A Pesti Hírlap rikkancsa

Rikkancsok nélkül terjesztenék a Pesti Hírlapot a koronavírus-világjárvány miatt

A Media1 hivatalosan is megerősített értesülése szerint az eddig Budapest utcáin rikkancsokkal terjesztett újság vezetősége a koronavírus-világjárvány miatt levélben fordult a Fővárosi Önkormányzathoz a lap terjesztési módjának azonnali, de csak átmenetinek szánt megváltoztatása érdekében.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Levelet írt az idén január 30. óta rendszeresen megjelenő, a főváros forgalmasabb közterület csomópontjain, aluljárókban, valamint különböző kávézókban, könyvtárakban, üzlethelyiségekben is terjesztett Pesti Hírlap című napilapot kiadó Global Post Hun Kft. ügyvezetője a Fővárosi Önkormányzatnak, melyben arra kéri az önkormányzatot, hogy a koronavírus-járvány miatti rendkívüli helyzetre tekintettel,

a hatályos közterület-használati engedélyüket úgy módosítsa azonnali hatállyal a városvezetés, hogy leválthassák a rikkancsokat, és a rikkancsok által eddig elfoglalt területen inkább újságtároló rekeszekben legyenek elérhetők az újságok.

A Pesti Hírlap átmenetileg, a vírus miatti óvintézkedésként változtatna

A Pesti Hírlap kiadójának levelében az áll, a lap terjesztési módjának átmeneti megváltoztatását azért kérik, mivel a megbízott terjesztőket szeretnék megóvni attól, hogy esetleg vírushordozó személyek kerüljenek a közelükbe. A tárolórekeszes terjesztéssel a lapot mindenki maga vehetné el a helyéről.

A Pesti Hírlapot kiadó kft. ügyvezetője megígérte, hogy ha véget ér a járvány, a vállalat a tárolórekeszeket saját költségén elszállíttatja, és visszatér az eddig alkalmazott rikkancsos megoldásra.

A Media1 információját Milkovics Pál, a médiavállalat tulajdonosa is megerősítette pénteken.

Telefonos megkeresésünkre a kiadó tulajdonosa azt mondta, felelősséggel viseltetnek terjesztőik és olvasóik egészsége iránt, ezért nagyon bíznak benne, hogy a városházáról hamar választ kaphatnak. Milkovics Pál hozzátette, az elrendelt országos veszélyhelyzetben különösen is fontos az állampolgárok hiteles, nem szenzációhajhász forrásból történő tájékoztatása, ezért reményei szerint a Fővárosi Önkormányzatnál kellően rugalmasan viszonyulnak majd a kérdéshez.

A Pesti Hírlapot a mai napon még rikkancsokkal terjesztik Budapesten, de a kiadóvállalat már most megkezdte a felkészülést, a tárolórekeszek beszerzését annak érdekében, hogy ha az önkormányzat gyorsan és pozitívan reagál a kérelemre, akkor pillanatokon belül át tudjanak állni az új terjesztési módra, akár már a jövő héttől.

Koronavírus és a média

Médiavállalatok működésére is hatással van a koronavírus-járvány.  Néhány nappal ezelőtt a németországi Prosieben.Sat1 televíziós médiavállalatnál 200 munkavállalónak, köztük a vezérigazgatónak kellett hazamennie az egyik dolgozó vírusfertőzése miatt, ezt követően mindenki házi karanténba vonult. 30 év után az országos veszélyhelyzet miatt, az elmaradó kulturális programok miatt kénytelen volt felfüggeszteni működését a Pesti EST című ingyenes kulturális programajánló hetilap és az est.hu honlap, korlátozó intézkedéseket vezetett be az ATV és a Spirit FM, műsorok is elmaradnak, biztonsági óvintézkedéseket léptetett érvénybe az RTL Magyarország és a TV2 is. Több médiavállalatnál és ügynökségnél távmunkára állnak át, hogy átlendüljenek a jelenlegi helyzeten.

Idén elmaradt a szokásos sajtónapi ünnepség is, a díjazottaknak ünnepség nélkül juttatták el a díjaikat. A UPC Magyarországtól koronavírusos beteget vittek el tegnap, ami miatt kiürítették a vállalat fővárosi Haller Gardensben található irodáját. A Televíziós Újságírók Díja nagyszabású gálaestjét is el kellett halasztani Budapesten.

Az új fővárosi napilap, a Pesti Hírlap egyébként szerdán kétszer is megjelent napon belül, a kormány által elrendelt országos vészhelyzeti intézkedés miatt. Az interneten is terjesztik tartalmaikat, hogy azokhoz is eljussanak a tartalmaik, akik nem lépnek ki jelenleg az utcára.

A Pesti Hírlap rendkívüli kiadásának címlapja
A Pesti Hírlap rendkívüli kiadásának címlapja

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: A Pesti Hírlap rikkancsa 2020. január 30-án, a lap rendszeressé válásakor. Fotó: Bielik István / Pesti Hírlap

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!