fbpx
Puch László vállalkozó, az MSZP volt pénztárnoka

Puch László, az MSZP volt pénztárnokának közeléből próbálták megszerezni a Computerworld, a PC World és a GameStar kiadóját

A több szaklapot is kiadó Project029 kiadóvállalatot nemrégiben majdnem megszerezték Puch László volt MSZP-pénztárnok közeléből egy végrehajtási eljárás során, de az ügylet végül meghiúsult. A Media1 utolérte Puchot is, aki röviden nyilatkozott is a történtekről. Közben az is kiderült, hogy a céghez érkező új lapigazgató a Fidelitasnál is fontos szakpolitikai pozíciót töltött be.

Több érdekes fejlemény is történt mostanában a magyar Computerworld című informatikai üzleti szaklap mellett a PC World nyomtatott és online magazint és a GameStar Online-t is tulajdonló Project029 Kft. háza táján. Nemrégiben például a konkurens IT Business kiadójához, az ITB-hez ült át Mester Sándor, a Computerworld volt lapigazgatója, ahol ugyancsak lapigazgató lett. A Computerworldnél ezután főszerkesztővé léptették elő az addig vezető szerkesztőként dolgozó Kelenhegyi Pétert.  A Computerworldtől távozó lapigazgató és a kinevezett főszerkesztő teljesen eltérően nyilatkozott a változás körülményeiről. Mester azt mondta, hogy szerinte nem voltak már megfelelőek a számára a körülmények a vállalatnál, hogy megvalósíthassa terveit, Kelenhegyi viszont inkább Mestert bírálta a Media1-nek, például azért, amiért elviszi magával egyik napról a másikra kapcsolati hálóját. Kelenhegyi kritikus hangú véleménycikket is írt a Computerworldbe a váltás kapcsán.

Bár a Computerworldnél megszakításokkal ugyan, de több évtizedet eltöltő lapigazgató távozása önmagában is sokakat érdekelt a média szakmában, a Media1 más további érdekes fejleményről is tudomást szerzett, amely legalább ekkora érdeklődést válthat ki, ráadásul közéleti vonatkozása is van.

Puch Lászlóhoz szorosan köthető cég próbálta felvásárolni a Project029 Kft.-t egy aukción

Kiderítettük, hogy a kiadóvállalatot nemrégiben megpróbálták megszerezni a Magyar Szocialista Párt volt pénztárnokának, Puch Lászlónak a közvetlen közeléből. Igaz, Puch László azt mondta erről a Media1-nek, hogy ez inkább csak érdeklődés volt a vele jó kapcsolatot ápoló cég részéről, ám a Media1 olyan körülményekről szerzett tudomást, amelyek alapján Puch állításánál azért több is történhetett.

Computerworld
Computerworld

A Project029 Kft. többségi tulajdonosa, a cég 97 százalékával rendelkező, Németországban élő Tóth Marcell mint magánszemély ellen egy régi személyes ügy kapcsán végrehajtási indított egy nő. Mivel a végrehajtó nem Tóth Marcell (a cégnyilvántartásban is szereplő) müncheni hivatalos lakcímére postázta el a végrehajtással kapcsolatos levelet, hanem a vállalkozó budapesti idős édesapjának, a müncheni magyar médiavállalkozó csak késve értesült az ellene indított végrehajtási eljárásról. Tóth már csak akkor szerzett tudomást az egészről, amikor a végrehajtó 2019 végén váratlanul lefoglalta a Project029-ben meglévő üzletrészét  és árvereztetésre bocsátotta azt egy internetes aukción. (Ennek nyoma a céginformációs rendszerben is látszik.)

Tóth Marcell ezután hiába próbálkozott végrehajtási kifogást tenni, a végrehajtó nem fogadta el a kifogást.

A Media1 információi szerint az árverezés során az aukcióban résztvevő három szereplő közül az egyik egy bizonyos Kipinvest Kft. volt.

A Kipinvest, Gajer Tamás és Puch László kapcsolata

Ennek az árverezésre bejelentkező kft.-nek az ügyvezetője az a mohácsi illetőségű Gajer Tamás, aki 2014-ben azért szerepelt a valasz.hu egyik cikkében, mert Gajer közös üdülőt tartott fenn Horvátországban a volt MSZP-pénztárnok, Puch László családjával, emellett a harkányi kempingprojektben is együttműködött a volt szocialista pénztárnokkal. Gajer Tamás nevét a hvg.hu is említette 2017-ben Puch László horvátországi luxusyachtja kapcsán, a nagyvállalkozó által is használt yachtot tulajdonló cég körüli cégháló kapcsán.

Gajer Tamásnak van még egy fontos üzleti kapcsolata Puch Lászlóval. Nevezetesen, hogy a Kipinvest Kft. ugyanazon a Jászberényi úti címen működik Budapesten, ahol a Kipszer Fővállalkozási és Tervező Zártkörűen Működő Részvénytársaság is. A Kipszer Zrt. igazgatóságának pedig az Opten céginformációs rendszer alapján tagja Puch László is, akitől egyébként nem idegen a média világa, hiszen a Horizont cégcsoporton keresztül a Szabad Földnek és a Népszavának is tulajdonosa volt. Előbbit azonban Puch eladta Mészáros Lőrinc Mediaworks Hungary-jának, melyet azután a felcsúti dollármilliárdossá vált volt gázszerelő 2018-ban „odaajándékozott” a fideszes médiaholdingnak, a KESMA-nak. A Népszava pedig Leisztinger Tamás nagyvállalkozóhoz került Puchtól tavaly.

Végül nem jutottak Puchék a kiadóhoz

Visszatérve a Computerworldre: a Gajer Tamás vezette Kipinvest hiába próbálkozott megszerezni Tóth Marcell Project029-beli üzletrészét, a végrehajtó által indított árverés során ugyanis végül megegyezés született a Project029 ellen végrehajtást kezdeményező nővel, így a médiavállalat végül nem került az MSZP egykori pénztárnokának közelébe, de ez csak az árverésen kívüli megegyezésnek volt köszönhető.

Puch: csak meg akartuk nézni, mi van a Project029-ben

A Media1 miután tudomást szerzett a történtekről, felhívta Puch Lászlót, tud-e arról, és ha igen, mit szól ahhoz, hogy a közvetlen közeléből próbálták megszerezni a Project029 médiavállalatot, illetve volt-e neki ehhez az egész próbálkozáshoz köze.

Puch László azt közölte portálunkkal: hogy egy követeléskezelőnél látták a Project029 médiavállalatot, ekkor figyeltek fel rá. Puch állította: csak szerették volna megnézni, hogy mi van a cégben, illetve csak egy érdeklődés volt az egész a Kipinvest részéről. Kérdeztük Puchot, leírhatjuk-e ezt, azt mondta igen, azt írunk, amit akarunk.

Bár Puch csupán érdeklődést említett, a Media1 tudomása szerint az árverezés során még végrehajtási kifogást is tett a Kipinvest. Iyet pedig csak egy olyan cég tesz, amelynek valóban szándékában áll részt venni az aukcióban. Ezért is feltételezhető az, hogy Puchék szándékai valójában komolyak lehettek a vállalat megvásárlására.

A Kipinvest kifogását egyébként a végrehajtó szintén elutasította.

A médiavállalat tulajdonosának volt már sejtése az MSZP-közeli próbálkozásról

A Media1 egyébként felhívta Virágh Mártont, a kiadó ügyvezetőjét, valamint beszéltünk Kelenhegyi Péter főszerkesztővel, és a volt lapigazgatónál, Mester Sándornál is érdeklődtünk azzal kapcsolatban, tudtak-e Puch Lászlóék próbálkozásáról, de mindhárman nagyon meglepődve fogadták az információinkat, mivel arról állításuk szerint mindannyian tőlünk értesültek először.

A Project029 Kft.-t tulajdonló Tóth Marcell azonban egyáltalán nem lepődött meg. Azt mondta, az ellene indított végrehajtási eljárás kapcsán már volt azzal kapcsolatban valamiféle sejtése, hogy az MSZP egykori pénztárnokának közeléből próbálták meg megszerezni a cégét. Tóth az általunk megszerzett információk alapján immáron egészen biztos benne, hogy komolyan is gondolhatták Puchék a kiadó megvásárlását, épp az általuk tett végrehajtási eljárás miatt.

Meghiúsult az MSZP-közeli próbálkozás, volt fidelitasos érkezett a Computerworld élére

A napokban történt egy másik érdekes fejlemény a Computerworld körül. Mint azt a Media1 megtudta, a Computerworld lapigazgatójának nevezték ki Bozsoki Dánielt. Bozsoki nevére rákeresve a nyilvános LinkedIn profiljából kiderül, hogy az új lapigazgató a Fidesz közeléből érkezik. Olyannyira, hogy Bozsoki jelenleg is koordinátor a Digitális Jóléti Program Koordinációs Központjánál, erről egy külön hírünkben nyilatkozott is a Media1-nek. Emellett Bozsoki LinkedIn-profiljáról kiderítettük azt is, hogy 2015 áprilisától 2016 szeptemberéig a Fidesz ifjúsági szervezeténél, a Fidelitasnál az Innovációs és Informatikai Kabinet kabinetvezetője volt.

Bár a Media1 úgy hallotta, hogy a kiadónál tudatosan olyasvalakit kerestek Mester Sándor távozása után utódnak, aki képes lehet arra, hogy a Computerworld kapcsolatait megerősíthesse a kormányzópárt irányába, és esetleg Bozsoki kapcsolati hálójának köszönhetően állami hirdetésekre is szert tehetnek, a vállalatot vezető Virágh Márton a Media1-nek inkább Bozsoki szakmai múltját hangsúlyozta, illetve azt mondta, Bozsoki inkább szakpolitikai feladatokat látott el.

Bozsoki Dániel életrajza szerint egyébként 2017 februárja óta az Infotárs egyesület elnöki tisztségét is ellátja. 2015 júniusa és 2017 májusa között a Magyar Nemzeti Kereskedőház infokommunikációs szakértőjeként, 2017 májusától novemberéig pedig a HIPA-nál (Hungarian Investment Promotions Agency) konzultáns volt.

Bozsoki Dániel, a magyar Computerworld új lapigazgatója
Bozsoki Dániel, a magyar Computerworld új lapigazgatója

A Project029 egyébként a pénzügyi eredményei alapján közel sem tűnik jelenleg aranybányának, a legutóbbi nyilvános pénzügyi adatuk 2018-ból származik, amikor jelentős veszteséggel zárt a cég. Épp az idén év elején állították le a GameStar nyomtatott kiadását gazdasági okok miatt, igaz, a gamestar.hu online médiumként tovább üzemel, szintén a Project029 médiaportfóliójának részeként. Emellett a vállalat különböző rendezvényekkel és konferenciákkal igyekszik a működéséhez szükséges bevételeket előteremteni.

További médiahírek találhatók a Media1.hu hírportálon!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások