fbpx
hirtv

Elnéző volt a Médiatanács a jogsértő HírTV-vel

A fideszes médiaholding csatornáján többször is burkolt reklámot sugároztak, a Médiatanács mégsem érezte úgy, hogy ezt szankcionálni kellene. A Médiatanács ezenkívül rádiós pályázatokkal is foglalkozott ezen a héten. A testület egyébként elérte, hogy a román társhatóság megbüntesse a TV2 Média Csoporthoz tartozó Mozi+ csatorna üzemeltetőjét.

Ezen a héten, a tomboló koronavírus-világjárvány ellenére is ülésezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanács, az új ügyrendnek megfelelően videókonferencia segítségével.

Büntetés nélkül úszta meg a jogsértést a Hír Televízió

Ezen a héten a testület úgy határozott, hogy a Hír TV szolgáltatójára nem ró ki pénzbírságot, holott az NMHH Médiatanács szerint az Otthonteremtők című magazinműsora összesen 5 alkalommal – tavaly novemberben, valamint négy idei januári ismétlésében – a szponzorüzenetben az egyik támogató két telephelyének pontos megjelölésével burkolt reklámnak megfelelő tartalmat tett közzé.

A Médiatanács a többszöri jogsértés ellenére csak figyelmeztette a fideszes médiaholding csatornáját, arra hivatkozva, hogy a grémium a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

Rádiós ügyek

A Médiatanács ezenkívül véglegesítette a Gyöngyös 88,9 MHz helyi és a Nyíregyháza 102,6 MHz körzeti frekvenciák pályázati felhívásait közösségi jellegű használatra.

A testület elvégezte továbbá az alaki vizsgálatokat a kereskedelmi jellegű Heves 93,7 MHz és a közösségi jellegű Siklós 88,6 MHz helyi frekvenciák pályázati eljárásaiban: előbbinél nyilvántartásba vette az M-Lite Kft.-t és hiánypótlásra szólította fel a Veszprém Rádió Kft.-t, utóbbinál pedig az egyedüli pályázó Karc FM Kft.-t. Eredménytelennek nyilvánította a grémium a Körmend 99,8 MHz helyi kereskedelmi jellegű rádiós frekvencia pályázati eljárását, mert az egyedüli pályázó ajánlata alakilag érvénytelen volt.

Büntetést kapott a Mozi+ szolgáltatója Romániában az NMHH bejelentésére

A román társhatóság, a CNA egy, az NMHH által továbbított bejelentés alapján ötezer lejes – körülbelül 362 ezer forint értékű – bírságot szabott ki a Mozi+ szolgáltatójára (a TV2 Média Csoporthoz köthető román cégre), mert a Z világháború című akció-horrorfilmet délután fél ötkor adta közre, 12 éven aluliak számára csak szülői engedéllyel vagy nagykorú felügyeletével ajánlva, pedig a film – horrorisztikus tartalma miatt – kizárólag a késő esti órákban kerülhetett volna műsorba.

A román hatóság eljárását az tette szükségessé, hogy a Mozi+ csatorna médiaszolgáltatója a román joghatóság alá bejelentkezve végzi szolgáltatását Magyarország területére is.

További híreket találhat a Media1-en!

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások