak meggazdagodásáról szóló cikket illusztrálta. (Rogán Antal és Rogán Cecília időközben válik.)

A HVG korábban utcai demonstráción tiltakozott a Szél Kálmán téren, mivel a szerkesztőség szerint cenzúra áldozataivá vált a hetilap.

A HVG aktuális borítója
A HVG borítója, ami már nem kerülhetett a hirdetőoszlopra

Valótlan volt a Mahir Cityposter magyarázata

A Mahir Cityposter Kft. a HVG-vel való szerződésbontáskor a szerződés ellehetetlenülésére hivatkozott, vagyis arra, hogy fizikailag képtelenség a  hirdetési szolgáltatás teljesítése.

A bíróság azonban a HVG álláspontjával értett egyet, mely szerint a felek közötti szerződés határozott időre szólt, azt azonnali hatályú felmondással csak a másik fél szerződésszegése esetén lehetett volna felmondani, de ebben az esetben is csak akkor, ha a felmondással élni kívánó fél előzetesen eredménytelenül szólította fel a másik felet a szerződésszegés megszüntetésére. Minthogy ilyen körülményre a Mahir Cityposter még csak nem is hivatkozott a perben, a bíróság megállapította, hogy a felmondás érvénytelen.

Az ítélettel szemben még fellebbezésnek van helye. A HVG a jogerős ítélet ismeretében dönt a további jogi lépésekről.

Mint arról a Media1 tavaly beszámolt, miután a HVG-t eltüntették az utcai hirdetőoszlopairól, egy Orbán Viktorhoz közelálló bulvárlap hirdetése bukkant fel a hirdetőoszlopokon.

A Mahir Citypostert tavaly a Media1 többször is kereste, hogy a HVG-vel kötött szerződés felbontásának indokairól érdeklődjön, de azóta sem válaszoltak az e-mailjeinkre és a telefonos megkereséseink sem vezettek eredményre.

Borító: HVG címlap Orbán Viktor miniszterelnök és veje, Tiborcz István fotójával a Mahir Cityposter hirdetőoszlopain nem sokkal azelőtt, hogy a Mahir Cityposter szerződést bontott a HVG-vel. A HVG 40 éven át népszerűsítette magát közterületen így Fotó: Ladányi András / Media1 archív
Szóljon hozzá!