Rádió, stúdió, on air, adás

Civil Rádió ellehetetlenítése: közleményben magyarázkodik a Médiatanács

A Médiatanács által szorongatott Civil Rádió szempontjából jó hír lehet, hogy a Médiatanács azt ígéri, kiír pályázatot a rádió frekvenciájára, melyen a Civil Rádió is elindulhat. Azt ugyanakkor nem írták, mikorra írják ki a pályázatot, márpedig a rádió jogosultsága december második felében lejár az FM 98,0 MHz-en, és egy pályázat a legkedvezőbb esetben is hónapokat vesz igénybe, ha nincsenek jogorvoslatok.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Mint arról beszámoltunk, nem hosszabbította meg a Civil Rádió médiaszolgáltatási jogosultságát a budapesti FM 98,0 MHz-en, és így járt a székesfehérvári Vörösmarty Rádió is.

A történtek nagyon megrázták a Civil Rádió munkatársait, akiket váratlanul ért a döntés, mert korábban a testület még rezsitámogatást is megítélt a médium számára, így okkal feltételezték, hogy nem adnak pénzt egy olyan médiumnak, amit épp el akarnak hallgattatni.

A Civil Rádió rögtön el is kezdett blogolni arról, hogyan értesültek a szerintük felháborító döntésről. Közölték azt is, hogy internetes rádióként megpróbálják túlélni ezt az időszakot. Az ellenzék részéről is volt némi tiltakozás: Gréczy Zsolt, a DK politikusa az orbáni diktatúra legújabb aljas húzásaként, a médiaszabadság elleni újabb támadásként emlegette a történteket.

Most kedden ez ügyben szólalt meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, mely az MTI Országos Sajtószolgálatához eljuttatott közleményében magyarázza, miért döntött a Civil Rádió ügyében úgy, hogy nem hosszabbítja meg a médium licencét.

A hatóság közleményében azt írja, hogy a témával kapcsolatban több médiumban pontatlanságok jelentek meg, ezért adják ki a közleményt, benne „a valóság tényekkel.”

A törvény az törvény

Az NMHH közölte, hogy a jelenleg hatályos jogszabályok értelmében minden médiaszolgáltató a pályázati eljárásban határozott időre szóló, 7 éves frekvenciahasználati jogosultságot szerezhet. A médiatörvény lehetőséget biztosít a médiaszolgáltatóknak, hogy a jogosultság lejártát megelőzően kezdeményezzék médiaszolgáltatási jogosultságuk további, legfeljebb 5 évvel történő – pályázati eljárás nélküli – megújítását. Ez tehát egy kedvezmény azon rádiók részére, melyek a törvény és a hatósági szerződés maradéktalan betartásával működtek.

A törvény azonban is kimondja, hogy amennyiben a médiaszolgáltatót a 7 éves működése alatt súlyos vagy ismételt jogsértés miatt a Médiatanács elmarasztalja, akkor a pályázat nélküli hosszabbítás kizárt. Ezért ha egy ilyen jogsértés történik, a Médiatanácsnak semmilyen mérlegelési jogköre nincs a jogosultság megújításával kapcsolatban.

A Médiatanács közölte: ez a szabály a Civil Rádió működésének megkezdése óta nem változott, tehát a Civil Rádió – csakúgy, mint a többi médiaszolgáltató – teljes működése alatt tisztában kellett legyen a szabályokkal.

(A Médiatanács közleménye arra nem tér ki, de a rádiót olyan jogsértések miatt bírságolták meg korábban, hogy például nem adtak elég magyar zenét.)

Fordulhatnak jogorvoslathoz

Az NMHH szerint azt is fontos tudni, hogy a Médiatanács valamennyi határozata ellen jogorvoslati lehetősége van a médiaszolgáltatóknak, azonban a Civil Rádió a megállapított – háromszor ismételt – jogsértései kapcsán született hatósági határozatok ellen egyszer sem élt jogorvoslati lehetőségével.

Az NMHH közölte azt is: az, hogy a Médiatanács a médiatörvény előírásai miatt nem újítja meg egy szolgáltató médiaszolgáltatási jogosultságát, nem egyedi eset. A közelmúltban a székesfehérvári Vörösmarty Rádiónak és a hevesi 93,7 Rádió 1-nek sem újította meg a médiaszolgáltatási jogosultságát hasonló jogsértések miatt a testület.

A médiahatóság közölte: egyetlen médiaszolgáltató sem használhat egy frekvenciát korlátlan ideig, hiszen a frekvenciavagyon korlátos állami erőforrás. „A jogalkotó szándéka a médiatörvényben a felelős és gondos gazdálkodás elvének érvényesítése, valamint a rádiós piac sokszínűségének biztosítása, ezért szorítja a frekvencia használatát meghatározott időkorlátok közé.”

Lehet pályázat a Civil Rádió frekvenciájára, de nem mondták el, mikor

Ami a Civil Rádió szempontjából jó hír lehet, hogy a Médiatanács közleménye szerint a grémium szándékában áll azokat a frekvenciákat újra megpályáztatni, amelyeken a szolgáltatók jogosultságát – a Civil Rádióéhoz hasonlóan – nem hosszabbította meg. A régi és az új pályázók egyenlő esélyekkel lesznek jogosultak pályázatot benyújtani, tette hozzá az NMHH.

Az NMHH Médiatanács az elmúlt időszakban számos rádiót némított el, köztük a Music FM-et és a Class FM-et, de megpróbálkozott a Sláger FM bezáratásával is. Utóbbi rádió csak azért élte túl, mert végül át tudtak menekülni egy másik frekvenciára, amihez felvásárlás segítségével jutott hozzá.

A Civil Rádió harcolni fog a túlélésért

A 25 éve üzemelő budapesti Civil Rádió médiaszolgáltatási jogosultsága egyébként idén december 21-én jár le. A rádió úgy tervezi, hogy harcolni fog a fennmaradásáért, mivel ez nem csupán a Civil Rádió ügye, de a magyarországi szólásszabadság kérdése is.

Akit érdekel, hogyan élik mindennapjaikat a Médiatanács szorongatta rádiósok, a 74nap.blogspot.com címen is követhetik a következő napok eseményeit.

További rádiós hírek találhatók a Media1 folyamatosan frissülő rádió rovatában.

Borító: 123rf

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!