fbpx
Fidesz

Újabb 9 évig totális Fidesz-uralom lesz a Médiatanácsban

Most már szinte biztos, hogy a következő 9 évben is újból kizárólag Fidesz-támogatta jelöltek ülnek majd a magyar médiapiac felügyeletét ellátó Médiatanácsban. Íme a jelöltek névsora.

Hankiss Ágnest, Budai Lászlót, Meszleny Lászlót és Szadai Károlyt jelölte a Médiatanácsba az Országgyűlés eseti bizottsága hétfőn – tudatta Halász János, a testület fideszes elnöke közleményben az MTI-vel hétfőn.

A jelölésre azért volt szükség, mert lejárt a Médiatanács négy tagjának kilencéves mandátuma – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság elnöke.

Az eddigi négy tag megbízatása egyébként még októberben járt le. Ezt megelőzően, még szeptemberben az ellenzéki összefogás egységes kiállással megpróbált tagokat jelölni a Médiatanácsba (köztük volt például Urbán Ágnes egyetemi docens, a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársa is), de akkor a Fidesz a Médiatanács tagjait jelölőbizottság működését obstrukcióval megakadályozta. A Médiatanács volt tagjai ezután is betöltötték a pozíciót.

A Médiatanács leköszönő tagjai, Auer János, Kollarik Tamás, Koltay András és Vass Ágnes (valamint a 2013 áprilisában elhunyt Szalai Annamária volt NMHH-elnök) 2010. október 12-én tették le 9 éves megbízásukra vonatkozó esküjüket a parlamentben. Karas Monika, az elnök mandátuma még nem jár le, hiszen őt Szalai Annamária halálát követően választották meg 9 évre.

Sokat tettek a búcsúzó Médiatanács-tagok a magyar médiapiac fideszes megszállás alá kerüléséért

A Médiatanács az elmúlt években számos alkalommal járult hozzá a magyar média sokszínűségének drámai léptékű csökkenéséhez.

A grémium tagjai több alkalommal a hatályos törvényeket sajátosan értelmezve (sokszor figyelmen kívül hagyva) segítették a Fidesz-KDNP egyre nagyobb térnyerését a magyar médiapiacon, illetve akadályozták a kormánnyal kritikus, illetve tőle független médiumok működését, fennmaradását.

Több népszerű rádió, így például a Music FM és a Class FM elnémítása is hivatali működésükhöz köthető, ahogyan több rádiós pályázat esetében egyértelműen visszaélések, törvénytelenségek is történtek, így például Békéscsabán, Velencén, Pécsen is súlyos visszásságokra derült fény, de komoly aggályok merültek fel az országos kereskedelmi rádiós pályázat körül is. A Médiatanács (még Szalai Annamária irányítása alatt) megpróbálta elnémítani a kormánykritikus Klubrádiót is, de a bíróságon ezt a rádiónak végül sikerült megakadályoznia. Nem sokára elnémul a Civil Rádió is, mivel elveszi frekvenciáját a Médiatanács, mely egyelőre – korábbi ígéretével ellentétben – végül meg sem pályáztatta a budapesti 98 MHz-es rádiós frekvenciát, így a Civil Rádiónak esélye sincs, hogy tovább működjön az FM-en.

A jelenlegi Médiatanács akadályozta meg az RTL Magyarország és a Central Digitális Média Kft., a 24.hu tulajdonosa közötti 30 százalékos befektetés létrejöttét, miközben meg sem próbálta megakadályozni, hogy a fideszes médiaholding, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány, a KESMA maga alá gyűrjön mintegy félezer médiaterméket, köztük a HírTv-t, az Origót, az országos kereskedelmi rádiót, a Retró Rádiót, a Nemzeti Sportot, vagy épp Magyarország valamennyi megyei napilapját.

A Médiatanács közérdekű adatok teljesítésében sem jeleskedett: több rádiós frekvenciapályázat pályázati ajánlatát nem, vagy annak csak egy kis, jellemzően nem érdemi részét volt hajlandó megmutatni, holott a rádiós frekvenciák nemzeti közvagyonnak számítanak, így az ezekkel kapcsolatos adatok közérdekű adatnak minősülnek.

Mint arról a múlt héten a Media1 beszámolt, eközben zajlik a Közszolgálati Testület leendő tagjainak megtalálása is.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

/** * andre clever */