The Masked Singer Austria

Koronavírus: Közönség nélkül sugározták az Álarcos énekes osztrák változatát, valamint Németország egyik legnézettebb tévéshowját, de mi a helyzet idehaza?

A német RTL és az osztrák Puls4 a koronavírus-világjárvány miatti elővigyázatosságból úgy döntött, nem hív nézőket a műsoraiba. Az RTL Klub Álarcos énekesben viszont lesz közönség, és a TV2-n a Nicsak, ki vagyok? - A rejtélyek színpada című műsorában is. Mindjárt elmagyarázzuk, miért.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Stúdióban ülő nézőközönség nélkül került adásba a német RTL tévécsatornán pénteken a Let’s Dance’ című, a magyarországi Szombat esti láz című produkcióhoz hasonló táncos show, és szombaton Németország egyik legnézettebb tévés showja, a Deutschland sucht den Superstar (Németország szupersztárt keres) című, DSDS-ként is emlegetett élő show  esetében is lemondott az RTL a közönség jelenlétéről.

Az RTL.de internetes oldal szerint az adásokat a koronavírus miatt a Mediengruppe RTL (RTL Csoport) által életbe léptetett óvintézkedések miatt sugározták stúdióbeli nézőközönség jelenléte nélkül.

A német RTL honlapja szerint a médiavállalat önként, konkrét helyi jogszabályi tilalom hiányában hozta meg az elővigyázatossági intézkedést, mellyel a nézőközönség, a stáb, illetve a szereplők és családtagjainak egészségét szeretnék megóvni a koronavírus-fertőzéstől.

Let's Dance, a német Szombat esti láz
Forrás: RTL.de

Az Álarcos énekes osztrák közönségét sem engedték be

Ausztriában tegnap a Puls4 csatornán volt látható a Magyarországon Álarcos énekesként ismert Masked Singer (Maszkos énekes) helyi változata. A ProSieben.Sat1 médiavállalathoz tartozó The Masked Singer Austria közönség nélkül került képernyőre tegnap – ez már az osztrák Der Standard híréből illetve a Puls4 honlapján visszanézhető adásból derül ki.

The Masked Singer Austria
A The Masked Singer Austria az osztrák Puls4-en

Az elővigyázatosság a ProSieben.Sat1 esetében persze azért is érthető, hiszen a vállalat már egyszer megjárta: németországi egyik irodaházát pár napja lényegében ki kellett üríteni: 200 főt, köztük a vezérigazgatót is haza kellett küldeni néhány napra, mert az egyik munkatárs a düsseldorfi irodában elkapta a koronavírus-fertőzést. A történtek után távmunkára álltak át, bár ez egy tévé esetében meglehetősen nehézkes.

Ezért lesznek nézők Magyarországon ezután is az Álarcos énekesben

Mint arról a Media1 már csütörtökön beszámolt, az RTL Magyarországnál is szigorú biztonsági óvintézkedések léptek életbe, méghozzá már a rendkívüli jogrendről szóló kormányrendelet bevezetése előtt. Ezt írták az óvintézkedésekről érdeklődésünkre a Marketing és Kommunikációs Igazgatóságról:

„Az RTL Magyarország már a kormányrendelet kihirdetése előtt óvintézkedéseket vezetett be a használatában lévő ingatlanokban. Ez jelenti a dolgozók folyamatos tájékoztatását, a figyelemfelhívást, amely kiterjed a fertőzés megelőzés lehetőségeinek és a betegség kezdeti tüneteinek megismertetésére is. Hangsúlyt helyez a higiéniai szabályok betartására; a nagy forgalmú, közös terekben kialakított kézfertőtlenítő állomások, fertőtlenítő hatású tisztítószerek mosdókban való elhelyezésével. A szervezet felkészült, a külföldi szakmai utak elhalasztásra kerültek, a munkavállalók számára orvosi vizsgálat biztosított. A 100 fő alatti hazai forgatások, felvételek munkálatai üzemszerűen haladnak az egészségügyi helyzet szigorú figyelembevétele és folytonos felülvizsgálata mellett. A külső gyártásokban készülő produkciók munkálatainak üteméről az RTL Magyarországgal egyeztetve a gyártócégek vezetői döntenek szintén az aktuális egészségügyi helyzet figyelembevételével.”

A válaszból ugyan nem derül ki, de az óvintézkedések ellenére itthon ma este is közönséggel lesz látható az Álarcos énekes, azt ugyanis – mint arról többször beszámoltunk már – az RTL Magyarország felvételről sugározza. Ismert iparági információ (az Álarcos énekes egyik „nyomozója”, Sebestyén Balázs is elmondta a Balázsék című rádióműsorában), de a minap a Sorozatwiki az RTL-től származó információra hivatkozva ugyancsak beszámolt róla, hogy az RTL még a koronavírus-járvány miatt szerdán délután elrendelt kormányzati intézkedések (a 100 fő beltéri együtt tartózkodását megtiltó rendelet) hatályba lépését megelőzően pár nappal befejezte a teljes évad felvételét.

Az RTL Klub Álarcos énekes című műsorának egyik pillanata
Az RTL Klub Álarcos énekes című műsorának egyik pillanata korábban. Fotó: RTL Klub

A TV2-n a Nicsak, ki vagyok? élőben megy, mégis lesznek nézők, de jóval kevesebben

Amikor csütörtökön a Media1 megkérdezte a TV2 Média Csoportot, hogy esetükben a Nicsak, ki vagyok? –  A rejtélyek színpada élő adásakor lesz-e jelen közönség, az a válasz érkezett, a TV2 betartja a vonatkozó rendeletet, de nem különösebben részletezték hogyan:

„A TV2 számára elsődleges fontosságú a kollégák és a produkcióban közreműködők egészségének a védelme, felelős társaságként folyamatosan nyomon követjük a koronavírussal kapcsolatos fejleményeket, és a kormányzati intézkedésekkel összhangban végezzük minden tevékenységünket” – válaszolták.

És bár ebből már sejteni lehetett, hogy ez azt jelenti, hogy nem mondják le a közönséget, és várhatóan összesen 100 főben limitálják az amúgy is mindössze körülbelül 150 fős közönség befogadására alkalmas, az Álarcos énekeséhez képest jóval kisebb stúdióban tartózkodók teljes (a stábtagokkal és a szereplőkkel együtt számított) létszámát, szombaton a SorozatWikinek is megerősítették ezt. Így ténylegesen ez azt jelenti, hogy a közönség jóval kisebb lesz, mint eddig volt, és csak a jogszabály szerint korlátozást követik.

Frissítés:  Végül mégsem volt közönség a TV2 műsorában

Cikkünk megjelenését követően a SorozatWikinek adott hétvégi TV2-s nyilatkozattal ellentétesen végül mégsem volt közönség a Nicsak, ki vagyok? vasárnapi adásában. Igaz, a nézőtéren ugyan a műsor elején látszódott nagyjából 5 fő, de ők vélhetően csak azért ültek ott, hogy ne legyen teljesen üres a stúdió nézőtér felőli része.

Erről és hogy a stábtagok egyébként fontos felajánlást tettek a műsorban a koronavírus kapcsán, külön hírben foglalkozunk.

A TV2 Nicsak, ki vagyok? - A rejtélyek színpada című műsorának 3. adása a Virággal
A TV2 Nicsak, ki vagyok? – A rejtélyek színpada című műsorának 3. adása a Virággal

Az ATV a német RTL-hez hasonló óvatossággal jár el

Mint arról a Media1 elsőként beszámolt csütörtökön, az ATV-s #Bochkor című showt közönség nélkül vették fel. Jakupcsek Gabriella talkshowja, a Jakupcsek Plusz pedig egyelőre nem is jelentkezik friss részekkel a koronavírus járvány miatt, hanem helyette ismétléseket sugároz a beszélgetős műsorból az ATV.

atv

Egyébként aki csak teheti, az ATV-nél távmunkára állt állt, az épületbe csak nagyon indokolt esetben lehet belépni, a külföldről visszaérkező munkatársakat pedig két héten át nem engedik be, de például a potenciális betegekkel gyakran érintkező orvosok is csak telefonon nyilatkozhatnak. A munkatársak és  a vendégek egészsége mellett kiemelt cél az ATV Híradó folyamatosságának megőrzése, ezért a hírszobába belépők számát még szigorúbban korlátozták. Egyébként a tévével szorosan együttműködő Spirit FM-nél is szigorú korlátozó intézkedések léptek életbe, és egyes magazinműsorok helyett ismétlést sugároznak, hogy ezzel is csökkentsék a személyes találkozások számát.

Kérdéses, lesz-e majd az RTL-en Survivor és Ázsia Expressz a TV2-n

A koronavírus más nehézségeket is okozhat még. Nemrég derült ki, hogy a hollywoodi filmstúdiók leállása miatt blockbuster filmek, például a Halálos iramban 9 premierje csúszik. Több tucat tévés sorozatot is elhalasztottak. Egyes kiemelt tévés produkciók sorsa is kérdésesnek tűnik.

Az RTL Magyarország esetében például meglehetősen bizonytalannak tűnik, hogy el tud-e készülni a Survivor című egzotikus szigeteki reality, iparági bennfentesek szerint az esélye nem túl nagy. A médiavállalat Marketing és Kommunikációs igazgatóságán csütörtökön azonban azt nyilatkozták erről a Media1-nek, hogy úgy terveznek, igen, lesz Survivor, de figyelik az események és az egészségügyi helyzet alakulását és ez alapján hozzák majd meg a végső döntést.

„A Survivor esetében az előkészítés a tervek szerint, a külföldi stábokkal egyeztetve halad. Folyamatosan figyeljük az események alakulását. A műsorral kapcsolatban az aktuális egészségügyi helyzet tükrében fogunk a megfelelő időben döntést hozni.”

A Survivor korábbi adásának egyik jelenete.
A Survivor korábbi adásának egyik jelenete. Fotó: RTL Klub sajtószoba

Iparági forrásaink szerint a TV2-nél az Ázsia Expressz című utazós reality következő évadának forgatása is kérdéses, de amikor rákérdeztünk erre a vállalatnál, hetekkel ezelőtt, a járvány ázsiai kitörésekor először semmit nem reagáltak, de most csütörtökön is eléggé semmitmondó, kétféleképpen is értelmezhető választ adtak: azt írták, hogy induló műsoraikról hamarosan tájékoztatást adnak.

Hogy ez azt jelenti-e, hogy le tudják forgatni az új évadot, vagy sem, az nem derült ki a TV2 sajtóosztályának válaszából.

Ázsia Expressz, Ördög Nóra műsorvezetésével a TV2-n
Ázsia Expressz, Ördög Nóra műsorvezetésével a TV2-n korábban. Fotó: TV2 sajtószoba

Távmunkázó Index és Blikk

Egyébként több más médiavállalatnál és ügynökségnél is távmunkára állnak át a Magyarországot is elérő koronavírus-járvány miatt.

Például a kreativ.hu szerint  az Indexnél, valamint a Blikk kiadójánál, a Ringier Axel Springer Magyarországnál jövő hétfőtől így járnak el.

Fotó: Czémán Anna / Media1

A Pesti Hírlap változtatna az új napilap a terjesztési módján

Egy másik, a koronavírus-világjárvánnyal összefüggő elővigyázatossági intézkedés, hogy mint a Media1 megírta, a Pesti Hírlap napilap kiadója a rikkancsos terjesztésről tárolórekeszes terjesztésre kíván áttérni a közterületi csomópontokon, de egyelőre várják a fővárosi városháza válaszát a kérelmükre. Információink szerint egyébként ebben a szerkesztőségben is, aki csak teheti, szintén távmunkázik mostantól, hogy így csökkentsék a személyes találkozásokkal járó kockázatot.

A Pesti Hírlap rikkancsa
A Pesti Hírlap rikkancsa korábban. Fotó: Bielik István / Pesti Hírlap

A kulturális ajánlókat közlő Pesti EST és a VOX mozimagazin bizonytalan ideig szüneteltetni kényszerül a tevékenységét a kulturális programok leállítása miatt. Ők amiatt kényszerülnek erre, mert a kulturális élet lényegében leállt országszerte.

A Pesti Est magazin
A Pesti Est magazin legutóbbi száma. Fotó: Pesti Est Facebook

További médiás hírek találhatók a Media1 hírportálon.

Szóljon hozzá!