Budapest, 2010. október 12. Koltay András (b), Auer János (b2), Vass Ágnes (j2) és Kollarik Tamás (j), a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság médiatanácsának tagjai, valamint Szalai Annamária elnök, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság vezetõje (k) állnak eskütételük után a Parlament Delegációs termében. MTI Fotó: Magyar Országgyûlés Sajtószolgálata

Feloszlott a Médiatanács tagjait jelölő bizottság

Hiába jött létre a Médiatanács októberben lejáró tagjainak jelölésére eseti bizottság a parlamentben, az ugyanis dolgavégezetlenül feloszlott. A Fidesz várhatóan újra módosítja az idén tavasszal átírt médiatörvényt.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Korábban a Media1 már beszámolt róla, hogy októberben lejár a mandátuma – Karas Monika elnök kivételével – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagjainak. Írtunk arról is, hogy az új médiatanácsi tagok megválasztása kapcsán létrejött egy úgynevezett paritásos bizottság a parlamentben, Hadházy Ákos és Széll Bernadett független (ellenzéki) országgyűlési képviselők pedig arra szólították fel az ellenzéket, hogy ne asszisztáljanak ahhoz, hogy a Médiatanács ismét egypárti (fideszes) tagokkal állhasson fel a következő 9 évre, ahogyan az történt korábban. Gréczy Zsolt DK-s országgyűlési képviselő pedig arról beszélt, hogy a Médiatanács elnökének, Karas Monikának Kim Dzsong Un emlékérem járna.

Az ügyben mostanra új fejlemények vannak.

Nem állított jelölteket a Fidesz

A Jobbik közleményt adott ki arról, hogy szerintük „bohózatba fulladt” a Médiatanács tagjainak jelölése. Ugyanis a közlemény szerint „még a NER-ben is szokatlan módon” kezdődött meg a Médiatanács tisztújítási eljárása.

Halász János elnök a bizottsági ülést múlt hét pénteken hívta össze, a bizottság tagjai keddig állíthattak tagjelölteket. A bizottsági ülést megelőzően a kormánypártok nem állítottak jelölteket, és ezt a mai bizottsági ülésen meg is erősítették.

Jöhet az újabb médiatörvény

Brenner Koloman, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság jobbikos tagja közölte: a kormánypártiak azzal indokolták, hogy nem állítottak jelölteket, hogy még az ősszel módosítani szeretnék a tavasszal már egyszer jelentősen átírt médiatörvényt.

Mivel a kormánypárti delegáltak szavazatai nélkül a jelölőbizottság nem tudott tagjelölteket állítani, ezért a mai napon fel is oszlott.

Brenner Koloman hozzátette:

„A Jobbik bohózatba illőnek tartja a jelölési eljárást és kíváncsian várja, a kormánypárt tartja-e magát a bizottsági ülésen elhangzottakhoz, vagyis gondoskodik-e arról, hogy csak olyan szabályozást fogadjon el az Országgyűlés, ami garantálja a testület magas színvonalú, független szakmai munkáját, valamint azt, hogy ellenzéki tagjelöltek is helyet kapjanak a magyar médiafelügyelet kulcsfontosságú szervében.”

Együtt követelnek az ellenzéki pártok ellenzéki tagokat a Médiatanácsba

Időközben a többi ellenzéki párt is közleményt adott ki. Az MSZP-s Gurmai Zita, a jobbikos Brenner Koloman, a DK-s Gréczy Zsolt, az LMP-s Keresztes László Lóránt és a Párbeszéd által delegált Kocsis-Cake Olivio közös közleményben azt írja, szeretnék, hogy legyenek ellenzéki tagjai is a Médiatanácsnak. Épp ezért az ellenzéki pártok kölcsönösen támogatták egymás jelöltjeit, ezzel szemben a Fidesz nem állított jelölteket, megvétózva ezzel a teljes jelölési eljárást.

A közlemény szerint a bizottság elnöke, Halász János arra hivatkozott, hogy túl szigorúak a törvényi feltételek és túl bürokratikus a jelölési folyamat, ezért az őszi parlamenti ciklusban a Médiatörvény módosítását ígérte.

„Az ellenzéki pártok ragaszkodnak ahhoz, hogy a Médiatanácsnak legyenek ellenzéki tagjai és követelik, hogy a Médiatörvény módosításába ellenzéki javaslatokat is befogadjanak. Ez a záloga annak, hogy Magyarország ellen ne induljon újabb kötelezettségszegési eljárás, például a sajtószabadság megsértése miatt” – áll a közleményben.

 A NER fontos tartópillérei

A Médiatanács tagjai, Auer János, Kollarik Tamás, Koltay András és Vass Ágnes (valamint a 2013 áprilisában elhunyt Szalai Annamária volt NMHH-elnök) 2010. október 12-én tették le 9 éves megbízásukra vonatkozó esküjüket a parlamentben.

A Médiatanács az elmúlt években számos alkalommal járult hozzá a magyar média sokszínűségének drámai léptékű csökkenéséhez. A Médiatanács több alkalommal a hatályos törvényeket sajátosan értelmezve (sokszor figyelmen kívül hagyva) segítette a kormánypártok egyre nagyobb térnyerését a magyar médiapiacon, illetve akadályozta a kormánnyal kritikus, illetve tőle független médiumok működését, fennmaradását.

A Médiatanács e heti üléséről ide kattintva olvashatnak, a Médiatanács néhány korábbi ügyéről szóló írásunk pedig itt érhető el.

Borítókép: 2010. október 12. Koltay András (b), Auer János (b2), Vass Ágnes (j2) és Kollarik Tamás (j), a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság médiatanácsának tagjai, valamint Szalai Annamária elnök, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság akkori vezetője (k) állnak eskütételük után a Parlament Delegációs termében. MTI Fotó: Magyar Országgyűlés Sajtószolgálata

Szóljon hozzá!

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Marjan Sarec szlovén kormányfő kezet fog a hivatalos tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. október 28-án.

Erősödnek Szlovéniában az Orbán Viktorhoz közeli, a TV2-t is tulajdonló nagyvállalkozóval kapcsolatos aggályok a Planet TV felvásárlása kapcsán, eközben csúszik az ügylet jóváhagyása

A legfrissebb hírek szerint a szlovén állami tulajdonban lévő Telekom Slovenije Felügyelőbizottságának tagjai nem hagyták jóvá csütörtökön azt a döntést, amelynek alapján a TV2 tulajdonosa veheti meg a Planet TV-t. A szlovén sajtóban eközben erősödőben vannak azok a hangok, hogy mit is akarnak Orbán Viktor köreibe tartozó személyek a szlovén médiával, illetve beszámolnak arról is, hogy Magyarországon állami hirdetésekkel tömték ki a veszteséges TV2-t.

A Magyar Parlament

A tiltakozás ellenére elfogadták a kata szigorítását: rosszul járnak az újságírók, a weblaptulajdonosok, a fuvarosok, az ügyvédek és sokan mások

A pénteken elfogadott jogszabályi rendelkezés alapján jövőre, ha egy katás vállalkozás egy év alatt 3 millió forintnál magasabb összegű bevételre tesz szert ugyanazon üzleti partnerétől, akkor azt extrém mértékű, 40 százalékos büntetőadóval sújtják a kata fix összegén felül. Megszűnik továbbá a kettős katázás lehetősége és sor más, a vállalkozók szempontjából rendkívül előnytelen változás is jön, miközben kivételezni fognak az állam beszállítóival. A változások nagyon kedvezőtlenül érintik a média szektort is.

Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke

Az Index.hu Zrt. elnöke pontosítást kért a 444-től, és azt, hogy „ne működjön közre az Index szétverésében”

Bodolai László a 444-hez és a Media1-hez is eljuttatott jegyzőkönyvi részlettel igazolva látja, hogy szerinte nem igaz, amit tegnap a 444 írt az Index.hu Zrt. kapcsán. Az Index elnöke több kört is futott már a 444.hu-nál, először a szerzőnél, majd a főszerkesztőnél és a 444-et működtető Magyar Jeti Zrt. vezérigazgatónál is, hogy pontosítsák az írást, illetve ahogy Bodolai fogalmazott, „ne működjön közre az Index szétverésében”. Bodolai azonban állítja: nem kapott választ. Ezt a 444 munkatársa is megerősítette a Media1 érdeklődésére, de azt is elmondta, miért.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!