fbpx
The Masked Singer Austria

Koronavírus: Közönség nélkül sugározták az Álarcos énekes osztrák változatát, valamint Németország egyik legnézettebb tévéshowját, de mi a helyzet idehaza?

A német RTL és az osztrák Puls4 a koronavírus-világjárvány miatti elővigyázatosságból úgy döntött, nem hív nézőket a műsoraiba. Az RTL Klub Álarcos énekesben viszont lesz közönség, és a TV2-n a Nicsak, ki vagyok? - A rejtélyek színpada című műsorában is. Mindjárt elmagyarázzuk, miért.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Stúdióban ülő nézőközönség nélkül került adásba a német RTL tévécsatornán pénteken a Let’s Dance’ című, a magyarországi Szombat esti láz című produkcióhoz hasonló táncos show, és szombaton Németország egyik legnézettebb tévés showja, a Deutschland sucht den Superstar (Németország szupersztárt keres) című, DSDS-ként is emlegetett élő show  esetében is lemondott az RTL a közönség jelenlétéről.

Az RTL.de internetes oldal szerint az adásokat a koronavírus miatt a Mediengruppe RTL (RTL Csoport) által életbe léptetett óvintézkedések miatt sugározták stúdióbeli nézőközönség jelenléte nélkül.

A német RTL honlapja szerint a médiavállalat önként, konkrét helyi jogszabályi tilalom hiányában hozta meg az elővigyázatossági intézkedést, mellyel a nézőközönség, a stáb, illetve a szereplők és családtagjainak egészségét szeretnék megóvni a koronavírus-fertőzéstől.

Let's Dance, a német Szombat esti láz
Forrás: RTL.de

Az Álarcos énekes osztrák közönségét sem engedték be

Ausztriában tegnap a Puls4 csatornán volt látható a Magyarországon Álarcos énekesként ismert Masked Singer (Maszkos énekes) helyi változata. A ProSieben.Sat1 médiavállalathoz tartozó The Masked Singer Austria közönség nélkül került képernyőre tegnap – ez már az osztrák Der Standard híréből illetve a Puls4 honlapján visszanézhető adásból derül ki.

The Masked Singer Austria
A The Masked Singer Austria az osztrák Puls4-en

Az elővigyázatosság a ProSieben.Sat1 esetében persze azért is érthető, hiszen a vállalat már egyszer megjárta: németországi egyik irodaházát pár napja lényegében ki kellett üríteni: 200 főt, köztük a vezérigazgatót is haza kellett küldeni néhány napra, mert az egyik munkatárs a düsseldorfi irodában elkapta a koronavírus-fertőzést. A történtek után távmunkára álltak át, bár ez egy tévé esetében meglehetősen nehézkes.

Ezért lesznek nézők Magyarországon ezután is az Álarcos énekesben

Mint arról a Media1 már csütörtökön beszámolt, az RTL Magyarországnál is szigorú biztonsági óvintézkedések léptek életbe, méghozzá már a rendkívüli jogrendről szóló kormányrendelet bevezetése előtt. Ezt írták az óvintézkedésekről érdeklődésünkre a Marketing és Kommunikációs Igazgatóságról:

„Az RTL Magyarország már a kormányrendelet kihirdetése előtt óvintézkedéseket vezetett be a használatában lévő ingatlanokban. Ez jelenti a dolgozók folyamatos tájékoztatását, a figyelemfelhívást, amely kiterjed a fertőzés megelőzés lehetőségeinek és a betegség kezdeti tüneteinek megismertetésére is. Hangsúlyt helyez a higiéniai szabályok betartására; a nagy forgalmú, közös terekben kialakított kézfertőtlenítő állomások, fertőtlenítő hatású tisztítószerek mosdókban való elhelyezésével. A szervezet felkészült, a külföldi szakmai utak elhalasztásra kerültek, a munkavállalók számára orvosi vizsgálat biztosított. A 100 fő alatti hazai forgatások, felvételek munkálatai üzemszerűen haladnak az egészségügyi helyzet szigorú figyelembevétele és folytonos felülvizsgálata mellett. A külső gyártásokban készülő produkciók munkálatainak üteméről az RTL Magyarországgal egyeztetve a gyártócégek vezetői döntenek szintén az aktuális egészségügyi helyzet figyelembevételével.”

A válaszból ugyan nem derül ki, de az óvintézkedések ellenére itthon ma este is közönséggel lesz látható az Álarcos énekes, azt ugyanis – mint arról többször beszámoltunk már – az RTL Magyarország felvételről sugározza. Ismert iparági információ (az Álarcos énekes egyik „nyomozója”, Sebestyén Balázs is elmondta a Balázsék című rádióműsorában), de a minap a Sorozatwiki az RTL-től származó információra hivatkozva ugyancsak beszámolt róla, hogy az RTL még a koronavírus-járvány miatt szerdán délután elrendelt kormányzati intézkedések (a 100 fő beltéri együtt tartózkodását megtiltó rendelet) hatályba lépését megelőzően pár nappal befejezte a teljes évad felvételét.

Az RTL Klub Álarcos énekes című műsorának egyik pillanata
Az RTL Klub Álarcos énekes című műsorának egyik pillanata korábban. Fotó: RTL Klub

A TV2-n a Nicsak, ki vagyok? élőben megy, mégis lesznek nézők, de jóval kevesebben

Amikor csütörtökön a Media1 megkérdezte a TV2 Média Csoportot, hogy esetükben a Nicsak, ki vagyok? –  A rejtélyek színpada élő adásakor lesz-e jelen közönség, az a válasz érkezett, a TV2 betartja a vonatkozó rendeletet, de nem különösebben részletezték hogyan:

„A TV2 számára elsődleges fontosságú a kollégák és a produkcióban közreműködők egészségének a védelme, felelős társaságként folyamatosan nyomon követjük a koronavírussal kapcsolatos fejleményeket, és a kormányzati intézkedésekkel összhangban végezzük minden tevékenységünket” – válaszolták.

És bár ebből már sejteni lehetett, hogy ez azt jelenti, hogy nem mondják le a közönséget, és várhatóan összesen 100 főben limitálják az amúgy is mindössze körülbelül 150 fős közönség befogadására alkalmas, az Álarcos énekeséhez képest jóval kisebb stúdióban tartózkodók teljes (a stábtagokkal és a szereplőkkel együtt számított) létszámát, szombaton a SorozatWikinek is megerősítették ezt. Így ténylegesen ez azt jelenti, hogy a közönség jóval kisebb lesz, mint eddig volt, és csak a jogszabály szerint korlátozást követik.

Frissítés:  Végül mégsem volt közönség a TV2 műsorában

Cikkünk megjelenését követően a SorozatWikinek adott hétvégi TV2-s nyilatkozattal ellentétesen végül mégsem volt közönség a Nicsak, ki vagyok? vasárnapi adásában. Igaz, a nézőtéren ugyan a műsor elején látszódott nagyjából 5 fő, de ők vélhetően csak azért ültek ott, hogy ne legyen teljesen üres a stúdió nézőtér felőli része.

Erről és hogy a stábtagok egyébként fontos felajánlást tettek a műsorban a koronavírus kapcsán, külön hírben foglalkozunk.

A TV2 Nicsak, ki vagyok? - A rejtélyek színpada című műsorának 3. adása a Virággal
A TV2 Nicsak, ki vagyok? – A rejtélyek színpada című műsorának 3. adása a Virággal

Az ATV a német RTL-hez hasonló óvatossággal jár el

Mint arról a Media1 elsőként beszámolt csütörtökön, az ATV-s #Bochkor című showt közönség nélkül vették fel. Jakupcsek Gabriella talkshowja, a Jakupcsek Plusz pedig egyelőre nem is jelentkezik friss részekkel a koronavírus járvány miatt, hanem helyette ismétléseket sugároz a beszélgetős műsorból az ATV.

atv

Egyébként aki csak teheti, az ATV-nél távmunkára állt állt, az épületbe csak nagyon indokolt esetben lehet belépni, a külföldről visszaérkező munkatársakat pedig két héten át nem engedik be, de például a potenciális betegekkel gyakran érintkező orvosok is csak telefonon nyilatkozhatnak. A munkatársak és  a vendégek egészsége mellett kiemelt cél az ATV Híradó folyamatosságának megőrzése, ezért a hírszobába belépők számát még szigorúbban korlátozták. Egyébként a tévével szorosan együttműködő Spirit FM-nél is szigorú korlátozó intézkedések léptek életbe, és egyes magazinműsorok helyett ismétlést sugároznak, hogy ezzel is csökkentsék a személyes találkozások számát.

Kérdéses, lesz-e majd az RTL-en Survivor és Ázsia Expressz a TV2-n

A koronavírus más nehézségeket is okozhat még. Nemrég derült ki, hogy a hollywoodi filmstúdiók leállása miatt blockbuster filmek, például a Halálos iramban 9 premierje csúszik. Több tucat tévés sorozatot is elhalasztottak. Egyes kiemelt tévés produkciók sorsa is kérdésesnek tűnik.

Az RTL Magyarország esetében például meglehetősen bizonytalannak tűnik, hogy el tud-e készülni a Survivor című egzotikus szigeteki reality, iparági bennfentesek szerint az esélye nem túl nagy. A médiavállalat Marketing és Kommunikációs igazgatóságán csütörtökön azonban azt nyilatkozták erről a Media1-nek, hogy úgy terveznek, igen, lesz Survivor, de figyelik az események és az egészségügyi helyzet alakulását és ez alapján hozzák majd meg a végső döntést.

„A Survivor esetében az előkészítés a tervek szerint, a külföldi stábokkal egyeztetve halad. Folyamatosan figyeljük az események alakulását. A műsorral kapcsolatban az aktuális egészségügyi helyzet tükrében fogunk a megfelelő időben döntést hozni.”

A Survivor korábbi adásának egyik jelenete.
A Survivor korábbi adásának egyik jelenete. Fotó: RTL Klub sajtószoba

Iparági forrásaink szerint a TV2-nél az Ázsia Expressz című utazós reality következő évadának forgatása is kérdéses, de amikor rákérdeztünk erre a vállalatnál, hetekkel ezelőtt, a járvány ázsiai kitörésekor először semmit nem reagáltak, de most csütörtökön is eléggé semmitmondó, kétféleképpen is értelmezhető választ adtak: azt írták, hogy induló műsoraikról hamarosan tájékoztatást adnak.

Hogy ez azt jelenti-e, hogy le tudják forgatni az új évadot, vagy sem, az nem derült ki a TV2 sajtóosztályának válaszából.

Ázsia Expressz, Ördög Nóra műsorvezetésével a TV2-n
Ázsia Expressz, Ördög Nóra műsorvezetésével a TV2-n korábban. Fotó: TV2 sajtószoba

Távmunkázó Index és Blikk

Egyébként több más médiavállalatnál és ügynökségnél is távmunkára állnak át a Magyarországot is elérő koronavírus-járvány miatt.

Például a kreativ.hu szerint  az Indexnél, valamint a Blikk kiadójánál, a Ringier Axel Springer Magyarországnál jövő hétfőtől így járnak el.

Fotó: Czémán Anna / Media1

A Pesti Hírlap változtatna az új napilap a terjesztési módján

Egy másik, a koronavírus-világjárvánnyal összefüggő elővigyázatossági intézkedés, hogy mint a Media1 megírta, a Pesti Hírlap napilap kiadója a rikkancsos terjesztésről tárolórekeszes terjesztésre kíván áttérni a közterületi csomópontokon, de egyelőre várják a fővárosi városháza válaszát a kérelmükre. Információink szerint egyébként ebben a szerkesztőségben is, aki csak teheti, szintén távmunkázik mostantól, hogy így csökkentsék a személyes találkozásokkal járó kockázatot.

A Pesti Hírlap rikkancsa
A Pesti Hírlap rikkancsa korábban. Fotó: Bielik István / Pesti Hírlap

A kulturális ajánlókat közlő Pesti EST és a VOX mozimagazin bizonytalan ideig szüneteltetni kényszerül a tevékenységét a kulturális programok leállítása miatt. Ők amiatt kényszerülnek erre, mert a kulturális élet lényegében leállt országszerte.

A Pesti Est magazin
A Pesti Est magazin legutóbbi száma. Fotó: Pesti Est Facebook

További médiás hírek találhatók a Media1 hírportálon.

Szóljon hozzá!