fbpx
Rádió, stúdió, on air, adás

Civil Rádió ellehetetlenítése: közleményben magyarázkodik a Médiatanács

A Médiatanács által szorongatott Civil Rádió szempontjából jó hír lehet, hogy a Médiatanács azt ígéri, kiír pályázatot a rádió frekvenciájára, melyen a Civil Rádió is elindulhat. Azt ugyanakkor nem írták, mikorra írják ki a pályázatot, márpedig a rádió jogosultsága december második felében lejár az FM 98,0 MHz-en, és egy pályázat a legkedvezőbb esetben is hónapokat vesz igénybe, ha nincsenek jogorvoslatok.

Mint arról beszámoltunk, nem hosszabbította meg a Civil Rádió médiaszolgáltatási jogosultságát a budapesti FM 98,0 MHz-en, és így járt a székesfehérvári Vörösmarty Rádió is.

A történtek nagyon megrázták a Civil Rádió munkatársait, akiket váratlanul ért a döntés, mert korábban a testület még rezsitámogatást is megítélt a médium számára, így okkal feltételezték, hogy nem adnak pénzt egy olyan médiumnak, amit épp el akarnak hallgattatni.

A Civil Rádió rögtön el is kezdett blogolni arról, hogyan értesültek a szerintük felháborító döntésről. Közölték azt is, hogy internetes rádióként megpróbálják túlélni ezt az időszakot. Az ellenzék részéről is volt némi tiltakozás: Gréczy Zsolt, a DK politikusa az orbáni diktatúra legújabb aljas húzásaként, a médiaszabadság elleni újabb támadásként emlegette a történteket.

Most kedden ez ügyben szólalt meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, mely az MTI Országos Sajtószolgálatához eljuttatott közleményében magyarázza, miért döntött a Civil Rádió ügyében úgy, hogy nem hosszabbítja meg a médium licencét.

A hatóság közleményében azt írja, hogy a témával kapcsolatban több médiumban pontatlanságok jelentek meg, ezért adják ki a közleményt, benne „a valóság tényekkel.”

A törvény az törvény

Az NMHH közölte, hogy a jelenleg hatályos jogszabályok értelmében minden médiaszolgáltató a pályázati eljárásban határozott időre szóló, 7 éves frekvenciahasználati jogosultságot szerezhet. A médiatörvény lehetőséget biztosít a médiaszolgáltatóknak, hogy a jogosultság lejártát megelőzően kezdeményezzék médiaszolgáltatási jogosultságuk további, legfeljebb 5 évvel történő – pályázati eljárás nélküli – megújítását. Ez tehát egy kedvezmény azon rádiók részére, melyek a törvény és a hatósági szerződés maradéktalan betartásával működtek.

A törvény azonban is kimondja, hogy amennyiben a médiaszolgáltatót a 7 éves működése alatt súlyos vagy ismételt jogsértés miatt a Médiatanács elmarasztalja, akkor a pályázat nélküli hosszabbítás kizárt. Ezért ha egy ilyen jogsértés történik, a Médiatanácsnak semmilyen mérlegelési jogköre nincs a jogosultság megújításával kapcsolatban.

A Médiatanács közölte: ez a szabály a Civil Rádió működésének megkezdése óta nem változott, tehát a Civil Rádió – csakúgy, mint a többi médiaszolgáltató – teljes működése alatt tisztában kellett legyen a szabályokkal.

(A Médiatanács közleménye arra nem tér ki, de a rádiót olyan jogsértések miatt bírságolták meg korábban, hogy például nem adtak elég magyar zenét.)

Fordulhatnak jogorvoslathoz

Az NMHH szerint azt is fontos tudni, hogy a Médiatanács valamennyi határozata ellen jogorvoslati lehetősége van a médiaszolgáltatóknak, azonban a Civil Rádió a megállapított – háromszor ismételt – jogsértései kapcsán született hatósági határozatok ellen egyszer sem élt jogorvoslati lehetőségével.

Az NMHH közölte azt is: az, hogy a Médiatanács a médiatörvény előírásai miatt nem újítja meg egy szolgáltató médiaszolgáltatási jogosultságát, nem egyedi eset. A közelmúltban a székesfehérvári Vörösmarty Rádiónak és a hevesi 93,7 Rádió 1-nek sem újította meg a médiaszolgáltatási jogosultságát hasonló jogsértések miatt a testület.

A médiahatóság közölte: egyetlen médiaszolgáltató sem használhat egy frekvenciát korlátlan ideig, hiszen a frekvenciavagyon korlátos állami erőforrás. „A jogalkotó szándéka a médiatörvényben a felelős és gondos gazdálkodás elvének érvényesítése, valamint a rádiós piac sokszínűségének biztosítása, ezért szorítja a frekvencia használatát meghatározott időkorlátok közé.”

Lehet pályázat a Civil Rádió frekvenciájára, de nem mondták el, mikor

Ami a Civil Rádió szempontjából jó hír lehet, hogy a Médiatanács közleménye szerint a grémium szándékában áll azokat a frekvenciákat újra megpályáztatni, amelyeken a szolgáltatók jogosultságát – a Civil Rádióéhoz hasonlóan – nem hosszabbította meg. A régi és az új pályázók egyenlő esélyekkel lesznek jogosultak pályázatot benyújtani, tette hozzá az NMHH.

Az NMHH Médiatanács az elmúlt időszakban számos rádiót némított el, köztük a Music FM-et és a Class FM-et, de megpróbálkozott a Sláger FM bezáratásával is. Utóbbi rádió csak azért élte túl, mert végül át tudtak menekülni egy másik frekvenciára, amihez felvásárlás segítségével jutott hozzá.

A Civil Rádió harcolni fog a túlélésért

A 25 éve üzemelő budapesti Civil Rádió médiaszolgáltatási jogosultsága egyébként idén december 21-én jár le. A rádió úgy tervezi, hogy harcolni fog a fennmaradásáért, mivel ez nem csupán a Civil Rádió ügye, de a magyarországi szólásszabadság kérdése is.

Akit érdekel, hogyan élik mindennapjaikat a Médiatanács szorongatta rádiósok, a 74nap.blogspot.com címen is követhetik a következő napok eseményeit.

További rádiós hírek találhatók a Media1 folyamatosan frissülő rádió rovatában.

Borító: 123rf

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások