NMHH Médiatanács

Együtt az ellenzék a Médiatanács és a Közszolgálati Közalapítvány ügyében

A Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd közös közleményben követeli, hogy a Fidesz engedjen be ellenzéki jelölteket a Médiatanácsba. Azt is bejelentették, hogy a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumába közösen jelölnek tagokat, majd megnevezték az érintett személyeket.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Az ellenzéki pártok által kiadott, a Media1-hez is eljuttatott szombati közlemény szerint Kövér László házelnök október 21-i felhívására az ellenzéki képviselőcsoportok pénteken megállapodtak a Közszolgálati Közalapítvány három ellenzéki delegáltjának személyéről.

Az ellenzék a közlemény szerint október 13-án, az önkormányzati választások napján már bebizonyította, hogy képes a korrekt és sikeres együttműködésre, és így tett most a választások után is. A közlemény ezután megnevezi az ellenzék három jelöltjét:

  • dr. Debreczeni József
  • Kránitz László
  • dr. Silhavy Máté

A közlemény ezután azzal folytatódik, hogy a 2010-ben megválasztott, kizárólag fideszes jelöltekből álló Médiatanács tagjainak mandátuma két héttel ezelőtt lejárt, azonban a médiatörvény ellentmondásos rendelkezései értelmében az új tagok megválasztásáig a helyükön maradtak. Az Országgyűlés még tavaszi ülésszakán felállította a Médiatanács tagjait jelölő eseti bizottságot, annak munkáját azonban szeptemberben a kormánypártok elszabotálták. A Fidesz az obstrukciót azzal indokolta, hogy a médiatörvény módosítására készül a kétharmados kormánypárti többség. A törvényjavaslatot azonban azóta sem nyújtották be, és nem szerepel az Országgyűlés őszi munkatervében sem, így kérdéses, hogy idén még vajon választ-e új Médiatanács tagokat a parlament – olvasható a közleményben, mely ezután emlékeztet rá:

az egypárti Médiatanácsot hazai és nemzetközi szervezetek is kritizálták korábban. Az ellenzéki képviselőcsoportok ezért egyhangúlag felszólítják a kormánypártokat, hogy a médiatörvény módosításával a Médiatanácsban is garantálják, hogy az ellenzéki jelöltek helyet kapjanak a testületben.

A közlemény aláírói:

  • Gréczy Zsolt, Demokratikus Koalíció
  • Brenner Koloman, Jobbik
  • Harangozó Tamás, MSZP
  • Kocsis-Cake Olivio, Párbeszéd

A Közszolgálati Közalapítvány a Duna Médiaszolgáltató tulajdonosa, a Magyar Televízió Közalapítvány, a Magyar Rádió Közalapítvány és a Hungária Televízió Közalapítvány, illetve a Magyar Távirati Iroda Tulajdonosi Tanácsadó Testületének jogutódja.

A Médiatanács látja el Magyarországon a rádiók és televíziók felügyeletét, valamint gondoskodik a frekvenciák elosztásáról. Az elmúlt években a Médiatanács tagjai számos alkalommal működtek közre abban, hogy a hazai médiarendszerben a Fidesz erős túlsúlyba kerüljön. Ennek érdekében a Médiatanács több esetben jogszabálysértésektől sem riadt vissza rádiós frekvenciapályázatok esetében.

A Médiatanács akadályozta meg, hogy az RTL Magyarország befektessen a 24.hu kiadójába, mivel az a testület szerint korlátozta volna a médiapiaci versenyt. Ugyanez a testület nem lépett fel, amikor a fideszes médiaholding, a KESMA közel félezer médiaterméket szerzett meg. A grémium olyan rádiókat némított el az elmúlt időszakban mint a Music FM és a Class FM, de hamarosan ez a sors vár a Civil Rádióra is, mely az internetre szorulhat.

Borító: Az NMHH Médiatanács Reviczky utcai épületének bejárata Budapesten. Fotó: Ladányi András / Media1

Szóljon hozzá!

Kovács Angel Marianna újságíró otthona és a postahivatal a ház aljában, amit a HírTV nem mutatott meg

A HírTV valótlan tartalmú riportot közölt arról, hogy a 24.hu egyik újságírója egy postahivatalban lakik

Folytatódik a Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosa ellen hetek óta tartó országos médiaháború, amibe most már a KESMA tévécsatornája egy 24.hu-s újságírót is belekevert, miközben a Hír Televízió az újságíró lakcímét a hatályos adatvédelmi törvény ellenére jogosulatlanul nyilvánosságra hozta, és úgy csinált, mintha lehetséges lenne, hogy egy újságíró egy postahivatalban lakjon.

Marsi Anikó és Gönczi Gábor a TV2 Tények Stúdiójában

Megbünteti a Médiatanács a TV2 Tények Plusz című műsorát, de az M1 Híradót és a HírTV Bayer Showját nem

Közel 1 millió forintot kell befizetnie a TV2-nek, amiért hírnek álcázta a fideszes médiaholdinghoz tartozó Bors kereskedelmi információját. A HírTV-s Bayer Show esetében ezúttal sem állapított meg jogsértést a testület a nőkre vonatkozó megjegyzés miatt, és az M1 Híradó az ARD-vel kapcsolatos műsorrészletét sem tartja aggályosnak a testület, amely egyébként visszaengedi az éterbe az általa már többször elnémított Vörösmarty Rádiót, és elkészült egy olyan kutatással, ami alapján állítólag a közmédia volt a koronavírus-helyzet nagy nyertese.