fbpx
Az M1 nemzeti hírcsatorna híradója

Döntött a Médiatanács a Karácsony-interjúról

A testület e heti ülésén szerepelt a Mészáros Kata által elkészített, sokak által kifogásolt színvonalú, sőt egyes vélekedések szerint jogszabályba ütköző, az M1-en sugárzott riport, de a Médiatanács úgy döntött, nem indít eljárást a történtek miatt.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa e heti ülésén megtárgyalt az M1 Ma este című műsorának január 21-ei adásával kapcsolatban érkezett három bejelentést.

Ez a műsor, amiben az elhíresült interjú volt látható Karácsony Gergellyel, Budapest októberben megválasztott főpolgármesterével, a beszélgetést egy fideszes alpolgármester felesége, Mészáros Kata készítette, és korábban a MÚOSZ valamint a Párbeszéd is kifogásolta a műsorban történteket, sőt utóbbi a médiatörvényt is szeretné megváltoztatni annak érdekében, hogy még egyszer ne fordulhasson elő hasonló.

A bejelentők azt kérték az NMHH Médiatanácsától, a hatóság vizsgálja meg, hogy a műsor megfelelt-e a közszolgálatiság, a hiteles, gyors és pontos tájékoztatás, valamint a kiegyensúlyozott tájékoztatás alapelvi követelményének.

Karácsony Gergely, megválasztása után több mint 100 nappal első interjúját adja az M1-nek, Mészáros Kata kérdéseire válaszolva
Karácsony Gergely, megválasztása után több mint 100 nappal első stúdióinterjúját adja az M1-nek, Mészáros Kata kérdéseire válaszolva

A Médiatanács azonban azt állapította meg, hogy jogszabályi felhatalmazás hiányában nem indíthat eljárást.

A Médiatanács a médiatörvénnyel magyarázza mindezt

A Médiatanács arra hivatkozva döntött a panaszbeadványok elutasításáról, hogy „a törvény az alapelvi követelmények megvalósulását nem ellenőrizheti, kizárólag konkrét tényállások esetén jogosult hatósági felügyeletet gyakorolni”.

A Médiatanács úgy látja: az M1 csatorna esetében a közszolgálatiságot, az alapelvek megvalósulását a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma ellenőrzi, a Közszolgálati Kódex szabályainak érvényesülését pedig a Közszolgálati Testület felügyeli, így a bejelentők ezekhez a szervekhez fordulhatnak panaszaikkal. (A Közszolgálati Kuratórium nemrég nem volt hajlandó napirendjére tűzni a témát, mivel fideszesek megakadályozták azt.)

Az NMHH Médiatanács szerint a beadványok tartalmuk alapján kiegyensúlyozottsági kérelemként sem bírálhatók el. Kiegyensúlyozottsági panasz esetén speciális eljárás irányadó, annak egyik feltétele, hogy a kérelmező először kifogásával a médiaszolgáltatóhoz forduljon, ezt pedig a panasz benyújtói nem igazolták, valamint a kiegyensúlyozottsághoz szükséges, hiányolt eltérő álláspontot sem mutatták be.

Egy riport szerkesztési sajátosságai, a műsorvezető stílusa a médiaszolgáltatókat megillető szerkesztői szabadság miatt  nem lehet hatósági eljárás tárgya, közölte az NMHH.

Büntetés a Manna FM-nek

A Médiatanács e heti ülésén egyébként a budapesti Manna FM szolgáltatójára negyvenezer forintos bírságot szabott ki, mivel szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb közszolgálati és a helyi közélettel foglalkozó, a helyi közéletet segítő műsort sugárzott a hatóság által vizsgált 2019. novemberi adáshéten.

A Médiatanács többi döntéséről külön hírben foglalkozunk. További médiahírek találhatók a Media1-en, ahol épp ma számoltunk be arról is, hogy hogyan fogadták a budapestiek a Mészáros Kata által elkészített interjút.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások