Mediaworks

Lezárult a fideszes médiaholding cégeinek összeolvadása

Bejegyezte a cégbíróság egy csomó KESMA-cég beolvadását a Mediaworks Hungary Zrt-be. Búcsút kell vennünk olyan cégnevektől mint például a Magyar Idők Kft.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Szeptember 30-i hatállyal bejegyezte a cégbíróság, hogy az Orbán Viktor-közeli, tavaly létrejött médiaholding, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány, a KESMA alábbi cégei beolvadjanak a szintén KESMA-érdekeltségű Mediaworks Hungary Zrt.-be – értesült a Media1 cégbírósági forrásból. A cégbíróság végzése nem sokkal ezelőtt a Mediaworks honlapjára is felkerült.

Szeptember 30-át követően az alábbi vállalkozások mind a Mediaworks Hungary Zrt.-be olvadnak be, jogutódlással:

 • Avalue Befektetési Kft.
 • Inform Media
 • Juhász Kft.
 • K4A lapkiadó
 • Lapcom
 • Magyar Idők
 • Mezőgazda Lap- és könyvkiadó
 • Modern Media Group
 • Nouvelle Media Kft.
 • Opus Press
 • Ripost Media

A fúziót követően, ugyancsak szeptember 30-tól egyébként megemelkedik a Mediaworks eddigi 150 millió forintos jegyzett tőkéje, mely az ezután 1 milliárd forint lesz. A cégnek több új telephelye is lesz.

Hogy mekkora fúzióról van szó, azt jól mutatja, hogy a Lapcomhoz tartoznak az Andy Vajna által korábban megszerzett megyei lapok, a Délmagyarország és a Kisalföld, valamint a Bors című országos bulvárnapilap, a Blikk legnagyobb versenytársa. Az Inform Media ugyancsak fontos megyei lapok kiadója. A K4A Lapkiadó neve is sokak számára lehet ismerős, hiszen Schmidt Mária, a Terorr Háza volt főigazgatójának egykori cégéhez tartozik a Figyelő hetilap. A Ripost Media Kft. a Ripost nevű bulvárlapnak a kiadója. A Modern Media Group egykoron Habony Árpád miniszterelnöki nem hivatalos tanácsadó érdekeltsége volt, ők adják ki a Lokál nevű médiaterméket. A Mezőgazda kiadóhoz tartozik a Szabad Föld, amit Puch László volt MSZP-pénztárnok adott át a Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) szekerét megtoló médiaóriásnak. A fúzió részét képező a Magyar Idők Kft.  a Fidesz-barát Magyar Nemzet kiadója.

A Nouvelle Media adta ki a Faktor.hu-t, de az oldal idén tavasszal már bezárt.

A fúzió abból a szempontból persze ma már nem túl érdekes, hogy ezen vállalkozások felett a Mediaworks Hungary Zrt. már eddig is uralmi joggal rendelkezett, de a mostani lépéssel zárul le a folyamat.

A fúzió nagy előnye a Mediaworks szempontjából, hogy növelhetik a kormányközelbe került médiumok hatékonyságát, kiküszöbölhetik a párhuzamosságokat.

Orbán Viktor miniszterelnök épp a hétvégén ismerte el Rómában, hogy Magyarországon megszűnt a baloldali médiatúlsúly.

A KESMA-hoz közel ötszáz médiatermék került tavaly. Az alapítvány létrejöttének körülményeit a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Médiatanács nem vizsgálta meg, a KESMA létrejöttét ugyanis nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette az Orbán-kormány egy rendelettel. A KESMA létrejöttét a TASZ és a Szabad Pécs bíróságon támadta még az év elején.

Borítókép: Mediaworks székház Budapesten, a bezárt Népszabadság egykori szerkesztőségi épületében. Fotó: Ladányi András, Media1

Szóljon hozzá!

Hajdú Péter, a Media Vivantis Zrt. vezérigazgatója

Hajdú Péter az elsőrendű vádlott egy adócsalási ügyben a Magyar Hang szerint

A Frizbi Entertainment Kft. volt tulajdonosát, a Mészáros Lőrinc feleségéhez tartozó Life TV és Ozone TV vezérigazgatóját a Magyar Hang értesülése szerint adócsalással vádolja az ügyészség egy korábbi ügy kapcsán. A Media1 telefonon utolérte a tévést, akitől azt is megkérdeztük, igaz-e, hogy Összezárva Hajdú Péterrel címmel tervez műsort a LifeTv-nél.

Varga Zoltán, a Central Médiacsoport vezérigazgatója

Nem vette fel az osztalékot Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosa

Varga Zoltán üzletember, a Central Médiacsoport tulajdonosa a Media1-nek határozottan cáfolta a sajtóban az osztalékával kapcsolatban korábban megjelent állítást, illetve a Media1-nek ma tájékoztatást adott arról, hogy mikorra állítják helyre a fizetéseket a vállalatánál, illetve mikortól térnek vissza a teljes munkaidőre a járvány után.