fbpx
A Project029 médiavállalat honlapjának egy részlete

Mindössze pármillió forintért felvásárolták a magyar PC World, a Computerworld és a GameStar kiadóját

A Media1 információi szerint az új tulajdonosok egy végrehajtási eljárás során jutottak hozzá a céghez, majd visszahívták a médiavállalatot 2012 óta társügyvezetőként irányító Virágh Mártont, aki azonban a cégnél maradt, és állítása szerint ezután is részt vesz a cégvezetésben. Úgy tudjuk, komoly háború folyik az egyébként hosszú ideje veszteséges médiavállalat körül. Más fejlemények is vannak a cégnél: új főszerkesztőt neveztek ki a PC World élére, továbbá visszatért Balla Zoltán kereskedelmi igazgató. Kérdéses viszont, tudják-e folytatni az együttműködést a bevételeiket szállító hirdetésértékesítő házzal.

Tulajdonost váltott pár héttel ezelőtt a Project029 Kft., a magyar PC World, GameStar, a Computerworld és néhány más kisebb termék kiadója – tudta meg a Media1. A tulajdonosváltás mostanra az Opten céginformációs rendszerben is megjelent.

A Project029 Kft. a médiavállalatot eddig tulajdonló Tóth Marcell üzletembertől Csák Ambrus többségi tulajdonába került, valamint szintén jelentős tulajdonos lett Hadzisz Lázár.

Csák Ambrus, az új tulajdonos éveken át Tóth Marcell bizalmi embere volt, de kettejük között – éppen az ezen adás-vétel körüli helyzet miatt – mostanra teljesen megromlott a viszony.

Csák Ambrus, a Story TV volt vezetője, polgármester-jelölt
Csák Ambrus, a Project029 Kft. egyedüli ügyvezető igazgatója és új többségi tulajdonosa, még csongrádi polgármester-jelöltként. Fotó: Media1-archív

Leváltották Virágh Mártont az ügyvezetői posztról, de az új tulajdonos szerint csak „technikai okokból”

Az új tulajdonos a tulajdonosváltást követően szinte azonnal leváltotta a társügyvezetői pozícióból az addig önálló aláírási jogkörrel rendelkező Virágh Mártont, aki azóta vezette Csák Ambrus mellett társügyvezetőként a céget, hogy 2012-ben Tóth Marcell megvette az amerikai IDG-től az akkoriban még IDG Magyarország nevet viselő, a PC World, a GameStar és a Computerworld márkákat licencszerződés keretében használó céget. (Virágh Márton azonban jóval régebb óta dolgozik a cégnél, hiszen már az amerikai tulajdonos idején a GameStar főszerkesztője, majd lapigazgatója volt.)

magyar GameStar magazinCsák Ambrus, az új tulajdonos azonban azt mondta erről a Media1-nek: annak ellenére, hogy visszahívta Virágh Mártont az ügyvezetői székből, Virágh is részt vesz a kreatív és egyéb operatív, szakmai munkákban, még ha a gazdasági ügyekben Csák is hozza meg a végső döntést.

Virágh Mártont is kérdeztük az ügyvezetői posztról történő leváltása kapcsán. A tulajdonoshoz hasonlóan ő is azt nyilatkozta, hogy „csak technikai változásról” van szó, ennek nincsen jelentősége a napi ügyek szempontjából.

6 millió forintért komplett médiavállalat tulajdonjoga

Úgy tudjuk, Tóth Marcell tulajdonrészét Csák Ambrusék egy végrehajtási eljárás során tudták megszerezni, méghozzá első hallásra meghökkentően alacsonynak tűnő összegért:

nagyságrendileg 6 millió forintért jutottak a médiavállalathoz.

(Arról, hogy hogyan került Tóth Marcell, az eddigi tulajdonos üzletrésze egy végrehajtóhoz, és ott hogyan próbálkozott egy Puch László, az MSZP volt pénztárnokához köthető cég, a Kipinvest Kft. is megszerezni azt, a Media1 korábban egy külön cikkben már részletesen beszámolt, de a történet ezen szálát terjedelmi okokból most inkább nem kezdjük el újból boncolgatni.)

Tóth úgy vélte, Csák majd neki adja vissza a végrehajtással érintett üzletrészét

A tulajdonosváltás körülményei más szempontból is érdekesek. Ugyanis mint már említettük, a Project029-et megszerző Csák Ambrus korábban Tóth Marcell, az eddigi tulajdonos bizalmi embere volt, hiszen eddig ő volt Virágh Márton mellett a társügyvezető, és Csák Ambrus Tóth Marcellnak mint tulajdonosnak beszámolási kötelezettséggel tartozott.

Tóth Marcell és Csák Ambrus között az ügylet következtében mostanában azért romlott meg a viszony, mivel

Tóth az informátoraink szerint teljesen meg van győződve arról, hogy úgymond „csellel vették ki a kezéből a céget”.

Iparági forrásunknak Tóth arról beszélt, az volt a megállapodás, hogy Csák Ambrus Tóth Marcell érdekében jár el a végrehajtónál, és a végrehajtási eljárást követően Csák közvetítésével ugyan, de Tóth Marcell végül visszaszerezheti a végrehajtóhoz került üzletrészt. Csák azonban az ügylet lezárultát követően az állítólagos megállapodás ellenére nem adta át a megszerzett üzletrészt Tóth Marcellnek, mint ahogy azt Tóth remélte. Tóth Marcell így elvesztette végül a kiadóvállalatot, kívül került a volt cégéből.

Csák Ambrus viszont a Media1-nek kijelentette: saját maga nevében járt el a végrehajtónál, egyáltalán nem volt ilyen megállapodás Tóth Marcellel, mint amit az iparági forrásunk feltételez.

A PC World aktuális lapszáma
A PC World aktuális lapszáma

Csák Ambrus pár millió forintért többtermékes, igaz, veszteséges médiavállalathoz jutott

A vételár nagysága azért is érdekes, mivel a Project029 volt korábban a Network4-es tévécsatornákat (Story4, Film4, Galaxy4, TV4, Arena4) működtető Digital Media and Communications Zrt. (DMC) tulajdonosa, ám a tévétársaság eladásából fakadó teljes vételár egy jelentős (úgy tudni: több százmillió forintos) részét a tévét felvásárló cég vezetője, Borsány Gyenes András visszatartotta, és ellenirányú keresetet nyújtott be a Project029 Kft. ellen nagyjából hasonló nagyságrendben. A tévétársaság felvásárlója és a Project029 között ugyan jelenleg is tartó jogvita alakult ki,

de ha a Project029-nek végül a cég által remélt módon sikerül hozzájutnia a Story tévécsatornákat működtető DMC vételárából még visszatartott összeghez, vagy akár az új tulajdonos egy kisebb összegről végül megegyezne Borsányékkal, akkor Csák igencsak jó üzletet csinált a Project029 megvásárlásával, hiszen mindössze néhány millió forint befektetéssel egy jóval nagyobb egyszeri összeget is lehívhat és kivehet.

A DMC / Network hatos csatornakínálata

Csák Ambrus ezzel kapcsolatos kérdésünkre üzleti titokra hivatkozva azonban nem kívánt ehhez mit hozzáfűzni. A tulajdonos csak annyit mondott, hogy a Project029 vételárát annak fényében kell vizsgálni, hogy a kiadó jelenleg veszteséges.

Szerinte épp emiatt „reális vételárban egyeztek meg a végrehajtás során“, a 6 millió forint körüli összeg szerinte nem kevés.

Arra a felvetésünkre, hogy a cégben talán a bútorok és számítógépek is többet érnek ennél a vételárnál, azt mondta, a lényeg az, hogy a cég veszteséges, így a 6 millió nagyon is reális.

Tóth Marcell, a volt tulajdonos a Media1-nek: „ez számomra is váratlan helyzet”

Tóth Marcell, a médiavállalat a koronavírus miatt jelenleg külföldön rekedt volt tulajdonosát telefonon érte utol a Media1. Értesüléseinket nem cáfolva a cégéből kizáródott volt médiatulajdonos mindössze ennyit mondott ma:

„a számomra is váratlanul kialakult helyzetről nem kívánok egyelőre nyilatkozni”.

A fidelitasos múltú új lapigazgató és a visszatért új kereskedelmi igazgató talán majd segíteni tud a bevételeken

Csák Ambrus – aki 2019-ben sikertelenül polgármesternek jelöltette magát Csongrádon – egyébként azzal a Hadzisz Lázárral együtt vált tulajdonosává a Project029-nek, aki 2014-ben Óbudán a Schmuck Andor alapította Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja (röviden Szocdemek) helyi jelöltje volt. Bár úgy tudjuk, mindketten erős fideszes kapcsolatokkal is rendelkeznek, a politikai kapcsolataik ellenére most sem Csák Ambrus, sem Hadzisz Lázár nincs könnyű üzleti helyzetben.

Az általuk viszonylag jelentéktelen összegért felvásárolt médiavállalat ugyanis valóban már hosszabb ideje jelentős veszteségeket termel: bár a 2019-es pénzügyi adatok még nem nyilvánosak, az Opten céginformációs rendszerben az látszik, hogy már 2018-ban több mint 113 millió forint adózás előtti vesztesége volt a vállalatnak, és nem véletlenül állították le idén év elején a GameStar nyomtatott kiadását, ami arra utal, hogy a 2019-es évük sem sikerülhetett túl fényesre.

A cég kedvezőtlen pénzügyi helyzetét ráadásul tovább súlyosbítja a március óta tartó koronavírus válság, ami miatt a hirdetési piac jelentős mértékben befékezett, és ez nem tesz jót a vállalat rendezvény üzletágának sem, még ha online konferenciákkal próbálkoznak is most.

A kiadó új tulajdonosától ezzel kapcsolatban azt hallottuk: 30-40% körüli bevételcsökkenésre számítanak az elkövetkező hónapokban.

Vélhetően azért is vették fel nemrégiben Bozsoki Dánielt, egy volt fidelitasos szakpolitikust lapigazgatónak a Computerworld című laphoz (Mester Sándor helyére), hátha sikerül számottevő állami hirdetési bevételhez hozzájutni.

Computerworld
Computerworld

Egyébként hosszú távon Balla Zoltántól, a céghez nemrégiben visszatérő új kereskedelmi igazgatótól is a bevételek növekedését várják.

Kérdésessé vált, folytatódik-e a lapok hirdetési bevételeiért felelős SmartSense-szel az együttműködés

A Media1 megtudta azt is, hogy a Computerworld, a PC World és a GameStar kiadójával mostanáig szorosan együtt dolgozó SmartSense hirdetésértékesítő ház és a Project029 között jelenleg egyeztetések folynak arról, hogy a megváltozott tulajdonosi szerkezetre tekintettel a lapok hirdetési felületeinek értékesítése a megszokott struktúrában megmaradhat-e.

Magyarán közel sem tűnik biztosnak még, hogy a hirdetésértékítő cég és az új tulajdonú Project029 a jövőben is együtt kíván dolgozni. Márpedig a koronavírus-válság idején sales house-t váltani nem lenne egyszerű feladat.

Csák Ambrus mindenesetre megnyugtató választ adott az általa felvásárolt cég pénzügyi helyzetével kapcsolatban.

„A Project029 minden belső és külsős munkatársát fizetni tudja, nincsenek hosszabb ideje lejárt tartozásaink a nyomda felé sem, a vállalatunk pénzügyi helyzete stabil” – jelentette ki az új tulajdonos.

Távozott a PC World főszerkesztője, helyettese veszi át a feladatait

További, a Project029 Kft.-vel kapcsolatos érdekesebb fejlemény, hogy miután még az év elején Mester Sándor, a Computerworld lapigazgatója a konkurens IT Business kiadójához távozott hasonló pozícióba, nemrég Molnár József, a PC World főszerkesztője is felmondott a Project029-nél. Bár Molnár József távozásának még nincs nyoma az impresszumban (jelenleg még az ő nevét szerepeltetik), de Csák Ambrus ma a Media1-nek telefonon elárulta, hogy Molnár József feladatait az az Erdős Márton veszi át, aki eddig Molnár József helyettese volt a PC World élén, és akinek a munkájával nagyon meg vannak elégedve.

Csák Ambrus elmondta azt is: már keresik az új főszerkesztő-helyettest a PC Worldhöz*.

Az új tulajdonos hozzátette: jelenleg egy új termék előkészítésén is dolgoznak, komoly terveik vannak. Szerinte egyre ütősebb csapat alakul a cégnél, Bozsoki Dániellel, Erdős Mártonnal, Balla Zoltánnal és a többi munkatárssal együtt jó esélyeik vannak, hogy a cégről hamarosan jó híreket hallhassunk.

Frissítés 2020.04.22.

Virágh Márton időközben jelezte a Media1-nek, hogy mostanra meg is van Erdős Márton helyettese Vörös Lóránd személyében.

További hírek találhatók a Media1.hu-n.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások