fbpx
A gyulai feljelentő fideszes országgyűlési képviselő védelmezője és a gyulai polgármester, feljelentő

Kormánypárti képviselő védelmezi a fideszes gyulai polgármestert, aki rendőri segítséggel próbált elnémíttatni egy ellenzéki facebookozót

A gyulai választókörzet fideszes parlamenti képviselője szerint a helyi fideszes polgármester helyénvalóan járt el, amikor feljelentést tett rémhírterjesztés miatt a rendőrség által alaptalanul őrizetbe vett és rabosított ellenzéki kötődésű facebookozó bejegyzése miatt. A fővárosi főügyész eközben az egyik kormánypárti médium segítségével arról próbálja meggyőzni az embereket, hogy a történet annak bizonyítéka, hogy működik a jogállam. Közben kiderült, Budapesten is történtek rendőri tévedések rémhírterjesztés kapcsán. A Magyar Helsinki Bizottság jogásza némiképp más véleményt fogalmazott meg: a történteket inkább nyugtalanítónak tartja.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

A múlt hét egyik nagy érdeklődést kiváltó, az online médiaszabadságot, illetve a szólás szabadságát is érintő közéleti botránysorozata volt, amikor a rendőrség kedden és szerdán a hajnali órákban rajtaütésszerű házkutatást tartott magyarországi Facebook-felhasználóknál (lásd erről ITT és ITT), majd a digitális adathordozók átkutatása és lefoglalása után az érintetteket bevitte a rendőrségre, ahol az érintetteket kihallgatták, rabosították, majd meggyanúsították őket rémhírterjesztéssel, amiért a márciusban elfogadott felhatalmazási törvény (hivatalos nevén koronavírus törvény) rémhírterjesztésre vonatkozó szabályozása alapján akár 5 év börtön is kiszabható.

Az egyik esetben, Szerencsen viszonylag hamar, a kedd hajnali őrizetbevétel után aznap estére a helyi ügyészség leállította az eljárást az Orbán-kormányt bíráló facebookozóval szemben, miután rájöttek, hogy a rendőrség hibázott, hiszen az illető csak a véleményét írta meg.

A másik esetben az ellen a gyulai férfi (Csóka-Szűcs János) ellen –aki a kórházkiürítésekről közölt egy tényközlő mondatot, amikor megosztotta Hadházy Ákos független  országgyűlési képviselő dudálós tüntetésére invitálta az embereket a politikus Facebook-bejegyzésének megosztásával – az ORFK félreérthető tájékoztatásával szemben a szerdai házkutatás és gyanúsítás után két nappal később, pénteken avatkozott közbe a rendőrség törvényes működése feletti kontrollt gyakorló ügyészség és intézkedett az alaptalan rendőrségi gyanúsítás visszavonásáról.

Csóka-Szűcs János és Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője
Az alaptalanul meggyanúsított Csóka-Szűcs János (jobbra) és Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője korábban. Fotó: Facebook

Az esetekről nem csak belföldön, de külföldön, így az Európai Parlamentben is szóba kerültek annak szimbólumaként, hogy Magyarországon megbicsaklott a rendszerváltás egyik alapértékének, a nemzetközi egyezmények által garantált szólás szabadságának biztosítása, és az elmúlt időszakban tovább romlott Magyarországon a média-, illetve a szólás- szabadság amúgy is rossz helyzete.

Maga a fideszes gyulai polgármester volt a facebookozó feljelentője

Azóta a Narancs.hu azt is kiderítette, hogy dr. Görgényi Ernő, Gyula város fideszes polgármestere jelentette fel a politikai térfél túloldalán álló, a Momentumhoz köthető Csóka-Szűcs János gyulai facebookozót.

Ez legelőször úgy derült ki, hogy gyanúsításának visszavonása után több nappal, hétfőn visszakapta a lefoglalt eszközeit a gyulai férfi, és a rendőrségen elárulták számára, ki volt a feljelentő.

A polgármester egy Facebook-posztban is elismerte: ő volt a feljelentő. Majd a polgármester azt állította, hogy az ellenzékiek valótlan híresztelésekkel riogattak, azt terjesztik, hogy haldoklókat is hazaküldenek a kórházakból.

Miután kiderült, ki volt a feljelentő, a gyulai választókörzet fideszes parlamenti képviselője a védelmébe vette

Ezt követően dr. Kovács József, a gyulai választókörzet fideszes parlamenti képviselője kezdte el mentegetni a fideszes városvezető-feljelentőt, aki a rendőrség segítségével próbálta korábban elhallgattatni a kórházkiürítésekről posztoló facebookozót.

A 444.hu talált rá országgyűlési képviselő nyilvános Facebook-bejegyzésére, melyben ez állt:

„Meglátásom szerint a mindenkori polgármester feladatai közé tartozik, hogy polgárai védelmében szót emeljen, minden olyan problémára felhívja a figyelmet, amely városának lakosai nyugalmát megzavarhatja, kiemelten egy ilyen járványügyi veszélyhelyzetben.

A feljelentő fideszes polgármester védelmében a helyi fideszes parlamenti képviselő hozzátette, hogy Görgényi polgármester szerinte

„jóhiszeműen járt el, hogy a rendőrség segítségét kérte”.

Azt is hozzátette dr. Kovács, hogy egyeztettek Hollik Istvánnal, a Fidesz kommunikációs igazgatójával, aki teljes mértékben támogatásáról biztosította őket.

Hozzátette a fideszes politikus, hogy országgyűlési képviselőként egyeztetett az egészségügyért felelős miniszterrel, az egészségügyi államtitkárral és a Pándy Kálmán tagkórház főigazgatójával, hogy sikeresen és zökkenőmentesen folyjon le a betegágyak visszahelyezése a gyulai kórházba, valamint a betegellátás folyamatos és akadálymentes legyen.

Főügyész: Budapesten is előfordultak ilyen esetek, csak arról a sajtó nem írt

Ha nem volt még elegendő a fideszes politikusok mentegetőzése a történtek után, a nyíltan kormánypárti és közpénz-finanszírozott PestiSrácok ezután ma leközölt egy interjút Ibolya Tibor fővárosi főügyésszel (az említett vidéki ügyek egyébként nem az ő hatáskörébe tartoztak). Az interjúban a fővárosi főügyész azt állította:

„az, hogy megszüntették az eljárást a Momentum gyulai tagja ellen, bizonyíték a jogállam működésére, hiszen az ügyészség közbeavatkozott.”

A főügyész kijelentette továbbá, hogy szerinte

„pelenkában nem lehet nyomozást folytatni”.

Azt mondta, szerinte ha az állam egyik szerve esetleg hibásan dönt, akkor egy másik, ellenőrzésre hívatott szerve vagy a bíróság ezt a döntést helyrehozhatja.

Ibolya Tibor azt is mondta, a vírus miatti veszélyhelyzetben kihirdetett büntetőjogi intézkedések, a büntetőtörvény szigorítása szerinte indokolt volt. Az interjú során a főügyész egyébként elárulta, hogy Budapesten is előfordult, hogy a rendőrség alaptalanul gyanúsított meg rémhírterjesztéssel személyeket.

A főügyész azt mondta erről: 2020. március 31. és 2020. május 14. között 1 ügyben a vádemelési javaslattal érkezett eljárást megszüntették, 2 további ügyben pedig intézkedtek a nyomozás megszüntetése iránt, mivel az ügyészség úgy látta, hogy a nyomozó hatóság eljárása téves jogértelmezésen alapszik. Az ügyészség azt mondta, ezeket az ügyeket a sajtó nem kapta fel.

A fővárosi főügyész szerint a törvényszöveg elfogadása óta még kevés idő telt el

A főügyész ezután azzal mentegette a rendőrséget, hogy a törvényszöveg hatálybalépése óta rövid idő telt el, ezért még nem volt joggyakorlat, amit követhettek volna.

Ibolya Tibor hozzátette azt az állampolgári szempontból amúgy nem túlságosan megnyugtatóan hangzó tényt, hogy „ilyesmi egyébként más bűncselekményeknél is előfordul”. No de sebaj, az ügyészség majd megvédi az állampolgárokat a rendőröktől, vagy a bíróság.

Nem szándékosan értelmezi félre a jogszabályt a rendőrség, hogy korlátozza a véleményszabadságot

A Fővárosi Főügyészség ugyanakkor úgy véli, hogy a rendőrség nem szándékoltan igyekszik elfojtani a véleményszabadságot téves jogértelmezéssel. Ibolya Tibor megígérte, ha szándékosságot észlel, a szükséges intézkedést az ügyészség megteszi.

A főügyész megemlítette továbbá:

„Egyébként megnéztük azt is, amikor rémhírterjesztés miatti feljelentést a nyomozó hatóság utasította el, 5 ilyen volt a jelzett időszakban, a Fővárosi Főügyészség kerületi ügyészségei törvényességi szempontból ezeket felülvizsgálták és megállapították, hogy azok helyes jogértelmezésen alapultak.”

A múlt héten egyébként Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azt is nyilatkozta, hogy egy jogállamban néha előfordul ilyesmi, és egy hatóság hibázik, de az ügyészség közbelépett.

A Helsinki Bizottság jogásza: alkalmazhatatlan jogszabály, megfelelési kényszer, komolyabb bajok tünete

Dr. Tóth Balázs, az egyébként a gyulai facebookozónak, Csóka-Szűcs Jánosnak jogi segítséget nyújtó jogvédő szervezet, a Magyar Helsinki Bizottság jogásza egy, az Átlátszón közölt blogbejegyzésben fejtette ki, mit gondol a történtekről.

Rendőrök viszik el a 64 éves szerencsi férfit 2020.05.12-én rémhírterjesztés vádjával
Rendőrök viszik el a 64 éves szerencsi férfit 2020.05.12-én rémhírterjesztés gyanújával

A jogász úgy véli: ha csak az számít valakinek, hogy megszűnt végül az abszurd eljárás, akkor valóban jogállam van, azonban nincs minden rendben a jogállamisággal, ha valaki szerint annak feltétele, hogy abban egy nyilvánvalóan alkalmazhatatlan szabály vagy politikai elvárásoknak való megfelelési kényszer miatt nem indul büntetőeljárás.

Hozzátette azt is: ha rendőri túlbuzgóság is eredményezte a „hibát”, az akkor sem lehetett pusztán a helyi „kisrendőr” tévedése, ezért talán az sem téved nagyot, aki azt mondja: komolyabb baj tünete a két eset.

A jogász írt arról is, hogy a rendőrségi őrizetbe vételről közölt YouTube videót rövid idő alatt több mint százezren nézték meg, amivel akár elrettentés is lehetett a cél. Hozzátette, hogy a rendőrség a közleményét és a videót végül elérhetetlenné tette, miután kiderült, hogy a rendőrségi gyanúsítások alaptalanok voltak.

Dr. Tóth Balázs azt is írta, hogy

ő nem nagyon látott olyat Németországból, Hollandiából vagy Norvégiából, hogy a felsorolt országokban olyasmiért állítottak volna elő bárkit 5 év börtönnel fenyegetett bűncselekmény gyanúja miatt, mert kiírta a Facebookra, hogy véleménye szerint a kormány védekezése a járvány ellen rossz, vagy mert megosztotta azt a valós tényt, hogy egy kórházból több mint ezer ágyat ürítettek ki.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en!

Borító: dr. Kovács József, a gyulai feljelentő fideszes országgyűlési képviselő védelmezője és dr. Görgényi Ernő, a gyulai fideszes polgármester, feljelentő
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!