fbpx
NMHH Médiatanács

Együtt az ellenzék a Médiatanács és a Közszolgálati Közalapítvány ügyében

A Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd közös közleményben követeli, hogy a Fidesz engedjen be ellenzéki jelölteket a Médiatanácsba. Azt is bejelentették, hogy a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumába közösen jelölnek tagokat, majd megnevezték az érintett személyeket.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Az ellenzéki pártok által kiadott, a Media1-hez is eljuttatott szombati közlemény szerint Kövér László házelnök október 21-i felhívására az ellenzéki képviselőcsoportok pénteken megállapodtak a Közszolgálati Közalapítvány három ellenzéki delegáltjának személyéről.

Az ellenzék a közlemény szerint október 13-án, az önkormányzati választások napján már bebizonyította, hogy képes a korrekt és sikeres együttműködésre, és így tett most a választások után is. A közlemény ezután megnevezi az ellenzék három jelöltjét:

  • dr. Debreczeni József
  • Kránitz László
  • dr. Silhavy Máté

A közlemény ezután azzal folytatódik, hogy a 2010-ben megválasztott, kizárólag fideszes jelöltekből álló Médiatanács tagjainak mandátuma két héttel ezelőtt lejárt, azonban a médiatörvény ellentmondásos rendelkezései értelmében az új tagok megválasztásáig a helyükön maradtak. Az Országgyűlés még tavaszi ülésszakán felállította a Médiatanács tagjait jelölő eseti bizottságot, annak munkáját azonban szeptemberben a kormánypártok elszabotálták. A Fidesz az obstrukciót azzal indokolta, hogy a médiatörvény módosítására készül a kétharmados kormánypárti többség. A törvényjavaslatot azonban azóta sem nyújtották be, és nem szerepel az Országgyűlés őszi munkatervében sem, így kérdéses, hogy idén még vajon választ-e új Médiatanács tagokat a parlament – olvasható a közleményben, mely ezután emlékeztet rá:

az egypárti Médiatanácsot hazai és nemzetközi szervezetek is kritizálták korábban. Az ellenzéki képviselőcsoportok ezért egyhangúlag felszólítják a kormánypártokat, hogy a médiatörvény módosításával a Médiatanácsban is garantálják, hogy az ellenzéki jelöltek helyet kapjanak a testületben.

A közlemény aláírói:

  • Gréczy Zsolt, Demokratikus Koalíció
  • Brenner Koloman, Jobbik
  • Harangozó Tamás, MSZP
  • Kocsis-Cake Olivio, Párbeszéd

A Közszolgálati Közalapítvány a Duna Médiaszolgáltató tulajdonosa, a Magyar Televízió Közalapítvány, a Magyar Rádió Közalapítvány és a Hungária Televízió Közalapítvány, illetve a Magyar Távirati Iroda Tulajdonosi Tanácsadó Testületének jogutódja.

A Médiatanács látja el Magyarországon a rádiók és televíziók felügyeletét, valamint gondoskodik a frekvenciák elosztásáról. Az elmúlt években a Médiatanács tagjai számos alkalommal működtek közre abban, hogy a hazai médiarendszerben a Fidesz erős túlsúlyba kerüljön. Ennek érdekében a Médiatanács több esetben jogszabálysértésektől sem riadt vissza rádiós frekvenciapályázatok esetében.

A Médiatanács akadályozta meg, hogy az RTL Magyarország befektessen a 24.hu kiadójába, mivel az a testület szerint korlátozta volna a médiapiaci versenyt. Ugyanez a testület nem lépett fel, amikor a fideszes médiaholding, a KESMA közel félezer médiaterméket szerzett meg. A grémium olyan rádiókat némított el az elmúlt időszakban mint a Music FM és a Class FM, de hamarosan ez a sors vár a Civil Rádióra is, mely az internetre szorulhat.

Borító: Az NMHH Médiatanács Reviczky utcai épületének bejárata Budapesten. Fotó: Ladányi András / Media1

Szóljon hozzá!