fbpx
Az RTL Group székházának bejárata

Az RTL Group lazább médiaszabályozást szeretne, és akár a TV2 volt tulajdonosával, a ProSiebenSat.1 konszernnel is egyesítené erejét

Thomas Rabe, az RTL Csoport elnök-vezérigazgatója egy német lapinterjúban arról beszélt, hogy ha az RTL legnagyobb német riválisával, a (pár évvel ezelőttig a TV2 Média Csoportot is birtokló) ProSiebenSat.1 médiavállalattal egyesülhetne, akkor fel tudnák venni a versenyt a Netflixszel és a többi steamingszolgáltatóval. Ehhez lazább médiaszabályozásra lenne szükség.

Thomas Rabe, a Bertelsmann és az RTL Group (az RTL Magyarország anyavállalata) elnök-vezérigazgatója a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung-ban megjelent februári interjújában arról beszélt, hogy az európai televíziós iparágnak deregulációra, azaz a jelenlegi verseny-, illetve médiajogi szabályozás enyhítésére lenne szüksége, máskülönben a tévés szektor a jövőben várhatóan egyre nehezebben tudja tartani a lépést a nagy streaming szolgáltatókkal, például a Netflixszel, illetve olyan márkákkal mint az Amazon Prime, vagy a nemrégiben becsatlakozó Disney és az Apple.

Thomas Rabe
Thomas Rabe, az RTL Csoport elnök-vezérigazgatója

Nem vesz figyelembe a szabályozás bizonyos körülményeket

Az interjúból a Reuters idézte Thomas Rabe mondatait, amelyben kifejti, hogy szerinte

szükséges lenne enyhíteni a német piaci szabályzáson annak érdekében, hogy például olyan nagyvállalatok mint az RTL és a jelenlegi riválisa, a szintén német médiavállalat, a ProSiebenSat.1 egyesülése megengedett legyen. Rabe szerint így létre tudnának hozni egy német „nemzeti bajnokot” (nationalen TV-Champion) a televíziózásban. Rabe szerint ha ez nem történik meg, máskülönben a német cégeknek pár év múlva nem lesz esélyük a Szilícium-völgyi óriásokkal szemben.

A beszélgetés során az RTL Group elnök-vezérigazgatója hozzátette, hogy azért is elengedhetetlen az európai televíziós iparág szabályozásának enyhítése, mivel a mostani szabályozás akadályozza, hogy olyan platformokat hozzanak létre mint a YouTube, a Facebook vagy a Netflix.

Thomas Rabe szerint ráadásul a versenyjog nem veszi figyelembe a médiát és a reklámpiacot uraló platformok piaci helyzetét.

Reagált a ProSiebenSat.1

Az RTL Group és a ProSieben.Sat1 közötti egyesülést emlegető Rabe-interjúra reagált a ProSiebenSat.1. A cég azt hangsúlyozta, hogy jelenleg nem folynak konkrét tárgyalások egyesülésről vagy felvásárlásról az RTL Csoporttal. A ProSieben ugyanakkor megemlített egy olyan hirdetéstechnológiai (adtech) vegyes vállalatot, melynek neve d-force, és amelynek révén az RTL Csoporttal is együttműködésre lépnek a digitális piacon. (Ehhez egy korábbi közlemény alapján már tavaly augusztusban megkapták a szükséges versenyhatósági engedélyt.)

A ProSiebenSat.1 médiavállalat 2013 decemberéig volt jelen a magyar médiapiacon mint a TV2 tulajdonosa.

További tévés hírek találhatók a Media1 Tv rovatában.

Borító: Az RTL Csoport székházának bejárata. Fotó: RTL Group sajtószoba
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások