Fidesz

Újabb 9 évig totális Fidesz-uralom lesz a Médiatanácsban

Most már szinte biztos, hogy a következő 9 évben is újból kizárólag Fidesz-támogatta jelöltek ülnek majd a magyar médiapiac felügyeletét ellátó Médiatanácsban. Íme a jelöltek névsora.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Hankiss Ágnest, Budai Lászlót, Meszleny Lászlót és Szadai Károlyt jelölte a Médiatanácsba az Országgyűlés eseti bizottsága hétfőn – tudatta Halász János, a testület fideszes elnöke közleményben az MTI-vel hétfőn.

A jelölésre azért volt szükség, mert lejárt a Médiatanács négy tagjának kilencéves mandátuma – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság elnöke.

Az eddigi négy tag megbízatása egyébként még októberben járt le. Ezt megelőzően, még szeptemberben az ellenzéki összefogás egységes kiállással megpróbált tagokat jelölni a Médiatanácsba (köztük volt például Urbán Ágnes egyetemi docens, a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársa is), de akkor a Fidesz a Médiatanács tagjait jelölőbizottság működését obstrukcióval megakadályozta. A Médiatanács volt tagjai ezután is betöltötték a pozíciót.

A Médiatanács leköszönő tagjai, Auer János, Kollarik Tamás, Koltay András és Vass Ágnes (valamint a 2013 áprilisában elhunyt Szalai Annamária volt NMHH-elnök) 2010. október 12-én tették le 9 éves megbízásukra vonatkozó esküjüket a parlamentben. Karas Monika, az elnök mandátuma még nem jár le, hiszen őt Szalai Annamária halálát követően választották meg 9 évre.

Sokat tettek a búcsúzó Médiatanács-tagok a magyar médiapiac fideszes megszállás alá kerüléséért

A Médiatanács az elmúlt években számos alkalommal járult hozzá a magyar média sokszínűségének drámai léptékű csökkenéséhez.

A grémium tagjai több alkalommal a hatályos törvényeket sajátosan értelmezve (sokszor figyelmen kívül hagyva) segítették a Fidesz-KDNP egyre nagyobb térnyerését a magyar médiapiacon, illetve akadályozták a kormánnyal kritikus, illetve tőle független médiumok működését, fennmaradását.

Több népszerű rádió, így például a Music FM és a Class FM elnémítása is hivatali működésükhöz köthető, ahogyan több rádiós pályázat esetében egyértelműen visszaélések, törvénytelenségek is történtek, így például Békéscsabán, Velencén, Pécsen is súlyos visszásságokra derült fény, de komoly aggályok merültek fel az országos kereskedelmi rádiós pályázat körül is. A Médiatanács (még Szalai Annamária irányítása alatt) megpróbálta elnémítani a kormánykritikus Klubrádiót is, de a bíróságon ezt a rádiónak végül sikerült megakadályoznia. Nem sokára elnémul a Civil Rádió is, mivel elveszi frekvenciáját a Médiatanács, mely egyelőre – korábbi ígéretével ellentétben – végül meg sem pályáztatta a budapesti 98 MHz-es rádiós frekvenciát, így a Civil Rádiónak esélye sincs, hogy tovább működjön az FM-en.

A jelenlegi Médiatanács akadályozta meg az RTL Magyarország és a Central Digitális Média Kft., a 24.hu tulajdonosa közötti 30 százalékos befektetés létrejöttét, miközben meg sem próbálta megakadályozni, hogy a fideszes médiaholding, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány, a KESMA maga alá gyűrjön mintegy félezer médiaterméket, köztük a HírTv-t, az Origót, az országos kereskedelmi rádiót, a Retró Rádiót, a Nemzeti Sportot, vagy épp Magyarország valamennyi megyei napilapját.

A Médiatanács közérdekű adatok teljesítésében sem jeleskedett: több rádiós frekvenciapályázat pályázati ajánlatát nem, vagy annak csak egy kis, jellemzően nem érdemi részét volt hajlandó megmutatni, holott a rádiós frekvenciák nemzeti közvagyonnak számítanak, így az ezekkel kapcsolatos adatok közérdekű adatnak minősülnek.

Mint arról a múlt héten a Media1 beszámolt, eközben zajlik a Közszolgálati Testület leendő tagjainak megtalálása is.

Szóljon hozzá!

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Marjan Sarec szlovén kormányfő kezet fog a hivatalos tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. október 28-án.

Erősödnek Szlovéniában az Orbán Viktorhoz közeli, a TV2-t is tulajdonló nagyvállalkozóval kapcsolatos aggályok a Planet TV felvásárlása kapcsán, eközben csúszik az ügylet jóváhagyása

A legfrissebb hírek szerint a szlovén állami tulajdonban lévő Telekom Slovenije Felügyelőbizottságának tagjai nem hagyták jóvá csütörtökön azt a döntést, amelynek alapján a TV2 tulajdonosa veheti meg a Planet TV-t. A szlovén sajtóban eközben erősödőben vannak azok a hangok, hogy mit is akarnak Orbán Viktor köreibe tartozó személyek a szlovén médiával, illetve beszámolnak arról is, hogy Magyarországon állami hirdetésekkel tömték ki a veszteséges TV2-t.

A Magyar Parlament

A tiltakozás ellenére elfogadták a kata szigorítását: rosszul járnak az újságírók, a weblaptulajdonosok, a fuvarosok, az ügyvédek és sokan mások

A pénteken elfogadott jogszabályi rendelkezés alapján jövőre, ha egy katás vállalkozás egy év alatt 3 millió forintnál magasabb összegű bevételre tesz szert ugyanazon üzleti partnerétől, akkor azt extrém mértékű, 40 százalékos büntetőadóval sújtják a kata fix összegén felül. Megszűnik továbbá a kettős katázás lehetősége és sor más, a vállalkozók szempontjából rendkívül előnytelen változás is jön, miközben kivételezni fognak az állam beszállítóival. A változások nagyon kedvezőtlenül érintik a média szektort is.

Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke

Az Index.hu Zrt. elnöke pontosítást kért a 444-től, és azt, hogy „ne működjön közre az Index szétverésében”

Bodolai László a 444-hez és a Media1-hez is eljuttatott jegyzőkönyvi részlettel igazolva látja, hogy szerinte nem igaz, amit tegnap a 444 írt az Index.hu Zrt. kapcsán. Az Index elnöke több kört is futott már a 444.hu-nál, először a szerzőnél, majd a főszerkesztőnél és a 444-et működtető Magyar Jeti Zrt. vezérigazgatónál is, hogy pontosítsák az írást, illetve ahogy Bodolai fogalmazott, „ne működjön közre az Index szétverésében”. Bodolai azonban állítja: nem kapott választ. Ezt a 444 munkatársa is megerősítette a Media1 érdeklődésére, de azt is elmondta, miért.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!