fbpx
Budapest, 2010. október 12. Koltay András (b), Auer János (b2), Vass Ágnes (j2) és Kollarik Tamás (j), a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság médiatanácsának tagjai, valamint Szalai Annamária elnök, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság vezetõje (k) állnak eskütételük után a Parlament Delegációs termében. MTI Fotó: Magyar Országgyûlés Sajtószolgálata

Feloszlott a Médiatanács tagjait jelölő bizottság

Hiába jött létre a Médiatanács októberben lejáró tagjainak jelölésére eseti bizottság a parlamentben, az ugyanis dolgavégezetlenül feloszlott. A Fidesz várhatóan újra módosítja az idén tavasszal átírt médiatörvényt.

Korábban a Media1 már beszámolt róla, hogy októberben lejár a mandátuma – Karas Monika elnök kivételével – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagjainak. Írtunk arról is, hogy az új médiatanácsi tagok megválasztása kapcsán létrejött egy úgynevezett paritásos bizottság a parlamentben, Hadházy Ákos és Széll Bernadett független (ellenzéki) országgyűlési képviselők pedig arra szólították fel az ellenzéket, hogy ne asszisztáljanak ahhoz, hogy a Médiatanács ismét egypárti (fideszes) tagokkal állhasson fel a következő 9 évre, ahogyan az történt korábban. Gréczy Zsolt DK-s országgyűlési képviselő pedig arról beszélt, hogy a Médiatanács elnökének, Karas Monikának Kim Dzsong Un emlékérem járna.

Az ügyben mostanra új fejlemények vannak.

Nem állított jelölteket a Fidesz

A Jobbik közleményt adott ki arról, hogy szerintük „bohózatba fulladt” a Médiatanács tagjainak jelölése. Ugyanis a közlemény szerint „még a NER-ben is szokatlan módon” kezdődött meg a Médiatanács tisztújítási eljárása.

Halász János elnök a bizottsági ülést múlt hét pénteken hívta össze, a bizottság tagjai keddig állíthattak tagjelölteket. A bizottsági ülést megelőzően a kormánypártok nem állítottak jelölteket, és ezt a mai bizottsági ülésen meg is erősítették.

Jöhet az újabb médiatörvény

Brenner Koloman, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság jobbikos tagja közölte: a kormánypártiak azzal indokolták, hogy nem állítottak jelölteket, hogy még az ősszel módosítani szeretnék a tavasszal már egyszer jelentősen átírt médiatörvényt.

Mivel a kormánypárti delegáltak szavazatai nélkül a jelölőbizottság nem tudott tagjelölteket állítani, ezért a mai napon fel is oszlott.

Brenner Koloman hozzátette:

„A Jobbik bohózatba illőnek tartja a jelölési eljárást és kíváncsian várja, a kormánypárt tartja-e magát a bizottsági ülésen elhangzottakhoz, vagyis gondoskodik-e arról, hogy csak olyan szabályozást fogadjon el az Országgyűlés, ami garantálja a testület magas színvonalú, független szakmai munkáját, valamint azt, hogy ellenzéki tagjelöltek is helyet kapjanak a magyar médiafelügyelet kulcsfontosságú szervében.”

Együtt követelnek az ellenzéki pártok ellenzéki tagokat a Médiatanácsba

Időközben a többi ellenzéki párt is közleményt adott ki. Az MSZP-s Gurmai Zita, a jobbikos Brenner Koloman, a DK-s Gréczy Zsolt, az LMP-s Keresztes László Lóránt és a Párbeszéd által delegált Kocsis-Cake Olivio közös közleményben azt írja, szeretnék, hogy legyenek ellenzéki tagjai is a Médiatanácsnak. Épp ezért az ellenzéki pártok kölcsönösen támogatták egymás jelöltjeit, ezzel szemben a Fidesz nem állított jelölteket, megvétózva ezzel a teljes jelölési eljárást.

A közlemény szerint a bizottság elnöke, Halász János arra hivatkozott, hogy túl szigorúak a törvényi feltételek és túl bürokratikus a jelölési folyamat, ezért az őszi parlamenti ciklusban a Médiatörvény módosítását ígérte.

„Az ellenzéki pártok ragaszkodnak ahhoz, hogy a Médiatanácsnak legyenek ellenzéki tagjai és követelik, hogy a Médiatörvény módosításába ellenzéki javaslatokat is befogadjanak. Ez a záloga annak, hogy Magyarország ellen ne induljon újabb kötelezettségszegési eljárás, például a sajtószabadság megsértése miatt” – áll a közleményben.

 A NER fontos tartópillérei

A Médiatanács tagjai, Auer János, Kollarik Tamás, Koltay András és Vass Ágnes (valamint a 2013 áprilisában elhunyt Szalai Annamária volt NMHH-elnök) 2010. október 12-én tették le 9 éves megbízásukra vonatkozó esküjüket a parlamentben.

A Médiatanács az elmúlt években számos alkalommal járult hozzá a magyar média sokszínűségének drámai léptékű csökkenéséhez. A Médiatanács több alkalommal a hatályos törvényeket sajátosan értelmezve (sokszor figyelmen kívül hagyva) segítette a kormánypártok egyre nagyobb térnyerését a magyar médiapiacon, illetve akadályozta a kormánnyal kritikus, illetve tőle független médiumok működését, fennmaradását.

A Médiatanács e heti üléséről ide kattintva olvashatnak, a Médiatanács néhány korábbi ügyéről szóló írásunk pedig itt érhető el.

Borítókép: 2010. október 12. Koltay András (b), Auer János (b2), Vass Ágnes (j2) és Kollarik Tamás (j), a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság médiatanácsának tagjai, valamint Szalai Annamária elnök, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság akkori vezetője (k) állnak eskütételük után a Parlament Delegációs termében. MTI Fotó: Magyar Országgyűlés Sajtószolgálata
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások