fbpx
Az MTVA épülete Budapesten Fotó: Ladányi András, Media1

Benyújtotta a Párbeszéd a médiatörvény módosítóját

Törvénymódosító javaslattal fordult tegnap az Országgyűléshez az ellenzéki párt a közmédia sorozatos jogsértései, például a Mészáros Kata által elkészített Karácsony-interjú kapcsán. A párt a Médiatanácsot is megkereste.

Közleményt juttatott el a Párbeszéd a Media1-hez, melyben a párt bejelentette, hogy a közmédia törvénysértései miatt törvénymódosító javaslatot nyújtott be csütörtökön az Országgyűléshez, valamint a Médiatanácshoz fordultak.

A közlemény szerint az M1 politikai hírműsora a főpolgármesterrel készített interjú során a közszolgálati tájékoztatásra vonatkozó összes jogszabályt megsértette.

„Az évi 100 milliárd forint közpénzből működő orbáni propagandamédia gépezetében szemmel láthatóan nem ismerik a médiatörvényben kötelezően előírt tisztességes, kiegyensúlyozott, objektív és felelős tájékoztatás követelményeit. Érthetetlen ráadásul, hogy a legnagyobb legitimitással, közvetlenül megválasztott politikai vezetőt 100 napig nem hívja meg a közmédia. A Karácsony Gergellyel, a Párbeszéd társelnökével, Budapest főpolgármesterével készült interjú gyakorlatilag minden egyes ponton megsértette a sajtótörvényben, a médiatörvényben és a Közszolgálati Kódexben foglaltakat” – áll a párt közleményében.

A Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője és társelnöke által jegyzett közlemény ezután így folytatódik:

„Egy közszolgálati médiumnak nem Habony Árpád vagy Rogán Antal meggyőződésének tükrözése a feladata, hanem a magyar emberek olyan ügyekről való részrehajlástól mentes tájékoztatása, amelyek az adófizetőket valóban érintik és érdeklik. Karácsony Gergely biciklije vagy az, hogy hol szállt ki az autóból, semmiképpen nem tartoznak ezek közé az ügyek közé. Tartozik viszont többek között az, hogy Karácsony Gergelynek köszönhetően a budapestiek 50 milliárd forintnyi támogatást kapnak az egészségügy fejlesztésére, hogy betiltották a rabszolgatörvény alkalmazását a fővárosban, hogy megállították a legrászorultabb emberek kilakoltatását az önkormányzati lakásokból vagy éppen az, hogy megállították a fideszes ingatlanmutyit a Római-parton”.

A Párbeszéd a tegnap benyújtott médiatörvény-módosító javaslatában a Közszolgálati Kódexben foglaltak azonnali érvényesítését és szankcionálását is követeli, és felszólítja a közmédia dolgozóit, hogy a jövőben tartózkodjanak attól, hogy a Fidesz propagandacsatornájaként működtessék az adófizetők pénzéből fenntartott televíziócsatornát.

A Mészáros Kata által elkészített Karácsony-interjúról ITT írtunk. Épp a napokban akadályozták meg fideszes tagok a Közszolgálati Kuratóriumban a történtek vizsgálatát.

Az interjú legemlékezetesebb pillanatai:

A beszélgetés vágatlan, teljes verziója alább látható.

Borító: Az MTVA épülete Budapesten a Kunigunda útján. Fotó: Ladányi András, Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások